Semenya får likevel løpe uten medisinering. Sveitsisk domstol setter omstridt regel på vent.

Sveitsisk høyesterett har beordret Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å suspendere reglene som har rammet løperstjernen Caster Semenya.

Publisert: Publisert:

Caster Semenya kan inntil videre konkurrere uten medisintvang. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kjennelsen fra rettssystemet i Sveits innebærer at Semenya inntil videre kan konkurrere uten å måtte forholde seg til de omstridte reglene som ble besluttet innført i fjor.

Dermed setter domstolen til side det ferske vedtaket fra Idrettens voldgiftsrett (CAS), der IAAF fikk medhold i at reglene kunne innføres. Semenya valgte å anke saken videre.

– Jeg er takknemlig overfor de sveitsiske dommerne når det gjelder denne avgjørelsen. Jeg håper at jeg får full tillatelse til å løpe igjen etter at anken min er behandlet, sier den sørafrikanske stjernen i en uttalelse.

Caster Semenya fikk en liten seier i Sveits mandag. Foto: Laurent Gillieron / Keystone / AP / NTB scanpix

  • BAKGRUNN: Slik ble OL-vinneren idrettens store dilemma

Kampklar

Semenya har kjempet hardt mot IAAFs nye regler om at kvinnelige idrettsutøvere med naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisiner for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

Caster Semenya er diagnostisert med hyperandrogenisme, hvilket innebærer et naturlig forhøyet testosteronnivå i kroppen. Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne.

IAAFs nye regler på området skulle vært innført i november i fjor, men ble utsatt på grunn av CAS-behandlingen. Nå blir altså innføringen ytterligere satt på vent av sveitsisk høyesterett.

Medaljegrossist

De mye omdiskuterte IAAF-reglene innebærer konkret at kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) må kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter for å få starte.

Dersom Semenya ender opp med å tape saken også etter ankebehandlingen i sveitsisk høyesterett, kan hun bli tvunget til å løpe lengre distanser enn tidligere dersom hun ikke vil underkaste seg medisinering.

Etter nederlaget i CAS nylig fikk friidrettsstjernen bred støtte, blant annet fra myndighetene og OL-komiteen i hjemlandet.

28-åringen har de siste årene vært en av verdens mest dominerende løpere på mellomdistanse. To OL-gull og tre VM-gull på 800 meter, samt OL-bronse på 1500 meter, er fasiten.

(©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kafé på Kvadrat stenger dørene

  2. Andrea (18) gikk fra å være toppkandidat til trolig ikke å komme inn på drømmestudiet: - Ekstremt urettferdig

  3. Sånn unngår du å havne i parkeringskø ved Preikestolen

  4. Støtter Viking-stjernens utbrudd: – Godt noen tør å si fra

  5. Mann fra Rogaland vant 46,8 millioner kroner

  6. «Sofie» (24) tjener 30.000 i måneden på å date eldre, rike menn

  1. Friidrett