I lys av RBK-bråket var dette svært interessant

KOMMENTAR: Tenk utradisjonelt, vær ærlig og åpen og finn aldri unnskyldninger når du skal gjennomføre opplegget. Det er en vei mot stor suksess.

Engasjerte: Petter Northug (til venstre) fulgte spent med på avslutningen av foredraget til Gjert Ingebrigtsen. Foran ham i Haugtun forsamlingshus står pappa John og lillebror Tomas.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

FRAMVERRAN: – Det handler om å ta konsekvensen av valg og mål en setter seg, åpnet Gjert Ingebrigtsen med.

Petter Northug, som hadde ruslet litt ut og inn av salen de første par timene, satt på plassen sin bakerst i lokalet. Mobiltelefonen, den han fikler med nesten til enhver tid, var gjemt. Den gamle skikongen var dypt interessert i det som foregikk lengst fremme i salen.

– I Norge er vi gode til å fortelle hverandre hva som går an og ikke går an. Fasiter irriterer meg noe grenseløst, fortsatte Ingebrigtsen.

 • FIKK DU MED DEG DENNE? Nå ser vi hva Northug egentlig betydde

Mer erkenorsk og nedpå jorda enn forsamlingshuset Haugtun i Framverran er det vanskelig å komme. Det finnes utallige slike bygg i Norge hvor det er blitt arrangert basarer og premieutdelinger. Denne dagen var temaet derimot langt unna hverdagsidretten og det mange oppfatter som den grunnleggende norske modellen for å nå toppen av seierspallen.

To av de mest interessante personlighetene i norsk idrett det siste tiåret var samlet her onsdag formiddag: Gjert Ingebrigtsen og Petter Northug.

I Northug-land: Gjert Ingebrigtsen var det store trekkplasteret under Framverrankonferansen i hjembygda til Northug-familien.

Ingebrigtsen for å prate om hva du skal gjøre for å bli aller best.

Slik vi i Trøndelag så gjerne vil at Rosenborg skal bli.

Akkurat nå er trenerfaren til løpebrødrene fra Sandnes sannsynligvis den mest interessante foredragsholderen i norsk idrett. Det sønnene hans har prestert, er så sterkt at det for noen år siden ville ha vært vanskelig å tro på.

– Vi gikk på siden av klubben, brøt ut av det etablerte, hentet kunnskap fra andre miljøer og gikk nye veier basert på intuisjon og magefølelse.

Etter at mellomste Northug-bror Tomas hadde skjenket kaffe til de fremmøtte, i all hovedsak representanter fra det nordtrønderske næringslivet, ønsket Petter velkommen til Framverrankonferansen. Fire lokale næringslivsprofiler gjennomførte sine presentasjoner før scenen var Ingebrigtsens.

Han kom blant annet inn på TV-serien om familien og fortalte at barna hadde vært bekymret i forkant. De ønsket ikke at pappa skulle på TV. Måten han opptrer på som trener kan jo virke temmelig ekstrem. De fryktet det ville komme dårlig ut.

Hjalp til: Mellomste bror Tomas Northug skjenket kaffe til gjestene i Framverran. Her er han sammen med Gjert Ingebrigtsen (til høyre) på kjøkkenet.

«Team Ingebrigtsen» er blitt en stor suksess. Den har bidratt til å gjøre familien til superstjerner.

– Det viser seg at det å være ærlig, det klarer folk å håndtere, forklarte Gjert.

I lys av den siste ukes debatt rundt Rosenborg, er det verdt å reflektere over det trenerfaren sier. Hele oppkjøringen til helgas RBK-kamp mot Molde handlet om at klubbens organisasjonssjef avbrøt et intervju og ville bestemme hvilke spørsmål RBKs mest populære spiller skulle få.

– Hvis du er annerledes som leder i medvind enn i motvind, så skaper det usikkerhet. Jeg må være den samme om fem og ti år, fordi det skaper trygghet, sa Ingebrigtsen.

I Rosenborg ser det sterke trykket ut til å prege klubben. Det er grunn til å tro at dette skaper usikkerhet også hos noen av dem som skal ta beslutningene, og at det dermed tas ukloke valg. Slik Rosenborgs organisasjonssjef gjorde før helga.

Ingebrigtsen-familien begynner å få et bredt erfaringsgrunnlag på det toppidrett handler om, å prestere best mulig:

Tydelig fokus på å skape en prestasjonskultur, vilje til å utfordre sannheter og sterk resultatorientering er stikkord.

Hastet videre: Med pappa John bak rattet og Gjert Ingebrigtsen i passasjersetet satte Petter Northug seg inn i bilen som skulle frakte trenerpappaen videre fra Framverran til Værnes.

– Når det kommer til gjennomføring finnes det ingen unnskyldning. Det er all in, uansett. Det er ikke lov ikke å ta i. Dette handler om hva du har med deg av holdninger, enten det er KM, NM eller VM, sa Ingebrigtsen.

Ettersom vi er i Trøndelag, er det lett å tenke på Rosenborg også her. Hva skal til for at det blir «all in, uansett» også på Lerkendal? Denne sesongen har det vært slik mot Dinamo Zagreb og sist helg mot Molde. Ikke så veldig ofte ellers.

Petter Northug hadde reist seg fra stolen sin. Mot slutten av Ingebrigtsens foredrag sto han aller bakerst i lokalet, bak faren John og broren Tomas. Alle tre svært engasjerte.

– Det essensielle i foredraget er at jeg kjenner meg igjen, i måten han jobbet med barna sine på. Slik ble det jobbet hjemme hos oss, sier Northug.

Budskapet er at hvis barna har lyst, så må foreldrene støtte opp. Problemet oppstår naturligvis hvis lysten er større hos far enn hos sønn, men det opplevde aldri Northug.

– Det viktigste er at foreldrene er med, at de ikke setter en stopper, at de ikke går i den malen som finnes fra før. At du får ha på deg startnummer og konkurrere så mye du vil, mener Northug.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Debatten rundt denne tematikken finnes ikke bare i individuelle idretter som friidrett og langrenn. Den er også høyaktuell i fotball, hvor det blant annet er blitt dannet private lag på siden av opplegget til klubber og krets, for å gi ambisiøse barn ekstra utfordringer.

Ingebrigtsen-familien har ikke bare nådd toppen. De har også vunnet folket. Northug gjorde det samme for noen år tilbake. Begge to klarer relativt tydelig å forklare hvorfor, hvilket de begge også har gjort i bokform.

Det ligger en klar filosofi bak.

Det er på disse områdene Rosenborg strever akkurat nå, og derfor ble disse timene i Framverran spesielt interessante.

Publisert:
 1. Petter Northug
 2. Toppidrett
 3. Rosenborg BK
 4. Birger Løfaldli

Mest lest akkurat nå

 1. Avhørte vitner kan ha husket feil

 2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 4. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget