Mener Norge mister fordel: – Rent sportslig et det brutalt

Kampen mellom Norge og Serbia på Ullevaal skal gå uten tilskuere på grunn av koronaviruset. Tidligere landslagsspillere mener derfor at Norge mister en viktig fordel før playoffkampen om to uker.

Norge må spille for tomme tribuner når Serbia kommer på besøk onsdag 26. mars i Nations League-playoffen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Tirsdag kveld ble det bekreftet: Playoff-kampen mellom Norge og Serbia på Ullevaal 26. mars vil gå uten tilskuere. Norges Fotballforbund (NFF) tok avgjørelsen etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet når det gjelder smittefare av koronaviruset.

Dermed mister Norge fordelen av å ha flere titusen hjemmefans som støtter laget i den viktige kampen om EM-sluttspill. Om Norge slår Serbia, møter de Skottland eller Israel i playoff-finale.

Les også

Få oversikt: Disse idrettsarrangementene rammes av koronaviruset i Norge

– Det er blytungt

Tidligere landslagsspiss Thorstein Helstad er klar på hvilke konsekvenser det har for landslaget.

– Det er blytungt. Det var riktig avgjørelse å ta med tanke på helse, men rent sportslig er det brutalt. Det er noe helt annet å spille når man har et godt hjemmepublikum i ryggen, mener Helstad.

Helstad har også erfaring med å spille viktige landskamper for tomme tribuner. Da Norge møtte Tyrkia på bortebane i EM-kvalifiseringen i 2007, ble kampen spilt uten tilskuere i tyske Frankfurt.

– Det var en rar følelse å varme opp uten tilskuere, på et stadion hvor det er plass til 50.000 mennesker. Det blir et slags treningskamp-preg over hele rammen, forteller Helstad.

Les også

«Når alvoret inntar fotballscenen»

Thorstein Helstad (t.h.) feirer sammen med Simen Brenne etter sistnevntes 1–0-scoring mot Tyrkia i Frankfurt i 2007.

– Gir en ekstra dimensjon

– Får spillere en ekstra gnist og motivasjon av å spille foran egne supportere?

– Ja, det er klart. Man løper ut på banen og kriger i 90 minutter, og da er støtten fra fansen veldig viktig. Spesielt i slike viktige kamper som nå mot Serbia. Nå mister Norge den hjemmefordelen og det er sikkert Serbia glade for, svarer Helstad.

Helstad kom også inn for Norge i hjemmekampen mot Tyrkia senere samme år. Kampen endte 2–2, der en seier langt på vei kunne bidratt til å sende Norge til EM i 2008.

– Det var veldig artig å spille foran hjemmepublikum, det gir en ekstra dimensjon, sier Jarl-Andre Storbæk, som også spilte kampen mot Tyrkia.

Les også

Arsenal-spillere i viruskarantene. Onsdagens kamp mot Manchester City utsettes.

Laget som tapte 1–2 for Tyrkia i EM-kvaliken i 2007. Foran fra venstre: John Carew, Alexander Tettey, Bjørn Helge Riise, John Arne Riise og Kristofer Hæstad. Bak fra venstre: Morten Gamst Pedersen, Jarl-Andre Storbæk, Erik Hagen, Brede Hangeland, Steffen Iversen og keeper Håkon Opdal.

Han mener det er kjipt at man mister en folkefest på Ullevaal, men forstår i likhet med Helstad avgjørelsen til NFF.

– Rent sportslig er det jo likt for begge lag å spille for tomme tribuner. Men det er Norge som er taperen i dette bildet, ettersom de mister fordelen med hjemmepublikum, sier Storbæk.

Landslagsledelsen: – Vi skal snakke om det

Assisterende landslagstrener, Per Joar Hansen, har tro på at spillerne kommer til å takle å spille for et tomt Ullevaal.

– Vi kommer til å snakke om det, det blir noe annet når du kan høre din egen stemme og de fra sidelinjen. Men gode idrettsutøvere takler å spille foran 100.000 tilskuere, eller ingen tilskuere. Bare det å kunne forberede seg til kamp i vante omgivelser gir oss en fordel, sier han.

Les også

Spansk klubb nekter å møte Inter

Per Joar «Perry» Hansen er ikke bekymret over at tomme tribuner vil prege Norges spillere mot Serbia. Her avbildet sammen med landslagssjef Lars Lagerbäck i desember.

Italia er hardest rammet av alle land i Europa med svært mange smittede og døde som følge av koronavirusutbruddet. Hele landet er satt i karantene av statsminister Guiseppe Conte, hvor kun begrunnet reise ut av landet er tillat.

Sveriges landslag har som konsekvens av dette valgt å utelate sine spillere som holder til i italiensk Serie A.

Men Norge vil ikke ta samme hensyn når det gjelder Sampdoria-spiller Morten Thorsby. «Perry» forteller at han er aktuell til Norges kommende Nations league-tropp.

Les også

Uefa forbereder kriseplan for gjennomføring av EM

Sampdorias Morten Thorsby (t.v.) var med i forrige landslagstropp til Norge. På tross av at han spiller i Serie A er han ifølge «Perry» ikke utelukket fra neste landslagstropp. Her i duell med AC Milans Theo Hernandez på San Siro.

Serbia med krisetiltak før Norge-kampen

For Serbias del spiller flere av deres viktigste spillere i Italia, deriblant Sergej Milinkovic-Savic (Lazio) og Alexandar Kolarov (Roma).

– Det er ikke riktig at vi skal spille denne kampen uten våre viktige spillere fra Italia, sier en oppgitt serbisk landslagssjef, Ljubiša Tumbaković, til Sportski Zurnal.

Les også

Eliteseriestarten kan rammes: Her er NFFs reserveplan

Serbias landslagstrener, Ljubiša Tumbaković (t.h.), er bekymret over situasjonen til sine spillere som holder til i italienske klubber. Her avbildet sammen med Lagerbäck under Nations League-trekningen i november.

Det serbiske fotballforbundet skal ha chartret to fly. Disse skal, om planen lykkes og det lar seg gjøre, hente spillerne i Italia og få dem ut av landet før det som omtales som «fristen 23. mars».

Men Tumbaković «frykter at italienske myndigheter vil kunne blokkere denne muligheten».

– Det vil i så fall være krise for Serbia, de viktigste spillerne spiller i Italia. Om de spiller eller ikke vil være helt avgjørende i kampen mot Norge, sier tidligere Vålerenga-spiller Bojan Zajic.

– Ingen vet om de får lov til å reise

Aleksandar Obrenović jobber som sportsjournalist hos det serbiske nettstedet Sportske.net.

Han forteller om stor usikkerhet i den serbiske leiren angående deres viktigste spillere.

– Treneren forbereder laget som normalt, men ingen vet om de serbiske spillerne i Italia vil få lov til å reise. Etter min mening er det bedre om de får lov til å spille. Jeg synes ikke det er rettferdig å spille kampen uten dem, sier Obrenović.

Alexandar Kolarov er kaptein på det serbiske landslaget. Men det er usikkert om Roma-spilleren får reise ut av Italia for å spille mot Norge i slutten av mars. Her avbildet i en kamp mot Brasil i VM 2018.

Obrenović minner om at Serbia kun har tapt en bortekamp siden VM i 2018 (0-t mot Ukraina, juni 2019), og tror laget har en fordel av å spille i Norge.

– Det er slags fordel for Serbia å spille for tomme tribuner. Laget spiller veldig godt på bortebane, kanskje fordi det er en slags lettelse av å ikke ha presset for å spille for hjemmefansen. Hvis laget ikke har scoret 30 minutter ut i kampen på hjemmebane, begynner fansen å skape en negativ atmosfære, forklarer han.

Publisert: