Premier League-trener kobles til den norske landslagsjobben

– Jeg vil ikke kommentere enkeltnavn, svarer fotballpresident Terje Svendsen.

Per-Mathias Høgmo gikk av som norsk landslagssjef i november. Fotballpresident Terje Svendsen leter fortsatt etter erstatteren.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tidligere Stabæk-trener Bob Bradley skal være svært nær å få sparken i Swansea.

Fotballpresident Terje Svendsen vil ikke si noe om NFF følger med på amerikanerens situasjon. Amerikanerens navn har vært nevnt flere ganger i sammenheng med trenerjobben på Ullevaal.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltnavn eller spekulasjoner i mediene rundt navngitte trenere. Vi går ut bredt, både nasjonalt og internasjonalt, sier Svendsen om jakten på Per-Mathias Høgmos erstatter.

Bradley har tidligere hatt stor suksess med blant annet USAs landslag, men har fått en trå start på oppholdet i Premier League. For oss nordmenn er han mest kjent for å ha ledet Stabæk til bronsemedalje, på tross av at klubben var spådd nedrykk før sesongen.

Bob Bradley sliter i Swansea. Amerikaneren nevnes som en kandidat for jobben som norsk landslagssjef om han skulle få sparken i den walisiske klubben

Dersom amerikaneren blir ledig, har han tidligere vist vilje til å jobbe i mindre klubber og land.

– Hvordan tror du fansen vil reagere på en utenlandsk landslagssjef?

Les også

Helland har to favoritter som Høgmos erstatter - og én kandidat som ikke bør vurderes

– Jeg tror det viktigste for både oss og omgivelsene, er om man har troen på treneren. Om han er norsk eller utenlandsk spiller kanskje mindre rolle bare man kan gjenskape troen på sportslig suksess, sier den tidligere Rosenborg-toppen.

Lønn skaper hodebry for NFF

En ting som derimot kan skape problemer, er den nye landslagssjefens lønn.

For samtidig som fotballpresident Terje Svendsen har bedt om at det kuttes 10 millioner kroner i administrasjonen på Ullevaal stadion, må Norges Fotballforbund hente inn en landslagssjef som hele nasjonen tror på.

Les også

Aleks (26) herjer mot gigantene i Champions League - takker Høgmo og TIL for å ha reddet karrieren

Det koster penger. Og Svendsen kvier seg med å inngå lukrative avtaler etter all kritikken mot de ca. 4 millioner kronene som Høgmo hadde årlig. Ståle Solbakken får angivelig det dobbelte i danske FCK, og det kan velte drømmene om å få den tidligere landslagsspilleren hjem til sommeren.

Ståle Solbakken har stor suksess i København

– Lønn vil representere en eller annen utfordring i prosessen, helt klart. Vi har ikke konkret diskutert lønnsnivå eller lønnstak. Men det setter begrensninger for hvor langt ut du kan søke, for vi skal ikke bevege oss langt utenfor Norden, spesielt Norge og Sverige, før en ser at lønnsnivået på trenersiden er noe helt annet, medgir Svendsen overfor NTB.

Mangler perspektiv

Noe endelig lønnstak er ikke på plass, men oppmerksomheten rundt landslagssjefens lønn kan skremme bort aktuelle kandidater.

– Hadde folk brydd seg om Høgmos lønn dersom Norge hadde kvalifisert seg til EM?

– Det er vanskelig å si og et hypotetisk spørsmål, men jeg kan si at min erfaring i fotballen er at så lenge du vinner, så får du stort sett holde på med det du vil, sier Svendsen.

– Men tror du det norske folk er mer åpne for en meget høyt gasjert trener dersom dere får på plass en løsning de færreste trodde var mulig å lande?

– Det er vanskelig å si. Jeg registrerer at det er stor interesse rundt lønnsnivået på landslagssjefen. Samtidig er det viktig, for jeg synes det mangler et perspektiv i den diskusjonen, og det er at et godt landslag er utrolig viktig for inntektsgenereringen til Norges Fotballforbund. Det vil sørge for samarbeidspartnere og medieinntekter, som vi kan pløye ut til aktivitet i resten av Fotball-Norge.

– Vi er nødt til å satse tilstrekkelig til at vi tror på at den nye landslagstreneren kan bygge opp sportslig suksess, som igjen medfører økte inntekter.

Skjult Høgmo-kritikk?

Han sier NFF vil være helt tydelige på at i jakten etter Høgmos erstatter, så skal det være en landslagssjef som hentes inn – ikke en klubbtrener med ambisjoner om å trene landslag.

– Skal vi oppsummere kravspesifikasjonen, er det veldig enkelt. Vi skal ha en landslagssjef som kan gi oss sportslig suksess, men samtidig er det viktig i vurderingene å se på den forskjellen det er mellom det å være klubbtrener og landslagstrener. En landslagstrener har spillerne bare i noen få perioder i løpet av året, mens en klubbtrener jobber på feltet hver dag. Det å ha en trener som er god til å bygge et lag under forutsetningen som landslagssjef, blir avgjørende og viktig, sier Svendsen.

Den nye landslagssjefen må også være langt mer synlig i mediene enn Høgmo var.

– Vi må i hvert fall ha en landslagssjef som er i stand til å håndtere mediene og det medietrykket som det alltid vil være rundt A-landslaget.

– Forstår jeg deg rett når det du sier der kan virke som kritikk av Høgmo?

– Nei, det er det absolutt ikke, men mer i forhold til den kravspesifikasjonen som vi har, og hvor mediehåndtering er et kriterium, svarer Svendsen.

VG skrev torsdag at Nils Johan Semb kan komme til å bli vikartrener mot Nord-Irland i mars.

(©NTB)

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk