Her er Moldes nye trenertalent

Jonas Hoem (33) tar Norges høyeste trenerutdanning sammen med Daniel Berg Hestad og Børre Steenslid.

DELTIDSTRENER: Jonas Hoem tilbringer ofte dagene i Akerhallen, som trener i Akerakademiet i halv stilling. Han kombinerer trenergjerninga med lærerjobb ved Fræna videregående skole.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Jonas Hoem liker best å jobbe i skyggen av MFK-stjernene, men nå tar 33-åringen den høyeste trenerutdanninga i Norge.

Hoem er en av flere lovende trenertalenter i Akerakademiet. Nylig fikk han plass på det neste A-lisenskurset til Uefa.

Les også

Solskjær avfeier kritikken fra TV 2-ekspert: - Faller på sin egen urimelighet

– Jeg vil lære mest mulig, og dette er en veldig fin mulighet til å treffe flinke folk og få ny kunnskap, sier Jonas Hoem, som kom inn på kurset på tredje forsøk.

– Middels spiller

Han spilte fotball for MFK ut junioralderen.

– Jeg var en under middels MFK-spiller, i hvert fall ser jeg det i ettertid, sier han og smiler.

– Knut Hallvard (Eikrem) tipset meg om å prøve trenergjerninga, fordi han mente jeg kunne passe i den rollen. Jeg fikk være med et halvt år som hjelpetrener for Laffen (Stein Olav Hestad) på guttelaget, og da oppsto interessen, forteller Hoem.

Etter militæret begynte han på trenerutdanninga ved Idrettshøgskolen. Fem år seinere avsluttet han studiene med en mastergrad i idrettspsykologi.

Les også

Solskjær: - Aursnes blir landslagsspiller

– Jeg hadde Geir Jordet som veileder og har lært masse om det mentale i fotball. Han sitter på stor vitenskap og er en viktig inspirasjonskilde for meg, sier Hoem, om professoren som også har vært konsulent for A-laget til Molde de siste sesongene.

Erfaring

Hoem samlet mye god erfaring mens han studerte. I Skeid var han juniortrener, spillerutvikler på A-laget og til slutt sportslig leder i klubben. Blant talentene var dagens landslagsback Haitam Aleesami. Blant veteranene var de tidligere Molde-spillerne Erlend Ormbostad, Joar Harøy og Svein Tore Brandshaug.

I Raufoss var han ansvarlig for fotballinja på videregående og spillerutvikler i klubben under hovedtrener Espen Haug.

– Jeg var også så heldig at jeg fikk jobbe sammen mange flinke folk på Toppfotballsenteret i Oslo. Jeg fikk for eksempel være med Dag Opjordsmoen og gjøre analyse av A-landslaget, sier han.

Jobbet med Deila

Jonas Hoem lot seg ikke stoppe da han ikke ble tatt inn på A-lisenskurset første gang. Han betalte seg like godt inn av egen lomme for å delta på deler av undervisninga.

– Jeg fikk også sjansen til å studere Ronny Deila på feltet under Pro-lisenskurset i 2012. Jeg ble godt kjent med Pål Arne Johansen, som var Henning Bergs assistent i Legia Warszawa. Vi var blant annet på studietur i Sporting Lisboa, forteller Hoem.

Han har også arbeidet med videoanalyse for U21-landslaget og G18-landslaget til Norge.

For ett år siden flyttet Hoem tilbake til Molde, sammen med kona som kommer fra Oslo. Nå jobber han deltid i Akerakademiet og er i tillegg lærer ved Fræna videregående skole.

– Jeg lærer mye av Knut Hallvard (Eikrem), Odd (Berg) og de andre trenerne her. Jeg er med rundt G15, G16 og andre lag som trenger ressurser, sier han.

På lang sikt er målet å leve av jobben som fotballtrener.

– Jeg trives veldig godt som spillerutvikler og vil skaffe meg mye mer kunnskap på dette området. Jeg vil jobbe hardt for klubben og tror det vil lønne seg på sikt. Når jeg er klar for det, ønsker jeg å prøve med som hovedtrener i en klubb. Og hvis jeg ser enda lenger fram er det selvfølgelig en ambisjon å ta Uefa sin Pro-Lisens.

Hestad og Steenslid

32 trenere fra hele landet er plukket ut til det neste A-lisenskurset. Fra Molde har Hoem, Daniel Berg Hestad og Børre Steenslid fått plass. De to siste årene har Akeramademiets Thomas Ulven og Jonas Lian Hansen tatt kurset.

– Opplegget er tredelt. Den første samlinga er i Porsgrunn i slutten av juni. Da skal vi være ei uke på feltet og bli evaluert etterpå. Så blir det ei samling til høsten og ei til våren. Neste sommer skal vi levere en avsluttende oppgave, sier Jonas Hoem.

PS: Blant de øvrige deltakerne på kurset er Hans Erik Ødegaard (Real Madrid) og tidligere Molde-spiller Kjetil Ruthford Pedersen (Donn).

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk