Nå gjør Christiansen som Dale Oen: – Han har vært med å revolusjonere svømming

Henrik Christiansen skulle vente med å gjøre endringer i treningen til motgangen kom. Nå trener han alternativt, blant annet inspirert av Alexander Dale Oen.

Inspirert av avdøde Alexander Dale Oen, har Henrik Christiansen (t.h) gjort to endringer i jakten på VM-suksess
  • Halvor Ekeland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I den nye hallen på Olympiatoppen henger Christiansen opp ned i ringene fra taket. Han spenner magemusklene og svinger seg rundt – med god hjelp fra trener Lars-Arne Andersen.

– Jeg er blitt bedre til å turne, sterkere og bedre generelt. Jeg håper jo det fører til at jeg svømmer fortere, håper det har en overføringsverdi, forteller Henrik Christiansen etter treningen.

Les også

Han er bare 20 år, men tirsdag tok Henrik Christiansen sitt 51. NM-gull: – Det er bra trening

– Det er mange muskler som er involvert. Gjennom å gi en utfordring, håper vi at han skal mobilisere de musklene han har. I svømming så er det noe som går på holdning. Svømmere har ofte skuldre som trekker frem. For å motvirke det, så jobber vi mye bakside. Justerer på holdningen, sier Lars-Arne Andersen om turntreningen til Henrik Christiansen.

Ti prosent bedre spenst

Denne junidagen gjør han sin siste turntrening før VM langbane i svømming som begynner søndag. Hele 2017 har handlet om å forberede seg best mulig til de kommende dagene i Budapest. Med unntak av OL er langbane-VM det største en svømmer kan vinne.

Siden januar har turntreningen blitt en del av hverdagen til den norske svømmeren. Det samme har styrketrening. For etter at VM og OL i fjor ble en skuffelse, har de nå gjort endringer i treningsopplegget.

– Planen er å trene mer og mer for hvert år som går. Det er ikke noe dumt det. Jeg har ikke nådd noe tak på treningsbelastning. Man kan ikke alltid forvente at alt går en vei. Det handler om å følge planen. Vi må være tålmodige, tror jeg, sier Henrik Christiansen.

– Litt av ideen er at jeg skal bli sterkere uten å legge på meg muskler, men jeg hadde lagt på meg to og en halv kilo muskelmasse fra januar til april. Det var litt mye. Det er ikke et mål i seg selv å bli større. Det er heller det vi prøver å unngå, sier Christiansen.

Før 2017 hadde ikke Christiansen trent styrke. Nå har han begynt med både det og turn i håp om å ta nye steg i bassenget.

Det har gitt umiddelbar effekt. Blant annet har han fått ti prosent bedre spenst i løpet av få måneder.

– Styrken har vært bra, den har jeg hatt bra fokus på hele tiden. Turningen har vært når vi har vært hjemme. Det tar litt tid. Vi tester ut litt nye ting, det tar litt tid, sier Christiansen.

Les også

Henrik Christiansen kan juble etter gladnyhet fra IOC

Mange sekunder å hente

Ideen med å turne kommer i utgangspunktet fra Norgeshistoriens kanskje beste svømmer, avdøde Alexander Dale Oen. Eksperimenteringen og nysgjerrigheten til Dale Oen har norsk svømming hatt nyte av helt siden. I tillegg til turningen, har Christiansen fått tilgang til et gammelt østeuropeisk analysesystem som Dale Oen først skaffet til Norge.

– Selv om jeg gjør mye av det Alex gjorde, er det mye annerledes. Jeg bruker testene annerledes enn hva han gjorde. Han har banet vei og funnet de greiene. Han har vært med på å revolusjonere svømming. For eksempel med at svømming har mye å hente fra turning, forklarer 20-åringen.

– Dette er ikke turn for turnere, det er turn for svømmere. Det er tilrettelagt for at han skal svømme, sier turnétrener Lars-Arne Andersen.

Blant annet brukes turningen til å stabilisere skuldre, jobbe med rytmen i kroppen og å styrke kjernemuskulaturen samtidig som armer og ben jobber.

– Det er noen kvaliteter som svømming bygger på: mobilitet, stabilitet, kontroll, styrke. Når vi bruker turn, så får vi krav til disse elementene i samme jafs. Her kreves det mye mer koordinasjon og samspill i kroppen for å få det til, sier turntrener Lars-Arne Andersen.

Andersen var også Alexander Dale Oens turntrener da han begynte å svinge seg i turnringene for noen år siden.

– Alex var en pioner. Da begynte vi mer med turn for turnere for å bryte noen grenser. Ut fra det så bygde det seg opp en metodikk som rettet seg mer mot svømming, forteller Andersen.

Alexander Dale Oen viser frem sitt VM-gull fra Shanghai i 2011.

I tillegg til å begynne med turning har Christiansen i år begynte å trene styrketrening for beina. Denne treningen skal først og fremst brukes for å forbedre vendingene. Det trengs.

Under et stevne i Stockholm tidligere i år var Christiansen fire sekunder bak sin personlige rekord. Sammenligner du vendingene hans med vendingene han hadde under VM for to år siden, tapte Christiansen over syv sekunder bare inn og ut av veggen.

– På de testene vi har gjort, så har jeg hatt veldig godt utbytte av den styrketreningen. Så handler det også om å tilpasse så man får det ut i vannet også. Trenerne mine sier at det ser bedre ut nå, forklarer Christiansen.

Les også

Sykdom og nerver ødela fjoråret for den norske svømmestjernen. Nå tar han grep.

Henrik Christiansen vet at han ikke fikk ut potensialet sitt i fjor. Under den kommende ukens VM kan han kanskje få sin revansje.

– Har ikke lyst til å fortsette å svømme dårlig

Med syv sekunder bedre vendinger, og ellers like bra svømming i Stockholm, ville tiden holdt til VM-medalje for to år siden. Han ville vært drøyt sekundet bak europeisk rekord.

Med andre ord kan det fort bli norsk jubel i løpet av VM som starter på søndag. Det er etterlengtet for Christiansen, som hadde et skuffende fjorår, preget av sykdom og skader.

– Forsøket på 1500 meter fri i OL var bra, men finalen var katastrofe.

På leir før OL i Rio ble Christiansen syk. Det samme ble han før kortbane-VM senere på året. Nå er han rett og slett lei av ikke å sette norske rekorder. Og rapportene fra treningsleiren før VM er positive.

– Jeg har ikke blitt lei svømmingen, jeg har ikke mistet motivasjon, jeg har heller blitt mer motivert. Jeg har ikke lyst til å fortsette å svømme dårlig. Det hater jeg, det er ikke noe gøy.

Under VM er 20-åringen blant outsiderne til å kjempe om medalje. Men hverken han eller trenerne snakker om VM-medaljer. De snakker kun om utvikling.

– Jeg tror VM blir bra. Jeg har trent godt nå denne sesongen. Det blir spennende å se, rett og slett, sier Christiansen.

Men det overordnede målet, målet for karrièren, tør Christiansen å snakke om.

– Målet mitt med svømming er å bli verdensmester. Det er vanskelig å bli det uten å ta et VM-gull. Men jeg vet aldri når det blir. Jeg skal bare bli det på et eller annet tidspunkt.

Publisert:
  1. Svømming
  2. Turn

Mest lest akkurat nå

  1. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

  2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

  3. Ole Kallelid er død

  4. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den

  5. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

  6. Slik så Bjarne ut etter joggeturen