IOC varsler OL-avgjørelse i løpet av de neste fire ukene

Den internasjonale olympiske komité skal vurdere en mulig utsettelse av OL.

OL-ringene utenfor IOCs hovedkvarter i Lausanne. Organisasjonen varsler en avgjørelse angående OL i løpet av fire uker.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal vurdere forskjellige scenarioer for OL, deriblant en mulig utsettelse, og har gitt seg selv en frist på fire uker.

Det skriver IOC i en pressemelding.

– IOC vil, i samarbeid med organisasjonskomiteen og japanske myndigheter, begynne med detaljerte diskusjoner for å fullføre vurderingen vår av den raske utviklingen av verdens helsesituasjon, og hvordan det vil påvirke lekene, inkludert muligheten for å utsette. Vi er sikre på at vi vil ha avsluttet disse diskusjonene innen de neste fire ukene, skriver IOC.

De understreker også at en kansellering ikke er på agendaen, ettersom dette «ikke vil løse noen problemer eller hjelpe noen».

De olympiske lekene skal etter planen arrangeres fra 24. juli til 9. august 2020.

– Kansellering vil være minst rettferdig

IOC er under press siden flere og flere tar til ordet for at det ikke kan arrangeres noe OL i sommer slik situasjonen er.

Så sent som lørdag ytret Bach at han fortsatt vil at OL skal gå som planlagt. Det uttalte han i et tysk radiointervju.

– En kansellering ville ødelagt den olympiske drømmen til 11.000 idrettsfolk fra 206 nasjoner. Kansellering ville vært den minst rettferdige løsningen, sa Bach i intervjuet.

IOC-toppen mener at det vil være altfor komplisert å utsette et OL og at det ikke kan sammenlignes med å utsette for eksempel en fotballkamp.

Søndag var tonen en annen. Da var ikke tyskeren Bach, den tidligere olympiske mesteren i fekting fra 1976, like bastant på at lekene kan gå som planlagt i tidsrommet 24. juli til 9. august.

Gjør som Uefa

Bach landsmann, Tysklands idrettspresident Jürgen Kessing, mener at IOC burde gjøre som Det europeiske fotballforbundet (Uefa), som tirsdag besluttet å utsette EM i fotball ett år.

– Jeg skulle ønske at de fulgte eksempelet fra fotballen og i likhet med EM også utsette OL i Tokyo med ett år, sa Kessing til DPA.

Det forslaget støttes av USAs svømmesjef Tim Hinchey.

– En løsning som gir en klar vei fremover og lar alle utøvere forberede seg for et trygt og vellykket OL i 2021, skriver Hinchey i et åpent brev til USAs olympiske komité.

Brasils olympiske komité og USAs friidrettsforbund har også tatt til ordet for en utsettelse.

Les også

OL-helter med grufulle rapporter fra hjembyen: – Knuser hjertet mitt

Nif følger utviklingen

I likhet med Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) og Den internasjonale paralympiske komité (IPL) tar Norges idrettsforbund IOCs beslutning til etterretning.

– Vi sendte et brev til IOC president Thomas Bach før helgen hvor vi uttrykte vår sterke bekymring vedrørende koranasituasjonen og at denne måtte være under global kontroll før lekene kan gjennomføres. Vi registrerer gjennom helgen at andre olympiske komiteer og flere amerikanske forbund har uttrykt tilsvarende bekymringer som oss. Slik situasjonen er nå ser det mørkt ut med tanke på å gjennomføre OL/PL i Tokyo i sommer som planlagt, heter det fra idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Nif vil følge den videre utviklingen de nærmeste ukene nøye og har i den sammenheng bedt IOC om innsikt i de viktigste milepælene som leder frem til den endelige beslutningen om OL/PL i Tokyo skal gjennomføres som planlagt eller utsettes.

– Nå har vi fått en konkret dato å forholde oss til og det er viktig, ikke minst for våre utøvere som forsøker etter beste evne å forberede seg til et mesterskap under de mildt sagt uoversiktlige, krevende og rådende forhold. Det er på langt nær optimalt, sier Kjøll i pressemeldingen.

(©NTB/100 % Sport)

Publisert: