Russland fortsatt utestengt av IAAF

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) holder fortsatt Russland ute i kulden. Utelukkelsen for statsstøttet doping ble forlenget torsdag.

Publisert: Publisert:

Vladimir Putin håpet at en lov som kriminaliserer doping i idretten skulle føre til at russisk friidrett tas inn i varmen igjen, men slik ble det ikke. Foto: Natalia Kolesnikova, Reuters / NTB scanpix Foto: POOL / X80003

– Russlands friidrettsforbund har gjort framskritt siden juni, men er ennå ikke i mål. Vi vil besøke landet igjen i januar, sa dopingjeger Rune Andersen på en pressekonferanse i Monaco.

Han leder IAAFs arbeidsgruppe som følger opp kravene som er stilt til russerne.

IAAF-styret vedtok enstemmig å opprettholde utelukkelsen selv om Russlands president Vladimir Putin nylig signerte en lovendring som kriminaliserer forsyning av dopingmidler til idrettsfolk.

– Vi trenger forsikringer om at framtidig dopingtesting i Russland vil være uavhengig og fri for innblanding, sa Andersen.

Under besøket i januar vil arbeidsgruppen også se russernes reaksjon på det som kommer fram i den siste rapporten fra McLaren-kommisjonen, som har gransket dopingproblemet i landet. Den vil bli lagt fram neste uke.

Veikart

Blant framskrittene som er gjort i Russland nevnte Andersen etablering av informasjonsprogrammer for utøvere og trenere, og den nye antidopingloven.

Dersom arbeidsgruppen får se ytterligere framskritt i januar, kan IAAF-styret på sitt møte i slutten av februar beslutte et tidsskjema for når russiske utøvere igjen får konkurrere internasjonalt.

– Håpet er at styret da kan vedta et veikart og en tidtabell for å oppheve utestengelsen, sa Andersen.

Inntil da vil russiske enkeltutøvere fortsatt kunne søke et IAAF-panel om godkjennelse til å konkurrere. De må da kunne bevise at de har vært underkastet et troverdig dopingtestregime, slik den USA-baserte lengdehopperen Darja Klisjina gjorde før Rio-OL.

Øvrige russiske friidrettsutøvere mistet Rio-lekene, og det samme vil ganske sikkert skje under innendørs-EM i Beograd første helg i mars. Russerne håper derimot å være tilbake i varmen i tide til å kvalifisere seg til VM i London i august.

Nødvendig

– Vi jobber hånd i hånd med Russlands friidrettsforbund, Russlands antidopingbyrå og russiske myndigheter. Det er en veldig, veldig grundig prosess, sa Andersen.

IAAF utestengte Russlands friidrettsforbund i november 2015 og har to ganger tidligere forlenget sanksjonen fordi kriteriene for å avslutte den ikke er oppfylt. Det skjedde i mars og juni.

IAAF-president Sebastian Coe sa etter styremøtet at den strenge holdningen har vært helt nødvendig for å tvinge fram endringer som den nye antidopingloven.

– Om vi ikke hadde vært så tøffe i fjor, ville mange av endringene vi har sett ganske sikkert ikke funnet sted, sa han. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Mann i 60-årene kjørte gjennom bomringen med tildekkede skilt

  2. Så dypt skal det være under stupebrett

  3. Slik kan en politiker få kompensert «tapte inntekter» tross lønnshopp

  4. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  5. 100 restauranter konkurs som følge av korona

  6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  1. Doping
  2. Russland
  3. IAAF