Høytid for å hetse norsk fotball

Vær forberedt: Denne helga vil det bli VM i å rakke ned på norsk fotball, skriver Bertil Valderhaug.

Norske fotballfans har vært bortskjemte med VM.
  • Bertil Valderhaug
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Når det er store kamper i Champions League, pleier den å dukke opp.

I forbindelse med heseblesende toppoppgjør i Premier League og La Liga også.

Og i hvert fall nå som vi er ferd med å oppleve tidenes mest fartsfylte og målrike VM.

Da kommer harseleringen med norsk fotball og alt det som mange mener gjøres galt her hjemme. De ironiske Twitter-meldingene vil hagle. De spydige Facebook-meldingene vil få mange likes. Det verkende gapet mellom det som serveres av de beste i Brasil og de verste her hjemme i vår lille tippeliga vil bli blåst opp til store høyder.

Tidenes antiklimaks

Timingen for sammenligningen er perfekt: De to første kvartfinalene Frankrike-Tyskland og Brasil-Colombia fredag, Argentina-Belgia og Nederland-Costa Rica lørdag. Midt imellom disse kremtoppene starter Tippeligaen opp igjen etter sommerpausen.

Bertil Valderhaug, redaktør 100% Sport

Aner vi tidenes antiklimaks? Vi vil nok bli servert meldinger som «Går det i sakte film?» og så videre.Duellen mellom Petter Vaagan Moen og Espen Hoff i Start-Lillestrøm blir liksom ikke det samme som stjernekrigen mellom Lionel Messi og Eden Hazard i Argentina-Belgia.

NRK-ekspert og tidligere topptrener Tom Nordlie har mange ganger i løpet av mesterskapet sagt at vi henger etter. Det trenes ikke tøft nok i norsk fotball. Det meste fra VM er på et helt annet nivå. Det løpes fortere, det løpes mer og det løpes bedre. Teknisk og taktisk er det også mye å hente.

Det blir egentlig som å sammenligne et lite og gammelt rekkehus med en stor og ny villa. Det ene lokker åpenbart mer enn det andre.

Costa Rica og vi

Så kan man sette seg ned og si at slik er det og slik vil det fortsatt være. Eller så kan man se på det som en utfordring, jobbe med planen for hvordan det skal bli bedre og starte oppussingen og gjenreisingen.

Med de rette grepene kan det som ikke lokker det ene året, bli virkelig forlokkende året etter. La oss håpe at det er slik med Nye Norge under Per-Mathias Høgmo.

Dette verdensmesterskapet har i hvert fall vist at skillet mellom de beste og de neste beste er minimalt. Kvartfinalistene Brasil, Nederland, Argentina og Tyskland kunne like gjerne ha vært Chile, Mexico, Sveits og Algerie. De små har rystet de store.

Og når lille Costa Rica med ni tidligere og nåværende Tippeliga-spillere i troppen kan nå kvartfinalen i VM, så kan vel på sikt vi også?

Hadde ikke Michael Barrantes, Christian Gamboa og Diego Calvo vært opptatt på Arena Fonte Nova i Salvador lørdag ettermiddag, ville de ha vært å se henholdsvis i Ålesund, i Trondheim og i Skien de neste dagene.

Greit å huske på i sammenligningens høytidshelg.

Publisert:
  1. Sportsblogger
  2. Fotball-VM

Mest lest akkurat nå

  1. Privatetterforsker Roald Bernt­sens hef­tige liv: – Gullet var fjernet fra kremerte

  2. Testet positivt? Dette gjør du

  3. Skamslått Borgli vil gå nye runder om huset i Oalsgata

  4. Konen var skeptisk da de ringte fra «Mesternes mester»: – Hun hadde aldri sett meg grine før

  5. Har du lagt merke til er at kampropet «ubuntu» er borte. Hva skjedde?

  6. Stangeland mølle vurderer nattskift for å spare penger: – Egentlig bare billigere å stenge ned