Nå har Nils (19) fra Kristiansand fått mulighet til å realisere sandvolley-drømmen

Han er i treningsgruppe med verdens beste sandvolleypar. Nå trapper landslaget ytterligere opp satsingen på Nils Ringøen. Målet er å gjøre ham til en olympier.

– Det var veldig beroligende å få sjansen på rekruttlandslaget. Uten den sjansen hadde veien til et eventult seniorlandslag blitt kronglete. Dette gjør veien mye enklere, sier Nils Ringøen (t.h.), her fra en turnering tidligere i sommer.
 • Åge Harald Drangsholt
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg hørte det etter en turnering i Oslo i fjor at landslaget hadde lyst til å satse på meg mot OL. Nå har jeg fått det bekreftet. Det er veldig gøy og ikke minst motiverende, sier Nils Ringøen.

Som en av fem ble han nylig tatt ut på rekruttlandslaget til Norges Volleyballforbund (NVBF), kalt «Morgendagens olympiere». Sammen med blant andre Frida Berntsen fra Åmli i indre Agder får kvintetten tett oppfølging av heltidsansatt trener Bendik Huus, og målet er å få fram flere framtidige OL-deltakere – bak vår to store ess, verdensenerne Anders Mol og Christian Sørum.

Trener med verdensenerne

Det var aldri tvil om kandidaturet til 19-åringen fra Torridalsveien i Kristiansand.

– Nils har internasjonale ferdigheter, og en x-faktor i spillet sitt som gjør at vi tror han kan bli en internasjonal utøver og olympier i løpet av fire år. Vi har lenge sagt at han har vært en del av norsk sandvolleyballs framtid, men i år synes jeg virkelig han har tatt tak og løftet seg, sier landslagstrener Jetmund Berntsen.

Høydepunktet i karrieren til Nils Ringøen (t.h.) kom i fjor da han vant en verdensserieturnering i Oslo sammen med verdensener Anders Mol (t.v.).

Han er også trener på Topp Volley på Sand i Rogaland, hvor Ringøen har vært elev i tre år – og hvor verdens beste sandvolleypar Sørum/Mol trener fast så lenge de er i Norge. Der holder også andrerankede Mathias Berntsen (fra Åmli) og makker Hendrik Mol til. Og derfra skal Ringøen satse videre.

Les også

Kristiansander etter sensasjonell seier med sandvolleystjerne: – Han har helt syke ferdigheter

Vant norgestour

I en sesong nesten blottet for turneringer tok Ringøen og makker Markus Mol virkelig vare på sjansen da de vant norgestour i slutten av juni. På veien slo de blant annet ut Alexander Sørum/Mathias Berntsen i kvartfinalen samt Bjarne Huus og verdensener Anders Mol i finalen.

Bakgrunnen for det han nå opplever vil Ringøen rundt ti år tilbake i tid for å forklare. Kristiansand var arrangør av verdensserieturnering, og mange av verdens beste sandvolleyspillere sørget for fulle tribuner i Tresse flere år på rad.

– Det var uten tvil de turneringene som fikk meg til å begynne. Jeg husker ennå hvordan jeg løp rundt og samlet inn drakter og autografer fra spillerne. Ricardo Santos var den «feteste» av dem. Drømmen min er å en gang selv få spille verdensserie i Kristiansand, røper Ringøen.

Norge har i øyeblikket to par på herresiden – Christian Sørum/Anders Mol samt Mathias Berntsen (fra Åmli) og Hendrik Mol – som har store ambisjoner foran Tokyo-OL i 2021. Jetmund Berntsen, far til Mathias, vil imidlertid ikke utelukke at vi allerede neste år får se en kristiansander i Japan – dersom Norge når målet om to par på herresiden.

Les også

Koronakrisen fikk den talentfulle kristiansanderen til å ta grep

Les også

Kristiansand-talenter fikk spesialtrening av verdens beste sandvolleyspillere: – En stor inspirasjon

Frykter verdensserie glipper

– Han er blant våre seks spillere som skal konkurrere om fire plasser. Hvis vi får med to lag, og en av dem blir skadet eller syk så er Nils veldig, veldig nær. Men Paris-OL i 2024 er nok mer realistisk, sier Berntsen.

– Det er jo en liten sjanse, men muligheten for at du ser meg i OL-kvalik neste år er nok mye større, sier Ringøen.

Han skulle spilt OL-kvalik allerede i år, og der kunne han sammen med makker Svein Solhaug bidratt til at Norge fikk to lag med til Tokyo – selv om han ikke hadde deltatt i Japan selv.

Jetmund Berntsen er overbevist om at Ringøen kan bli en framtidig toppspiller.

– Nils har talentet til å nå akkurat så langt han selv ønsker. Hvis han går «all in» kan vi se ham i både VM og OL, sier Berntsen.

Ringøen forbereder seg til verdensserieturnering i Østerrike da Fædrelandsvennen snakket med ham mandag. Men sørlendingen er forberedt på at han og makker Mathias Berntsen må haste hjem før turneringen starter.

– Østerrike er på grensen til å bli rødt, og hvis det skjer må vi ut i løpet av 24 timer. Jeg håper virkelig at vi får spille denne turneringen, sier Ringøen.

Publisert:
 1. Sandvolleyball
 2. Nils Ringøen
 3. Åmli
 4. Mathias Berntsen

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget