Etter to års kamp var motocrossbanen på Sotra endelig klar igjen. Så brøt noen seg inn i klubbhuset.

I to år har Bjørn Bratten og Sotra Motocross kjempet for at banen deres skal bli godkjent og god nok. Da det meste var på plass kom neste tilbakeslag: Noen brøt seg inn i klubbhuset, knuste ruter og stjal lånemopeden deres.

Publisert: Publisert:

ALDERSSPENN: Lørdag var det starttrening på den renoverte banen i Skogsvåg, med rundt 30 førere fra seks til nesten 50 år. Foto: Marita Aarekol

  • Petter Fløttum-Angeltveit
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

SKOGSVÅG: Startgrindene smeller i bakken, og syv hender vrir samtidig gassen på hver sin moped. Syklene kastes fremover grusen på Sotra Motocross Klubbs bane i Skogsvåg.

Ikke lenge etter at mopedene er rundt første sving, tripper Bjørn Bratten ut i startområdet. Med et bredt smil om munnen begynner han å sette opp startgrindene igjen til neste gruppe skal ut.

Formannen i motocrossklubben kan ikke slutte å smile denne lørdagen.

Endelig er det offisiell åpning for banen han i to år har kjempet for at skal få sikkerhetsklarering igjen. Den forsvant i 2016, til stor overraskelse for klubben.

– Da vi oppdaget det, var det egentlig slutt på all aktivitet her ute, forteller Bratten.

Les også

Der alle andre har mistet kontrollen, er Ørjan (23) i sitt ess

Innbrudd og hærverk

At forbundet ikke ville gi banen ny sikkerhetsklarering ble en liten vekker for klubben og miljøet, forteller mannen som tok over som formann i 2016, og som gir seg neste år. Det vekket til live dugnadsånden igjen, mener han.

De to siste årene har de jobbet på spreng med banen, som nå blant annet har fått sikkerhets- og fallsoner, mange meter med gjerder, bedre forhold for flaggpostene og et større og bedre startområde.

I mai i år var det meste ferdig slik at medlemmene igjen kunne kjøre på én av fylkets to fulle motocrossbaner.

FESTSTEMT: Klubbformann Bjørn Bratten kunne ikke annet enn å smile hele lørdagen, da banen til Sotra Motocross Klubb offisielt gjenåpnet. Han var høyt og lavt med gode råd, interesserte spørsmål og kake. her forsyner Benjamin Antonsen (venstre) og Iben Angell-Ellingsen seg. Foto: Marita Aarekol

Alt så ut til å gå rett vei, men rett før den offisielle åpningen, for to uker siden, fikk Bratten en ny nedslående beskjed: noen hadde brutt seg inn i klubbhuset.

I tillegg til hærverk med knuste ruter og tilgrising, var klubbens utlånssykkel og noe kjøreutstyr stjålet.

– Det har ikke så veldig stor salgsverdi, men det har en veldig stor verdi for oss som klubb, sier motocrossjefen.

– Det er veldig deprimerende, jeg synes det er unødvendig. I alle fall når du vet at alle medlemmene her har jobbet så mye for å få dette på plass, og når vi nesten er ferdige så får vi det tilbakeslaget.

Les også

Mor og far er trenere, forloveden er hare og babyen ser på. Team Roe gjør alt for å få Martin til verdenstoppen. I ti øvelser.

Han forteller at de fremdeles vasker og rydder opp etter hærverket, men nå ser det heldigvis ut som de får råd til å kjøpe en ny sykkel de kan låne ut til de som har lyst til å prøve sporten.

For lørdag fikk Bratten en ordentlig overraskelse av Sparebanken Vest. Klubben hadde søkt om 50.000 fra bankens fond for samfunnsnyttige midler, men da han lørdag ble overrakt sjekken sto det 75.000 kroner på den.

– Det er nesten så jeg begynner å grine, sier han, tydelig rørt.

– Det er på rett vei

Banksjef Camilla Nygård, som var med på å overrekke sjekken, forteller at de hadde hørt om innbruddet, og derfor bestemte seg for å bruke 25.000 kroner ekstra av de 150 millionene de har til rådighet i år.

– Det er en emosjonell berg-og-dalbane som gjør at en gammel kar blir lettrørt, sier Bratten om de siste ukene.

I storhetstiden hadde Sotra Motocrossklubb over 300 medlemmer, men da banen mistet sikkerhetsklareringen stoppet aktiviteten nesten helt opp. Nå er de 120 medlemmer, men Bratten mener de nå har forutsetningene på plass for å komme seg tilbake på fote.

– Alt er ikke på stell, men det er på rett vei. Det er et stort potensial, og forutsetningene for å ha en videre drift her er veldig til stede nå, sier han.

Lørdag var rundt 30 førere, både fra klubben og fra resten av fylket, møtt opp for å feire gjenåpningen med litt real fartstrening.

FAMILIECROSS: Husa-familien jobber hardt for å også få en full motocrossbane i Meland, men lørdag var de på Sotra for å kjøre. Fra venstre Brage Wallem Husa (11), Morten Husa (48) og Espen Husa (45). – Det er så deilig å kjøre på stor bane, utbrøt Morten da han parkerte sykkelen etter dagens første runde. Foto: Marita Aarekol

Tredje generasjon på to hjul

Blant dem var Jens Petter Lund. 21-åringen fra Bergen er tredje generasjons Lund i klubben. Bestefaren Bjørn på 74 er fremdeles aktiv, men kunne ikke ta turen til Sotra lørdag fordi han kjørte løp på Karmøy.

For ham har det mye å si at han nå har fått en fullverdig og sikker treningsbane i måtelig omkrets igjen. Den andre fulle banen i Hordaland ligger i Os, men den er nå under ombygging. I tillegg jobbes det for å få full bane i Meland.

– Ingen får lyst til å kjøre når ingenting fungerer, sier han.

Lund er student og bruker motocross som trening for å holde seg i form.

Selv om motorsykkelkjøring kanskje ikke er den mest åpenbare utholdenhetsidretten, forteller Lund at de proffe kjørerne i snitt jobber på 90 prosent av makspuls i løp. Samtidig kan mener han motocross er et viktig tilbud for ungdom som faller utenfor de store lagidrettene.

– Dette er gøy nok til at man prioriterer det fremfor å gjøre tull. Det er ikke bare mine ord, men mange har funnet ut det her, sier han.

21-åringen mener det er ekstremt viktig for miljøet at de nå har mulighet til å trene og kjøre på Sotra igjen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  3. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

  4. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

  5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

  6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

  1. Motorsport