Johaug tok et overlegent NM-gull i Meråker

Therese Johaug vant med over ett minutt på 10 kilometeren.

Therese Johaug var uslåelig i løypene i Meråker, og kunne juble for sitt niende NM-gull.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Therese Johaug fikk en parademarsj i løypene i Meråker torsdag. Fortsatt er hun ubeseiret denne sesongen på distanse, og på 10 kilometeren i NM tok hun sitt niende NM-gull i karrieren.

Alle de VM-aktuelle løperne stilte til start, men det var ingen som klarte å holde farten til Johaug. Allerede etter 1,5 kilometer tok hun en ledelse på hele 8,6 sekunder foran Heidi Weng.

Les også

Klæbo står over favorittøvelsene i NM

Og Johaug fortsatte hardkjøret. Etter fem kilometer hadde hun økt til nesten halvminuttet på sine nærmeste konkurrenter, og etter seks kilometer tok hun igjen sin antatt sterkeste konkurrent Ingvild Flugstad Østberg i løypen.

I mål var hun hele 1.10 minutter foran annenplassen, og hun kunne derfor juble over et nytt NM-gull, tolv år etter sin første NM-medalje. På de siste fire kilometerne økte hun distansen ned til den nest beste med over halvminuttet.

– Det er ingen som helst mulighet til å gjøre noe med Johaug. Slik hun har fremstått nå ser jeg ikke at noen kan slå henne. Avslutningen er helt rå, sa NRKs Jann Post.

– Det er bare å ta av seg hatten. Det hun leverer er unikt, både med tanke på innsatsen og teknikk. Hun er i en helt annen klasse, det er ingen i verden som kan matche henne, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Les også

Ingen klubber ville ta imot Birgit Skarstein. I dag tok hun til tårene i takknemlighet.

– Rett å stå over Tour de Ski

Johaug sto over Tour de Ski for å være best mulig forberedt mot VM, og er i dag fornøyd med avgjørelsen.

Jeg hadde lyst til å gå Tour de ski når jeg så de andre jentene gå på tv. Men i ettertid kjenner jeg at det var helt rett at jeg var hjemme. Nå er motivasjonen for å gå i Seefeld til stedet, sa NM-vinneren.

Hun er godt fornøyd med kanskje et av sine beste løp i karrieren.

– Det var et godt renn i dag. Jeg gikk bra og avslappet på ski og var på hugget. Jeg kjente det litt på andrerunden, men kviknet til på slutten og økte bakover til Astrid. Jeg kjenner at jeg er i form og er i flytsonen. Det er en god følelse å ta med seg videre mot VM, sa Johaug til NRK.

Weng kjempet om sølvet

Heidi Weng har hatt en tung sesong så langt, men i løypene i Meråker fikk hun fart på skiene. Helt fra den første passeringen etter 1,5 kilometer ble det klart at hun kjempet om sølvet, og dermed meldte seg på kampen om den siste VM-plassen på distansen.

Siden Johaug var i sin egen klasse, ble sølvet det mest spennende spørsmålet. Kampen sto mellom Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Etter seks kilometer tok Østberg teten i konkurransen, men i mål var hun noen få tiendedeler bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok sin 33. NM-medalje.

Men aller høyest jublet hun som kom på fjerdeplass. Heidi Weng jublet høyt og strakk hendene i været i det hun gikk i mål og så på måltavlen.

– Jeg hadde ikke peiling på hvilken plass jeg fikk, men jeg synes det var så moro å bare være noen sekunder bak Astrid. Jeg håper jeg er på VM-laget nå, det er det beste jeg har gjort i klassisk i år, sa Weng til NRK.

Heidi Weng jublet høyt da hun kom over målstreken.
Les også

VM-uttaket gir Nossum et luksusproblem. Treneren mener han er heldig.

Heidi Weng tok fjerdeplassen, tre sekunder unna pallen. Anna Svendsen ble nummer fem, Tiril Udnes Weng nummer seks, Kathrine Rolsted Harsem nummer syv og Kari Øyre Slind nummer åtte. Ragnhild Haga kunne gå seg inn i en VM-diskusjon på distansen, men ble nummer ni.

Mot VM-plass

Selv om landslagssjefene ikke har tatt ut laget til distansen i VM, er tre av fire navn så godt som spikret. Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil trolig gå distansen om de holder seg friske og skadefrie. Med dagens resultat vil sannsynligvis Heidi Weng ta den siste plassen i Seefeld.

Publisert: