Andersen og Jensen løslatt

<p>Men politiet vurderer nye pågripelser.</p>

Morgan Andersen ble tirsdag tatt inn til avhør av politiet i Fredrikstad.
Publisert: Publisert:
Fredrikstad. FFK-direktør Morgan Andersen sykemeldte seg onsdag. Onsdag kveld satt styrene i FFK i møter for å finne en stedfortreder, men ingen ble valgt. Bildet: Styret i FFK Sport ASA var i går kveld samlet på Fredrikstad Stadion. Styremedlem Bjørn Jensen forlater lokalene.FOTO: CARL MARTIN NORDBY
piiroja faksimile
Fotball , 14. april 2007 , TippeligaenFredrikstad - Lynillustrasjon , Nye Fredrikstad stadion Foto: Anders Hoven , Digitalsport
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

De tidligere FFK-lederne Morgan Andersen og Bjørn Jensen er løslatt etter at de tirsdag morgen ble pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til skatteunndragelse i forbindelse med lønnsutbetalinger til Raio Piiroja.

— Etterforskningen fortsetter i morgen med det vi kan beskrive som uforminsket styrke. I dag håpet vi å få informasjon angående omstendighetene rundt kontraktene og den informasjon vi har fått gir grunnlag for å fortsette etterforskningen i morgen. Det er aktuelt med nye pågripelser i morgen, sier politiadvokat Kåre Solvoll til VG Nett.

Det er aktuelt med flere avhør av de to pågrepne, samt avhør av andre personer i FFK.

- Siktelsen består i aller høyeste grad , sier Solvoll.

Totalt skal fem personer være siktet i saken, skriver Fredriksstad Blad.

Pågrepet tirsdag morgen

Østfold politidistrikt pågrep Morgan Andersen og Bjørn Jensen tirsdag morgen.

I en pressemelding meddelte Østfold politidistrikt at det er innhentet kjennelse fra tingretten om ransaking hos Fredrikstad Fotballklubb og FFK Sport AS. I den forbindelse ble det også besluttet å pågripe to personer.

Andersen ble i 2008 dømt for dokumentfalsk i forbindelse med overgangen til John Obi Mikel fra Lyn til Chelsea.

(Artikkelen fortsetter)

To politimenn bærer ut pappesker og en datamaskin fra Fredrikstad Stadion samme dag som tidligere styreleder Bjørn Jensen og tidligere klubbdirektør Morgan Andersen ble pågrepet i den såkalte «Piiroja-saken». (Foto: Are Bye)

Piiroja skal avhøres

Tidligere Fredrikstad-stopper Raio Piiroja skal avhøres av politiet i den mye omtalte skattesaken.

– Raio Piiroja kalles inn til avhør så fort som mulig, sier poliadvokat Kåre Solvoll til NRK.

Styreleder Svein Johannessen i Fredrikstad satt i møte tirsdag morgen, men fikk vite om aksjonen på forhånd.

— Jeg fikk vite at politiet skulle inn og hente noen papirer. Utover det er det ikke så mye å si, vi har uttalt oss nok i denne saken og dette er gammelt nytt. Dette er ting som har skjedd før vi i den nåværende ledelsen kom inn, sier han til Aftenbladet.

Statistikksenter Eliteserien:

Politiet mener man med skjellig grunn kan mistenke klubbens og selskapets ledelse for straffbar medvirkning til skatteunndragelse av til dels vesentlige beløp som er tilkommet spilleren Raio Piiroja.

- Hva er bakgrunnen for aksjonen og pågripelsene?

— Det er anmeldelsen fra Skatt Øst sammen med uttalelsene fra tidligere ledere i Fredrikstad som gjør at vi har gått til aksjon, sier politiadvokat i Østfold politidistrikt Kåre Solvoll til Aftenbladet.

Han bekrefter at aksjonen er skjedd i forbindelse med den såkalte Piiroja-saken.

To personer ble pågrepet tirsdag morgen.

- Det er to personer som har vært knyttet direkte opp til inngåelsen av Piirojas kontrakt. Det er to tidligere ledere i klubben , sier Solvoll, som ikke vil bekrefte navnene på de siktede.

- Hva er de siktet for?

— De er siktet for medvirkning til skatteunndragelse.

- Hva skjer videre i saken?

— Først og fremst å få forklaringene fra de to pågrepne samt vurdere materialet det er tatt beslag i.

Etter at Skatt Øst besøkte Fredrikstad, har de i tur og orden vært innom Aalesund, Hønefoss og Bodø/Glimt for å se på lønnsavtaler som gjelder andre estiske spillere.

— Det vil være aktuelt å samarbeide med andre politidistrikt, men oss bekjent er det ingen andre anmeldelser som foreligger eller blitt åpnet andre straffesaker ennå. Vi avventer det som kommer fra Skatt Øst angående de andre klubbene og tar vurderingene når vi får det, sier Solvoll til Aftenposten.no.

For to uker siden avslørte Aftenposten at kemneren hadde tatt arrest i Raio Piirojas eiendom i Fredrikstad . I arrestbegjæringen heter det at pengene Fredrikstad Fotballklubb har overført til Estland, «overveiende sannsynlig er lønn for Raio Piiroja», og at overføringene ikke «fremstår som en forretningsmessig disposisjon, men et arrangement for å unngå å betale skatt».

I slutten av forrige ble saken politianmeldt.

Bakgrunn

Piiroja-saken

August 2004: Piiroja skriver under for Fredrikstad. Årslønn: 360 000 kroner, ifølge spilleren selv.

August 2007: Stopperen forlenger med FFK. Går opp til snaut 600 000 i årslønn, ifølge spilleren selv. FFK underskriver samtidig en kontrakt med Piirojas estiske agentselskap for speideroppdrag i Baltikum.

August 2009: Dagbladet avslører at det overføres en million kroner i året til Piirojas agentselskap for resultatløse speideroppdrag i Baltikum. Skatteetaten varsler at de vil se om pengene kan være skjulte lønnsoverføringer.

Juli 2010: Skattekrim avslutter saken.

August 2011: Skatteetaten tar opp saken på ny. Piiroja selges til Vitesse.

Oktober 2011: Kemneren i Fredrikstad tar pant i Piirojas eiendom i Fredrikstad. Mistanke om at pengeoverføringene til Estland er et arrangement for å unngå å betale skatt.

November 2011: Saken blir anmeldt til politiet i Østfold.

Desember 2011: Skatt Øst og politiet på besøk hos flere norske klubber, blant dem Hønefoss og Aalesund, som begge har hatt estiske spillere i stallen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk