Fotball-VM: Hvem skal du holde med? Og hvem skal du ikke holde med? (del I)

KOMMENTAR: Farvel familieliv, farvel arbeidslyst, farvel nabofred og farvel fornuft. Nå er det en måned med fotball-VM på TV. Jippi!

VM-TAPER: Da Putin hørte at Egon Holstad ba ham komme ned fra den høye hesten sin, og erkjenne at fotballandslaget hans suger våt hundepung, og at vertsnasjonen skal ryke ut i gruppespillet, rev han av seg på overkroppen, red mot vest og startet planene om en invasjon av Nord-Norge. På de to øvrige bildene: VMs to største stjerner, Messi og Ronaldo.
 • Egon Holstad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

32 nasjoners landslag skal spille totalt 64 kamper før vi om en måned kan slå fast hvilket land som kan gå rundt og kalle seg verdens beste fotballnasjon i de neste fire årene.

Siden Norge ikke er med, dessverre og heldigvis, er det derfor helt sikkert mange som vrir hodet og tenker på hvem i alle dager de da skal holde med? Og, ikke minst, hvem skal man holde mot?

Men vær ikke fortvilt, og slapp helt av. Den rause, meddelsomme og objektive Egon Holstad gir deg svarene.

ITROMSØ-KOMMENTATOR: Egon Holstad er skribent og redaktør i avisa iTromsø. Han har skrevet ei bok om Fotball-VM («VM 2006 - Bobilmemoarer», sammen med Joachim Førsund) og ei om TIL. Han skrev en blogg fra Soweto under VM i Sør-Afrika, var fast bidragsyter til radioprogrammet «FK Fotball», og har skrevet om fotball for en rekke forskjellige tidsskrifter.

GRUPPE A

Uruguay

Egypt

Saudi-Arabia

Russland

Dette er gruppa det er suverent lettest å bestemme seg for hvordan man vil utfallet skal bli, simpelthen fordi to lag bare må ut pronto. Det er absolutt ingen verdens ting med landet Saudi-Arabia som appellerer.

Nasjonalretten i landet er menneskerettigheter, som landets ledere spiser til frokost hver dag, og basert på FIFA-rankingen er det dessuten det nest dårligste laget i hele VM, bare slått av [trommevirvel med tiltagende styrke] Russland!

Russland er også matchende elendige ræva på både menneskerettigheter og fotball.

Så: To av de verste regimene, som er dårligst til å spille fotball, må ut.

Som naboland til Russland, ønsker vi heller ikke en seirende Putin med jubel på hjemmebane, foran hele verdens TV-seere. Vi vil ha ham ut, sammen med sjeikene fra Saudi-Arabia. Dette har med verdensfred, storpolitikk og forsvar av vårt eget land å gjøre. Vi ønsker ikke en russisk bjørn på mer speed enn det som allerede er tilfelle.

Ergo gir de to andre seg. Egypt har et spennende lag, og frontes dessuten av den sympatiske Salah, spilleren alle elsker, og som ville blitt president i Egypt om han hadde stilt til valg (han fikk over en million stemmer ved sist valg, selv uten å stille).

Dette vet selvsagt den kanakkas og klin gærne Tsjetsjenia-presidenten Ramzan Kadyrov. Derfor snek selvsagt sistnevnte despot seg en selfie med den framifrå heidersmannen Salah. Og Salah, som den folkelige frelseren han er, stilte opp, i håp om å bidra til mer godhet og fred på jorda. Man blir rørt av mindre.

URUGUAY-STJERNE: Lar Luis Suarez beina og teknikken snakke, og holder fortennene sin onside, er han en fryd å se spille fotball.

Uruguay er en ærverdig VM-deltaker, som attpåtil har vunnet turneringen dobbelt så mange ganger som England, og som spilte semifinale så sent som i 2010. Den lille nasjonen på bare 3,5 millioner innbyggere har vunnet hele 15 Copa America-titler, flere enn både stormaktene Brasil (8) og Argentina (14).

Dessuten er det alltid gøy med Luis Suárez. På godt og vondt. Lar han beina og teknikken snakke, og holder fortennene sin onside, er han en fryd å se spille fotball.

Måtte åpningskampen for hele mesterskapet, Russland-Saudi Arabia, ende 0-0, med masse røde kort, skader, skandaler og dopingavsløringer. Det ville vært en perfekt start på VM.

GRUPPE B

Iran

Marokko

Portugal

Spania

Virkelig en av de mest vriene gruppene å ta stilling til, dette. Favorittene er ikke spesielt vanskelig å peke ut, sett med fotballfaglige briller. Naboene og erkerivalene Portugal og Spania er henholdsvis nummer 3 og 6 på FIFA-rankingen,

Portugal er regjerende europamestere, mens Spania i 2010 ble første nasjon til å vinne tre internasjonale mesterskap på rappen (verdensmestere i 2010 og europamestere i 2008 og 2012). Det interne møtet er således – på papiret – ett av de mest spennende i hele gruppespillet. Men det er vanskelig å glede seg på vegne av noen av dem.

Iran er vanskelig å fremtvinge en stor kjærlighet for, men spiller – tross alt – i sitt femte VM, men har aldri kommet videre fra gruppespillet. Marokko, derimot, nådde åttendedelsfinalen i det sagnomsuste 86-VM-et, der de tapte ufortjent 0–1 mot tapende finalist Vest-Tyskland (etter en Lothar Matthäus-lompe fra 40 meter, rett før ekstraomgangene).

Holder mest mot de europeiske gigantene her, men sliter å holde med Drillos persiske kolleger og Afrikas største cannabisprodusent. Artig om begge favorittene ryker, men vanskelig å få masse temperatur her. Med kniven mot strupen må jeg likevel innrømme at tidenes skrell her hadde vært gøy.

Tanken på synet av en selvrettferdig hylgråtende Ronaldo og Ramos som ruller seg i smerte ut av banen, over sidelinja, inn i spillertunnelen og ut av stadion og hele VM smerte, er rett og slett for fristende.

Visste du forresten at Cristiano Ronaldo er oppkalt etter Ronald Reagan? Nå vet du det. Samt at alle hans kommende sønner da også ligger an til å hete Donaldo. Bort med vekk!

PORTUGAL-STJERNE: Cristiano Ronaldo er oppkalt etter Ronald Reagan.

GRUPPE C

Australia

Peru

Frankrike

Danmark

Jeg har holdt med Frankrike i én eneste kamp i hele mitt liv, i semifinalen i VM i 1982. Uten at det hjalp. Det går rett og slett ikke an å holde med Frankrike. Nå har de vunnet hele sulamitten, men i likhet med England var det på hjemmebane, i 1998, så det teller ikke.

Frankrike er en nasjon som aldri vinner, men som selv lever i forkvaklet virkelighet om at de har hevd på verdensherredømme, og at alle bør snakke fransk.

I Googles gamle dager var det slik at det kom et «did you mean ____?» om søkebasen oppfattet søket ditt som usannsynlig. Skrev du inn «French military victories» kom det automatisk opp «Did you mean French military defeats?». Det samme gjelder deres fotball.

Ja, jeg vet til det kjedsommelige at de vant på hjemmebane i 1998, men i fire av de siste syv verdensmesterskapene har de enten ikke kvalifisert seg (to ganger, i 1990 og 1994) eller blitt utslått i gruppespillet (2002 og i 2010, da ble de sammen med Italia slått ut av gruppespillet, som var første gang begge finalistene fra forrige mesterskap røk ut).

Går ikke an å heie på Frankrike.

LES BLEUS: Går ikke an å heie på Frankrike, mener Egon. Her er Antoine Griezmann og Paul Pogba.

Danmark skal man liksom holde med for at de er våre naboer, og fordi Åge Hareide leder dem. Begge deler er en logisk kortslutning. Jeg trodde faktisk at vi og Danmark holdt med hverandre, men da jeg så Norge bli utslått av Italia på en storskjerm under Roskilde-festivalen, jublet alle danskene som om de hadde vunnet VM selv.

Det var direkte heslig, og de brølte at vi trodde vi var noe, for at vi hadde så mye olje og ikke er medlem av EU osv. For en gjeng forsmådde knalliser. Og tenk om Danmark, med Åge Hareide, skulle gå hele veien og vinne skitten.

Det ville bli helt uutholdelig! Bare avisoverskriftene med «Det er dejlig å være norsk i Danmark», «Åges smukke drænger!» «Ååååge fra Nååååge verdensmester!» eller «Åge – det ustoppelige toget!».

Jeg nekter dessuten å holde med en tidligere kolonimakt, og skulle Danmark vinne VM, kommer jeg til å konvertere til nynorsk og aldri mer drikke Gammel Dansk. Dessuten heter det ikke frikadeller med kartofler. Det heter kjøttkaker med poteter. Og jeg holder ikke med tidligere okkupasjonsmakter.

Vi må ikke glemme. Du må ikke sove. Vi må ikke heie på Danmark i VM.

Og da står vi igjen med Australia og Peru, to nasjoner mange tenker på som kuriositeter når det kommer til fotball. Men de deltar begge nå i sine femte VM.

Peru har sågar spilt i to «kvartfinaler» (1970 og 1978, selv om det var et annet gruppesystem den gang), og da Argentina måtte vinne med fem mål for å vinne gruppa over Brasil, var det Peru som ble betalt for å legge seg, og den korrupte vertsnasjonen vant 6–0.

Jeg liker iallfall å tenke på det sånn. Derfor har jeg et litt bløtt hjerte for dem, i deres første VM siden 1982.

Og Australia, da? Hallo, de har Radio Birdman, AC/DC, Nick Cave, Tex Perkins, The Saints og ehhh ... Kylie Minogue! Og verdens kuleste fans, «The Kangaroos» eller «The Roo Crew», som er alt du digger med engelsk supporterkultur, minus det kjipe. Slått ut av åttendedelsfinalen i 2006, på et feildømt straffespark til Italia. På overtid. Jeg var der. Og jeg banner fortsatt daglig av det. I sitt femte VM må det gå veien. Go`roos!

GRUPPE D

Argentina

Kroatia

Nigeria

Island

Ja, hvem savner ikke de crazy ukene for to år siden, under EM; da hele Norge gikk rundt og snakket tulleislandsk, klappet i takt, siterte vilkårlig fra Snorresagene og byttet til islandske profilnavn i sosiale medier?

Hvem savner ikke da alle mistet hodene og tok islandsk EM-suksess helt ut i klinisk gærne proporsjoner, der det ble skrevet alvorstyngede avhandlinger om hvor mye vi har å lære av denne nasjonen osv.?

Svar: Jeg savner det ikke! Ikke i det hele tatt. Derfor må denne kollektive kollapsen unngås igjen. Island må slås ut av VM, så moroa kan starte.

ISLAND: Her dunker Rúrik Gíslason i en treningskamp mot Ghana.

Nigeria er en afrikansk stormakt; politisk, befolkningsmessig, økonomisk og også fotballmessig. De har vunnet OL (og tapt en OL-finale), vunnet Afrikamesterskapet tre ganger, og dette er deres sjette sluttspill, og det første var i 1994. Tre ganger har de nådd åttendedelsfinalen.

Jeg var i Sør-Afrika under fotball-VM i 2010. Da holdt de som bodde der med alle de andre afrikanske lagene. Alle, bortsett fra Nigeria. Å holde med dem blir som å holde med Real Madrid. Og man holder ikke med Real Madrid. De må derfor slås ut.

Kroatia har jeg aldri likt, først og fremst fordi de har enormt stygge drakter, og slikt skal ikke underkjennes i en totalvurdering, men her blir det litt tynt likevel, iallfall målt opp mot Island og Nigeria. For det er noe dypt fascinerende med denne nasjonen, som er mindre enn Norge i befolkning (neiiiii, ikke kom drassende med Island!).

Den unge fotballnasjonen har nemlig vist at de kan bite fra seg, over tid, for bortsett fra i 2010 har de spilt i samtlige VM-sluttspill siden oppløsingen av Jugoslavia. I 1998 vant de sågar bronsefinalen (de nådde også kvartfinalen i EM i 1996), anført av legenden Davor Šuker (som i dag er fotballpresident i landet).

Noe har de åpenbart i drikkevannet, for de har spillere som til daglig får lønn fra Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus, Inter, Milan, Barcelona og selveste Liverpool. De kan fort bli en av turneringas overraskelser, selv om de trengte playoff for å komme seg til turneringen.

Argentina har jeg et enormt ambivalent forhold til, mye på grunn av fotballens Elvis, Diego Maradona, tidenes beste fotballspiller.

Da de vant sitt først VM, på hjemmebane i 1978 (attpåtil med Maradona på benken), skjønte jeg ikke så forbanna mye av at de var et korrupt, militært diktatur, og fikk ikke med meg at kampfiksing sendte dem opp og videre i turneringen.

FOTBALLENS ELVIS: Diego Maradona løfter VM-trofeet i 1986.

Men jeg husker alt papiret på banen, da de slo Nederland i finalen (uten geniet Johan Cruyff, som boikottet VM-et på grunn av det ovennevnte) og Mario Kempes – turneringas toppscorer – løp rundt der i langt hår og kinnskjegg, uten leggbeskyttere, med svarte fotballsko, og så ut som en blanding av Kevin Keegan, et medlem av Small Faces og en tøff og nådeløs skurk fra en Sergio Leone-film.

Har aldri vært noe fan av Messi. Han er sykt god, ja visst, men han er døll. Det kommer vi tilbake til ved en senere anledning. For Argentina skal videre, om ikke annet, så bare for å få noen klassiske storoppgjør i utslagsrundene. Jeg vil jo ikke bare ha rare underdogs med der. Se, dét skulle tatt seg ut!

I morgen kommer del II. Da skal de siste 16 nasjonene til pers. Det er bare å glede seg!

Publisert:
 1. Fotball-VM
 2. Diego Maradona
 3. Vladimir Putin
 4. Island

Mest lest akkurat nå

 1. Nærradiopionér Rolf Pedersen er død

 2. Dødsulykken på Storhaug: Undersøkelser av mobiltelefon svekker mistanken mot bilisten

 3. Tollerne kan få lov til å rusteste deg

 4. Nå skal den nye brua løftes på plass på Helgøy

 5. Store endringer i korona­regimet: Dette er de nye reglene

 6. Omikron kan komme fra rotter