Petter Northug går alle øvelser under Blinkfestivalen

Petter Northug går alle øvelser og får konkurranse av Johan Olsson, Martin Jonsrud Sundby og 36 andre medaljevinnere fra årets VM i langrenn og skiskyting under Blinkfestivalen i Sandnes.

Publisert: Publisert:

KOMMER IGJEN: Petter Northug under Blinkfestivalen 2014. Foto: Pål Christensen/Aftenbladet

 • Egil Ø. Nærland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I sitt tiende år befester Sandnes og Lysebotn ryet som verdenselitens største mønstring på sommerstid.

For ikke nok med at langrennssirkusets aller største magnet, Petter Northug, stiller, ikke nok med at han får konkurranse av råsterke Johan Olsson, og at Therese Johaug omsider skal forsøke seg i monsterbakken, Blink formelig bugner av stjerner — i skiskyting så vel som i langrenn, blant kvinner så vel som menn.

39 medaljevinnere med til sammen 64 medaljer fra vinterens verdensmesterskap sier alt.

Les også

Full seier for Northug mot skiforbundet

Begrenser eliteløperne

— Bredden blant eliteløperne i langrenn og skiskyting er så stor at vi må begrense deltakelsen i disse klassene, forteller sportsansvarlig for arrangementet, Arne Idland, til Aftenbladet.

— Totalt har 170 eliteløpere meldt seg til start til motbakkeløpet i Lysebotn. For å få til en forsvarlig og sportslig best mulig konkurranse, har vi sett oss nødt til å begrense til 150. — I Sandnes-gatene fredag og lørdag, har vi satt maks antall under fellesstartløpene til 30. Også det for å skape best mulig sportslige forhold, forteller Idland.

Blink er med 800 løpere i alt i Lysebotn samt 1030 i Sandnes-gatene, et gigantisk breddearrangement, en arena for unge håpefulle, men det er naturlig nok eliten som påkaller størst oppmerksomhet.

Les også

«Skistyret ga etter på prinsippene»

Løpere med stor appell

— Skiskyting og langrenn har vist seg å ha stor appell også på sommerstid. NRK hadde over 500.000 seere i gjennomsnitt per dag i her i fjor, og senest under Oslo Skishow nå i juni, hadde kanalen 503.000 seere. Der handlet det utelukkende om langrenn og om de norske stjernene.

— Vi satser internasjonalt, og er kjempefornøyd med at verdens beste skiskyttere og langrennsløpere kommer hit år etter år.

— Mange benytter området til treningsleir, for eksempel det franske skiskytterlandslaget, og mange benytter motbakkeløpet i Lysebotn som en test på styrke etter sommertreningen, forklarer Arne Idland som i tillegg til å være sportssjef for Blink, er assistent for skiskytterlandslagets sjef, Morten Aa Djupvik.

Idland savner i utgangspunktet bare én løper til årets arrangement.

— Marit Bjørgen har vært utrolig god i Sandnes, hun har stilt åtte av ni foregående ganger, men i år klaffet det ikke i forhold til private gjøremål, dessverre. Dessuten er en annen publikumsfavoritt, Øystein "Pølsa" Pettersen litt usikker.

— Øysteins kone venter barn. Har hun født før festivalen, så kommer han, sier Idland.

Publisert:

Les også

 1. Jansrud venter ikke på Northug

 2. Toppalpinistene har ikke signert avtale med landslaget

 3. Langrennsløperne utklasses: Hopperne nesten tre ganger så populære som Bjørgen og co.

Mest lest akkurat nå

 1. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

 2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

 3. «Varsellampene er fleire. Og me kan koma til å høyra meir om QAnon. Det er mørkt nedst i kaninholet»

 4. Rogfast skal være klar i 2031

 5. – Her vil vi ikke være verneverdige

 6. Jeg forlanger at denne boka blir lest

 1. Petter Northug