Årets Vålerenga minner om Deilas gullag

Kommentar: Ja, det er tidlig. Men noe må man våge, for eksempel å tippe at Vålerenga får en god sesong. Snakker vi om medaljenivå?

Vålerenga slo Odd 2–1 i sesongens første hjemmekamp.
 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Vålerenga-Odd 2–1

Tipset er ikke så mye basert på sliteseieren mot Kristiansund, men på måten laget fremsto på mot Odd i andre serierunde.

Årets Vålerenga er gjennomtenkt og gjennomarbeidet, både i spillestil, taktiske valg og spillerrekruttering. Denne sammenhengen har manglet i flere sesonger.

Det er mulig å finne svakheter og dermed argumenter for at VIF flopper igjen. Men det er så mye annet som bør nevnes først.

Ola Bernhus, kommentator Aftenposten.
Les også

Da Skålevik først fikk sjansen, begynte målene å renne inn. Se de ville tallene hans.

Les også

Vålerenga signerte nigeriansk U19-landslagsspiller

Mye henger sammen

Det meste og beste med Vålerenga i denne kampen var sammenhengen mellom forsvars- og angrepsspill. Mot Odd angrep laget samlet, gjerne med flere pasninger i bra tempo.

Når de mistet ballen, som alle lag gjør i nesten alle angrep, kunne de bygge et forsvarsverk i løpet av sekunder. Slik blir det flere fremstøt i samme angrep.

Gang på gang ble Odd brutt ned før de fikk summet seg og funnet veier ut av eget forsvar.

Trenere vil gjerne kopiere sine tidligere suksesser, på alle måter, og det er forbløffende mange likhetspunkter mellom Ronny Deilas Strømsgodset fra 2013 og hans Vålerenga i år.

Kvaliteter og spillestil er de samme, men enda mer interessant er spillerstallen. Deila har snekret sammen et Godset-lignende lag med den variasjon i egenskaper som gjør det vanskelig å være motstander.

Ronny Deila skapte et gullag av Strømsgodset i 2013.

Lite som mangler

Generelt er laget tryggere i pasningsspillet enn de fleste i Eliteserien. Det tekniske nivået er bra. Laget har driblere som Chidera Ejuke og Simen Juklerød på kantene, de har en kvikk og målsugen spiss i Sam Johnson, de har rutine og trygghet i Magnus Lekven og Daniel Fredheim Holm, de har god balanse i laget når de angriper, og de har mye fart og variasjon.

Så får Deila gruble mer over hvordan denne spennende sammensetningen av spillere skal lage enda flere mål. Eller for å spisse problemstillingen, hvordan de skaper en større trussel bakfra på banen. For det manglet denne gangen.

Det er kanskje her Rosenborg skiller seg tydeligst ut blant norske lag, alle på midten har scoringer i tankene kampen igjennom.

Tungt i Skien

Odd da? Skiensklubben har ikke lenger ressurser nok til å være blant de beste i Norge.

Men det er erfaring og vilje i laget, og det kommer til å gå bedre enn i fjor – hvis de får opp scoringsfrekvensen.

Færrest mål av alle i fjor, slikt må det bli en slutt på. Odd klarte seg godt i flere sesonger så lenge Olivier Occean kunne gjør noe ut av alle innleggene. Torgeir Børven er neppe løsningen på Odds målproblemer, og det er tynt med andre spisser i Odd-troppen. To kamper, to tap, ikke noe å mase mye med, men ikke særlig stas heller.

Når de ikke scorer mer, stilles det ekstra krav til nøysomhet i forsvarsspillet, og der har Odd forutsetninger for å redde mange poeng. Men denne gangen var det mer fart og variasjon hos motstanderne enn de klarte å håndtere.

Nå tok Odd ledelsen ved Bilal Njie, uten at det endret inntrykket av de to lagene. Ganske snart var Vålerenga foran (Jonatan Tollås Nation og Sam Johnson), og 2–1 holdt seg.

Publisert:
 1. Jonatan Tollås
 2. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 3. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

 4. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 5. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 6. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt