Den russiske varsleren hevder at også russiske fotballspillere har vært dopet

Russiske fotballspillere har vært «immune» mot å bli tatt i doping, hevder Grigorij Rodtsjenkov.

VARSLER: Russiske Grigorij Rodtsjenkov.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rodtsjenkov var leder for antidopinglaboratoriet i Moskva og en nøkkelmann da utbyttingen av dopede russeres prøver skal ha funnet sted under vinter-OL i Sotsji i 2014. Han er varsleren som mer enn noen bidro til at dopingskandalen i Russland ble kjent i full bredde.

Nå snakker han også ut om doping blant russiske fotballspillere, kun måneder før fotball-VM i Russland sparkes i gang.

– Russiske fotballspillere har vært immune mot å (doping)testes eller sanksjoneres, sier Rodtsjenkov via sin advokat, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dopingvarsleren beretter at det fra høyeste hold i Russland skal ha kommet klar beskjed om å «unngå skandaler» blant landets fotballspillere i opptakten til OL.

TO PRESIDENTER: FIFA-sjef Gianni Infantino møter Russlands president Vladimir Putin i Moskva nylig. Russland skal arrangere sommerens fotball-VM.
Les også

Norsk professor frykter at uskyldige blir tatt for doping i OL: – Ingen bryr seg

FIFA-president Gianni Infantino uttalte nylig følgende på spørsmål om eventuell doping blant russiske spillere:

– Hadde det vært et stort problem, så ville vi allerede ha visst om det.

Rodtsjenkov er hoderystende til Infantinos påstand.

– De (FIFA) begraver hodet i sanden, sier han.

Rodtsjenkov lever for tiden i skjul på hemmelig adresse i USA. Dopingvarsleren er klar på at han har risikert livet ved å avsløre russiske dopinghemmeligheter. Han føler seg slett ikke trygg i hverdagen.

– Kreml ønsker å stanse meg (for godt), sa han til det amerikanske nyhetsprogrammet 60 Minutes nylig.

Norsk FIFA-press

Fotballpresident Terje Svendsen uttalte tidligere i år at han sammen med sine nordiske kollegaer ville be FIFA få alle fakta på bordet i spørsmålet om det kan ha vært doping i russisk fotball.

Det ble ikke godt mottatt i vårt naboland.

For et par uker siden skal den fungerende russiske fotballpresidenten Aleksander Alajev ha sagt til et russisk nettsted at de har klagd Svendsen inn til FIFAs etiske komité for uttalelsene.

– Jeg har ikke mottatt noe spesielt fra FIFA, men jeg har registrert i russiske medier at det er blitt omtalt at jeg har blitt stevnet inn for etisk komité i FIFA for våre uttalelser om dopingspørsmålet i Russland. Vi vet hva vi har sagt, sa fotballpresidenten til NTB tirsdag.

– Hva tenker du om at du kan være klagd inn?

– Jeg føler meg ganske trygg på det. I denne typen spørsmål, når jeg møter journalister, så svarer jeg alltid skriftlig, fordi jeg vet at du beveger deg i grenselandet mellom idrett og politikk, og da er det om å gjøre å være veldig presis. Jeg føler at NFF står veldig trygt på de uttalelsene som er gjort, og så er det selvfølgelig rom for fortolkning av uttalelser, og jeg tror det er det som har skjedd i dette tilfellet her.

Terje Svendsen har tatt opp spørsmålene om mulig russisk doping med FIFA.

Svendsen avslørte tirsdag at uttalelsene er fulgt opp i et brev til komiteen i FIFA som har med VM-arrangementet å gjøre. Brevet ble sendt felles av de nordiske landene for en drøy uke siden.

– I internasjonale idrettspolitiske spørsmål har vi samarbeid Norden imellom. I forbindelse med trekningen til Nations League hadde vi et nordisk møte hvor vi diskuterte siste tids utvikling innenfor dette spørsmålet, og da bestemte vi oss for at den riktige måten å ta opp dette spørsmålet var å sende dette skriftlig gjennom FIFA organisasjonskomité, de som har ansvar i FIFA for å organisere Russland-VM. Der har vi rettet en skriftlig henvendelse for å høre hva FIFA gjør i forbindelse med dette spørsmålet, forklarte Svendsen.

– Det var et oppklarende spørsmål. Det NFF ber om er at vi skal få fakta på bordet. Og det er fakta vi har bedt om i dette brevet. Så forventer vi at FIFA håndterer dette spørsmålet på lik linje som dopingspørsmål i andre idretter, la han til.

Publisert: