Russerne reagerer kraftig: – Det er en skitten og ondskapsfull provokasjon

Russisk skiskyttertrener har store problemer med å tro det som skjedde.

Aleksandr Loginov går renn i Hochfilzen til tross for at østerriksk politi gjorde det klart for ham onsdag kveld at han er mistenkt for brudd på dopinglovgivningen i landet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Aleksander Kasperovitsj var én av ti russiske trenere og utøvere med tilknytning til landslaget som fikk vite at de er siktet av østerrikske påtalemyndigheter.

– Dette er en skitten og uverdig provokasjon. Jeg forstår ikke hva vi er beskyldt for. Hvor er bevisene, spør han i et intervju med den russiske sportsavisen Sport Ekspress.

Det var onsdag kveld at politiet dukket opp på det russiske hotellet i Hochfilzen. Med seg hadde de en liste på fem utøvere og fem ledere som skulle informeres om at de er under etterforskning for blant annet dopingjuks i forbindelse med VM i nettopp Hochfilzen i 2017.

Testet utallige ganger

Kasperovitsj var ikke selv i Hochfilzen. Han er ikke like tett på det russiske laget som han var under VM i Hochfilzen da de angivelige lovbruddene skal ha funnet sted. Han gir uansett et inntrykk av at han er bombesikker på at de russiske utøverne ikke har stått for noe som helst i nærheten av doping.

Den russiske treneren er overrasket over at for eksempel Aleksandr Loginov er blant dem som nå har fått beskjed av østerriksk politi om at han er under etterforskning.

– Han ble testet og testet både før, under og etter VM i 2017. Ingen skiskytter ble testet oftere, selv ingen av de andre russerne. Han hadde ingen positive prøver.

Loginov har tidligere vært utestengt for doping. Det har også Irina Starykh som står på politiets liste over mistenkte.

Ikke utestengt

Fredag vil Loginov gå sprinten i Hochfilzen. Irina Starykh gikk torsdag sprinten for Russland. Hun ble nummer ni.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vil ikke gi de russiske skiskytterne som er under etterforskning startforbud.

– Foreløpig kan de delta i rennene i verdenscupen, sier Christian Winkler som er informasjonssjef i IBU.

I tillegg til de to nevnte står også Anton Sjipulin, Jevgenij Garanitsjev og Aleksej Volkov på listen over mistenkte utøvere.

Sjipulin var heller ikke nådig i sin kritikk mot østerriksk politi. På sin egen Twitter-konto kalte han det hele en «heksejakt».

WADA-bekreftelse

Mens russerne er harde i sin fordømmelse av det som har skjedd, er kommentarene fra andre hold mer tilbakeholdne.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) bekrefter i en melding at det som skjedde i Hochfilzen onsdag kveld har sammenheng med etterforskningen mot IBU.

I vår innledet østerriksk politi etterforskning mot den mangeårige presidenten i IBU, Anders Besseberg, og organisasjonens generalsekretær, tyske Nicole Resch. De er mistenkt for svindel, korrupsjon og for å ha skjult resultatet av dopingprøver.

I tillegg til Loginov vil Garanitsjev og Volkov starte på sprinten fredag i Hochfilzen.

Publisert: