Her er seks grunner til at det går skeis for Norge i VM

Norge går til håndball-VM som store gullfavoritter. Da kan det være fare på ferde.

Ansiktene forteller alt. OL-finalen hadde gått tapt etter tap mot Russland. Linn-Kristin Riegelhuth Koren (t.v.) og Stine Bredal Oftedal hadde det vondt.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

BIETIGHEIM: Idrettshistorien er full av lag og enkeltutøvere som sviktet da det gjaldt som mest.

Stafettlagene til Norge under Sotsji-OL ble offer for smørebom og begge havnet utenfor pallen.

Ikke til å tro. Usain Bolt smiler, men har tapt finalen på 100 meter. Vinner Justin Gatlin tilber ham.

Hvem trodde at Usain Bolt, med elleve VM- og åtte OL-gull i bagasjen, skulle tape det siste løpet i VM?

Noen tåler ikke presset

– Hos noen utøvere og lag kan det oppleves å være en ubalanse mellom forventninger og det de får til. Stjernene bommer oftere på et straffekast i fotball enn de som ikke har slik status, sier førsteamanuensis Frank Abrahamsen ved Norges idrettshøgskole.

Han har tro på Norge i VM, men mener denne holdningen er sunn:

– Det er lettere å spille for å vinne noe, enn for å forsvare noe.

Håndtering av stress er en nøkkel. Abrahamsen advarer dessuten mot å gå for høyt på banen.

– De som på forhånd sier de skal tapetsere pallen, gjør ikke alltid det.

NRK-ekspert Geir Oustorp, Bent Svele i TV 2 og trener Tor Odvar Moen i Larvik, har bidratt til å sette opp disse listene.

Seks grunner til at Norge ikke lykkes i VM:

FORSVARET: Nye folk har overtatt i midten. Der Norge tidligere hadde Marit Malm Frafjord og Silje Waade som bautaer, er Kari Brattset ny. Veronica Kristiansen og Emilie Hegh Arntzen er alternativer. Stine Skogrand ferskere som toer på høyresiden.

SPILLEFORMEN: I VM er det vinn eller forsvinn etter gruppespillet, ulikt EM. I sistnevnte mesterskap er det mellomrunde, der en nasjon kan tåle et tap og fortsatt gå videre. Kvartfinalen kan fort bli bøygen i VM.

SKADER: Spillerne er skadefrie ved inngangen til VM, men med mange tøffe kamper over en 15-dagersperiode, kan skader inntre. Om en nøkkelspiller eller to er uheldig, vil det merkes godt. Ingen er heller forskånet fra sykdom.

Russland og Jevgenij Trefilov er sterke utfordrere for Norge i VM.

RUSSLAND: Tok OL-gull i fjor. Tapte på straffekast for Norge i Møbelringen Cup på Sotra nylig. Har en rutinert trener i Jevgenij Trefilov. 62-åringen er en luring, som tidligere har ført landslaget til fire VM-gull. Bygger opp et nytt lag, som har tatt nivået fort.

FRANKRIKE: Uforutsigbar motstander som varierer fra det middelmådige til det fantastiske. Produserer veldig mange gode spillere. Landslagstrener Olivier Krumbholz har vært med lenge, og ført nasjonen til ett VM-gull og tre sølv.

DÅRLIG DAG: Av erfaring vil én av kampene føles håpløse. Noen spillere får det ikke til og det forplanter seg. Skjer det i gruppespillet, har det mest å si for nivået på neste motstander. Fire av seks lag går videre. I London-OL var Norge fire etter gruppespillet.

Nei!!!! Norge taper mot Russland i OL og kommer seg ikke til den gjeve finalen. Kronprins Haakon holder seg for øynene. Marit Brevik idet samme. Tom Henning Øvrebø (nederst til høyre) psykolog i Olympiatoppen, synes også dette er surt.

Seks grunner til at Norge tar et nytt gull:

SELVTILLITEN: Har vunnet de 25 siste kampene over 15 måneder. Siden Thorir Hergeirsson overtok i 2009 har Norge vært i ni av ti semifinaler i mesterskap. Spillerne går inn med troen på at dette skal de klare.

MÅLVAKTENE: Kari Aalvik Grimsbø (32) og Katrine Lunde (37) blir regnet som verdens beste målvaktpar. De er rutinerte i mesterskap og har erfaring fra flere proffklubber, derfor kjenner de motspillerne godt. Ulike i stilen og utfyller hverandre.

BREDDEN: Ingen nasjoner har så mange gode spillere på ulike plasser, men også flere stjerner. I siste OL kom tre med på All Star team, enda Norge ikke engang kom til finalen. Nora Mørk, Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø var i det sjiktet.

Heidi Løke trekkes frem som en grunn til at Norge kan ta gull i VM.

KONTRINGSEVNE: Landslaget har trent spesielt på kontringer. I EM var Nederland hurtigere. Camilla Herrem, Heidi Løke og Sanna Solberg skal være først ut, med Victoria Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk etter seg i hurtigtogsfart.

HEIDI LØKE: Deltok ikke i EM, men er tilbake som en vinner. Hun er så sterk og gjennomtrent at motstander må ha to spillere som dekker henne. Ustoppelig med ball. Imponerte i generalprøven før VM.

UTHOLDENHETEN: Har det best trente laget, noe som har vært en av lagets styrker. De norske spillerne blir også slitne og trøtte, men senere i kamper og senere i mesterskap.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi oppsummerer årets sesong i Eliteserien. Kåringer, ris og ros hånd i hånd:

Publisert:
 1. Håndball
 2. Kari Aalvik Grimsbø
 3. Thorir Hergeirsson
 4. Stress
 5. Nora Mørk

Mest lest akkurat nå

 1. Helseministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munnbindpåbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etterfølgelse

 2. Det går ikkje så bra med Knut (42) på Mallorca

 3. Disse korona­reglene gjelder nå

 4. 8 myter om koronavaksinen

 5. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

 6. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen