«Idretten er ikke for rettskafne folk»

KOMMENTAR: Det går en linje fra korrupte FIFA-topper via tribunevold til feige IOC-ledere.

- IOC-president Thomas Bach ble valgt på løftet om at IOC-skandalene skulle ta slutt. Han feilet i første forsøk. Naturligvis, rettskafne mennesker når aldri helt til topps i IOC, skriver Ola Bernhus.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Skal man diskutere sammenhengen idrett og moral, må man ha dette klart for seg: Toppidretten er ikke moralsk, den er i sitt vesen det motsatte. Det gjelder å vinne, uansett metode.

Derfor var det ikke overraskende, selv om noen lot som det, at IOC ikke ville utelukke Russland fra OL. Det ble heller ikke avgjørende at Russland som stat har organisert og gjennomført dopingsvindel.

Når det gjelder, er politikk, vennetjenester og egennytte viktigere for idrettens øverste ledere enn å være rakrygget og rettferdige. Dette er bevist så grundig at det kan betraktes som et faktum.

Les også

Eksperter mener IOC er feige: - De tør ikke å provosere Russland

Les også

TV 2-ekspert latterliggjør IOCs Russland-krav

Les også

IOC vil lage nytt antidopingsystem: - Vi må tenke nytt

Igjen og igjen

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Man må vel være ansatt i WADA for å ha oversikt over hvor mange ganger man skulle «komme dopingondet til livs». Og like mange ganger har det vist seg å være tomprat.Den nye IOC-presidenten, Thomas Bach, ble valgt på løftet om at IOC-skandalene skulle ta slutt.

Han feilet i første forsøk. Naturligvis, rettskafne mennesker når aldri helt til topps i IOC.

Les også

WADA skuffet over at IOC ikke utestenger Russland

Et slags ideal

Idrett skal være edel kappestrid, fysisk fostring og sosial virksomhet, på alle nivåer. Sunne sjeler i sunne legemer.

Utenfor festtalenes manus står idretten også for noe annet enn edle verdier: Juks, brutalitet, egoisme, maktbruk, hat, vold.

Det var det siste vi så utfolde seg når fotballfans i titusenvis røk sammen i brutale slagsmål utenfor arenaer og byer der fotball-EM ble arrangert tidligere i sommer.

Hva er det som driver dem? Dybdepsykologer har sikkert svarene. Vi andre lurer på om det er noe ved sport generelt som legger til rette for slike tilstander.

Fra toppen og ned

At det de største organisasjonene, CIO og FIFA, er bemannet med korrupte medlemmer, kan forklares med penger og egennytte.

Det er umoral satt i system. Så hvordan kan vi da kreve at alle som driver med idrett skal være ærlige?

I et klima der seier betyr alt, er det kanskje til å forstå at noen prøver noen knep for å vinne, det er lov å prøve seg, ikke sant?

Les også

Russisk dopingvarsler refses i hjemlandet: - Hun har spyttet oss alle i ansiktet

Skjemmet av vold

Russland-skandalen i IOC kommer rett etter et fotball-EM som ble skjemmet av vold og tribunebråk, til de grader at mesterskapet mer vil huskes for det enn for fotballkampene, triste som de var.

Vi har sett det mange ganger før: Tribunene er velegnet som middel for mennesker som vil bruke vold og makt.

A

EM var sterkt preget av bråk og slagsmål mellom hooligans.

ller mest typisk er dette for fotballen. Det som var rivalisering, er blitt hat.

Hat er lovlig grunn til vold.

Hvordan skal vi bli kvitt det? De som kan ta tak, de øverste tillitsvalgte, har sørget for å diskvalifisere seg selv. Etikk og moral er noe man snakker om, ikke praktiserer.

I dette klimaet skal noen prøve å hevde verdier som rettferdighet og humanitet. Ikke lett, det har kanskje gått for langt allerede.

Les også

Siri hadde ikke astma, men ble likevel bedt om å bruke astmamedisin

Mer makt, mer våpen

Så hvor skal dette ende? Hva får i oppleve under OL i Rio?

Og hvordan vil fotball-VM i Russland om to år arte seg?

Sikkerhetsopplegget i Brasil er gigantisk. Det blir ikke noe mindre i Russland.

Middelet for å berge idretten skal altså være enda flere politifolk og gjerne militære styrker i tillegg. Vi vil få se dette i praksis i Russland om to år (VM).

Det vil være et trist syn. Men mennesket er kanskje ikke bedre, i en verden der alle lands regjeringer bruker store deler av sine penger på å ruste seg til krig. Fordi det anses nødvendig, slik verden er.

Publisert: