Bondesønnen fra Island hadde aldri spilt basketball. Nå gjør han kometkarrière.

Stortalentet på 2,16 meter kan ende opp i verdens beste liga.

Tryggvi Hlinason jobbet på gården til familien for fem år siden, og hadde knapt rørt en basketball. Nå kan han fort bli plukket opp av en NBA-klubb i USA.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er fortsatt en stund til draften i NBA. 21. juni plukker de amerikanske proffklubbene de spillerne som er tilgjengelig, enten fra college eller klubben i utlandet.

Island, ikke akkurat kjent som noen stor basketballnasjon, har kun hatt én spiller i NBA gjennom historien. Petur Gudmundsson spilte 150 kamper for Portland Trail Blazers, Los Angeles Lakers og San Antonio Spurs i perioden 1981–1989. Han ble plukket som nummer 15 i den tredje runden av draften.

Nå ser det ut til at en ny islending kan få sjansen. Det amerikanske nettstedet ESPN skriver om 20-åringen Tryggvi Hlinason.

Hablamos con Tryggvi Hlinason, ¿cómo ve su futuro en el Valencia Basket? https://t.co/zL5GQRx6bB

20-åringen på 2,16 meter imponerte stort for Island under U20-EM på Kreta i fjor, foran en drøss med NBA-speidere.

Hlinason hadde 14 poeng i snitt pr. kamp, og ble også plukket ut på All-Star-laget i turneringen.

Storspillet kan fort føre til at han blir draftet av en av klubbene i NBA.

Les også

Advokaten til dopingvarsleren: – Dette styrker juksemakerne

Naturtalent

Ting har gått fort for den høyreiste unggutten. Hlinason vokste opp på en gård på Island, ved tettstedet Thingeyjarsveit med sine 900 innbyggere.

I 2013 bestemte 20-åringens foreldre seg for å sende gutten sin til på en skole i Akureyri, er nordlig by på med 18.000 innbyggere. Der skulle Hilnason studere i fire år, for så å komme tilbake for å hjelpe til på gården.

Ting skulle imidlertid utvikle litt annerledes. 20-åringen ville holde seg i form under oppholdet på skolen, og bestemte seg for å prøve basketball. Han tok kontakt med det lokale U17-laget.

Hlinason klarte ikke å finne fram til den første treningen, og ble hentet ved en nærliggende bensinstasjon av treneren Bjarki Ármann Oddsson

– Jeg kunne ikke tro mine egen øyne da jeg så ham. På den tiden var han litt klumsete, men likevel sterk. Jeg spurte om han kunne dunke ballen, noe han klarte lett, sier Oddson ifølge ESPN.

Les også

Få maks ut av styrketreningen din? Så mye protein trenger du, ifølge stor studie. Bli sterkere og få større muskler? Så mye protein trenger du, ifølge stor studie.

– Ydmyr og jordnær

Basketball falt seg helt naturlig for Hlinason, og han tok raskt store steg. Han ble hentet inn til U18-landslaget etter noen måneder, og i 2014 debuterte han for Þór Akureyri i seriesystemet på Island.

Etter bare tre sesonger der, kom det spanske mesterlaget Valencia på banen. Han hadde da blitt tatt opp på U20-landslaget til Island, og ble sett på som et stort talent.

– På 40 måneder gikk han fra å være et barn på en gård som likte sport, men som aldri spilte basketball, til å bli signert av Valencia. Det er helt utrolig, sier en av Hlinasons tidligere trenere Einar Jóhannsson.

Tidligere proffspiller Jón Stefánsson har vært en mentor for 20-åringen. Han er sjokkert over utviklingen til Hlinason .

– Han lærer utrolig raskt, og jeg tror bakgrunnen hans kan hjelpe ham. Har er ydmyk, jordnær, hardtarbeidende, etter å ha vært på en gård hele livet sitt. Det har gjort ham til en tøffere person, sier Stefánsson.

Les også

Bekreftet: Legkov frikjennes – beholder OL-medaljen fra Sotsji

– Hlinason er massiv

Det er høyden som er et fortrinn med tanke på NBA-spill for Hilnason.

Nettstedet Fansided har sett på Hlinasons kvaliteter, og mener han kan være en kandidat til NBA-draften enten i 2018 eller 2019.

– Hlinason er massiv og har en muskuløs bygget ramme til tross for at han bare veier 98 kilo. Han er god til å bruke lengden sin som et våpen, noe som gjør han til en veldig effektiv returtager, skriver nettstedet, og avslutter med å skrive at 20-åringen kan bli den beste basketballspilleren Island noen gang har produsert.

Bleacher Report har listet opp ti hete internasjonale kandidater til 2018-draften, og har Hlinason på en sjetteplass. Nettstedet spår at 20-åringen vil gå sent i første runde, eller i andre runde.

Publisert: