Gråtkvalt Tufte etter OL-skuffelse: – Mitt ansvar

TOKYO/OSLO (VG) I sitt syvende og siste OL blir det ingen medaljekamp for Olaf Tufte (45) og den norske dobbeltfireren. For veteranen blir en B-finale avslutningen på OL-karrieren.

 • Jostein Overvik, VG
Publisert: Publisert:

Den norske dobbeltfireren med Martin Helseth (27), Olaf Tufte (45), Oscar Helvig (25) og Erik Solbakken (26) havnet bakpå fra start i søndagens oppsamlingsheat, hvor en plass blant de to beste ville gi en plass i A-finalen tirsdag.

Halvveis i løpet, etter 1000 meter, var den norske båten snaut fire sekunder bak teten i heatet, og de klarte ikke å svare på tempoet til Kina, Storbritannia og Estland i siste halvdel. Dermed ble det ingen plass i A-finalen for den norske båten, som kom inn på fjerdeplass. Storbritannia og Estland tok seg til A-finalen.

Halvannen time etter målgang kom Tufte til pressesonen.

– Akkurat nå er det jævlig kjipt, sier en gråtkvalt Tufte til VG.

45-åringen mener de bare «rodde på 85 prosent».

– Akkurat nå føles det som å ha misset på straffe i semifinalen i EM. Det er mitt ansvar, sier Tufte.

– Målet og drømmen var å komme til A-finalen. Det er ikke noe morsomt å avslutte med B-finale og føle at vi har skuffet så mange.

SKUFFET: Olaf Tufte måtte se at det ikke ble noen plass i finalen.

Landslagstrener Kjetil Undset oppsummerer det hele slik:

– Den totale skuffelse. Helt i bunn. Kanskje er vi naive, men vi trodde virkelig vi skulle være oppe og nikke med de beste, sier Undset til VG.

– De må tøye strikken litt langt for å henge med i feltet. Da blir arbeidsøkonomien veldig dårlig. Det går veldig mange watt ut i ingen ting. De brenner lyset i begge ender. Det ble for tamt, fortsetter Undset.

For den norske båten blir det da en tur til B-finalen på tirsdag, hvor de skal ro om en syvendeplass.

Lekene i Tokyo er syvende gang Tufte deltar i OL, noe som gjør ham til den nordmannen med flest OL-deltagelser i historien. Han har tidligere vunnet to gull, ett sølv og én bronse i OL. De tre andre i den norske båten er alle OL-debutanter.

– Gutta har vært så vanvittig profesjonelle i lang tid. I det OL er over skal jeg ikke kreve noe mer, sier Tufte.

GRÅTKVALT: Olaf Tufte måtte jobbe for å holde tårene tilbake i pressesonen.

Tufte forteller at han har snakket med de tre andre på det norske laget og han ga Erik Solbakken, som overtok Tuftes rolle som «stroke» tidligere i år, en god klem tilbake på land.

– Jeg er opptatt av å ta vare på gutta. De er brødrene mine, det er lagkompiser, det er «kidsa» mine. Uansett hvor hard jeg er, hvor myk jeg er, jeg er glad i gutta, sier Tufte når tårene tar ham på nytt.

NEDTUR: Det ble ingen A-finale for den norske båten. Fra venstre: Martin Helseth, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Erik Solbakken.

Den norske dobbeltfireren fikk en sårt etterlenget opptur med andreplass i den siste verdenscuprunden før OL, men har ikke fått det til i OL. I fredagens innledende heat var de langt bak en direkte finaleplass

– Vi ror dårlig. Det er betryggende å vite at vi kan jækla mye bedre enn dette. Men det er desto dårligere å levere slik når vi vet hva vi kan, sa Tufte fredag.

Heller ikke søndag gikk det veien for de norske roerne. Dermed blir det B-finale på tirsdag. B-finalen starter 02.34 og sendes på TVNorge og Discovery+, mens A-finalen starter 02.58.

Les også

 1. Tufte om italiensk rival: – Han skrek for å skremme oss

Publisert:
 1. OL 2021
 2. Olaf Tufte
 3. Martin Helseth
 4. Oscar Helvig
 5. Erik Solbakken

Mest lest akkurat nå

 1. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 2. Været skaper problemer i trafikken - og i kveld kan snøen komme

 3. Koronapasient i 50-årene døde på SUS

 4. Spent på grønt nivå: – Hver telefon kan være en telefon om ny smitte

 5. Viking på plass i Spania: Strammer kraftig inn i koronafrykt

 6. Mobil bak rattet: Nå kan boten bli enda høyere