Gråtkvalt Tufte etter OL-skuffelse: – Mitt ansvar

TOKYO/OSLO (VG) I sitt syvende og siste OL blir det ingen medaljekamp for Olaf Tufte (45) og den norske dobbeltfireren. For veteranen blir en B-finale avslutningen på OL-karrieren.

 • Jostein Overvik, VG
Publisert: Publisert:

Den norske dobbeltfireren med Martin Helseth (27), Olaf Tufte (45), Oscar Helvig (25) og Erik Solbakken (26) havnet bakpå fra start i søndagens oppsamlingsheat, hvor en plass blant de to beste ville gi en plass i A-finalen tirsdag.

Halvveis i løpet, etter 1000 meter, var den norske båten snaut fire sekunder bak teten i heatet, og de klarte ikke å svare på tempoet til Kina, Storbritannia og Estland i siste halvdel. Dermed ble det ingen plass i A-finalen for den norske båten, som kom inn på fjerdeplass. Storbritannia og Estland tok seg til A-finalen.

Halvannen time etter målgang kom Tufte til pressesonen.

– Akkurat nå er det jævlig kjipt, sier en gråtkvalt Tufte til VG.

45-åringen mener de bare «rodde på 85 prosent».

– Akkurat nå føles det som å ha misset på straffe i semifinalen i EM. Det er mitt ansvar, sier Tufte.

– Målet og drømmen var å komme til A-finalen. Det er ikke noe morsomt å avslutte med B-finale og føle at vi har skuffet så mange.

SKUFFET: Olaf Tufte måtte se at det ikke ble noen plass i finalen.

Landslagstrener Kjetil Undset oppsummerer det hele slik:

– Den totale skuffelse. Helt i bunn. Kanskje er vi naive, men vi trodde virkelig vi skulle være oppe og nikke med de beste, sier Undset til VG.

– De må tøye strikken litt langt for å henge med i feltet. Da blir arbeidsøkonomien veldig dårlig. Det går veldig mange watt ut i ingen ting. De brenner lyset i begge ender. Det ble for tamt, fortsetter Undset.

For den norske båten blir det da en tur til B-finalen på tirsdag, hvor de skal ro om en syvendeplass.

Lekene i Tokyo er syvende gang Tufte deltar i OL, noe som gjør ham til den nordmannen med flest OL-deltagelser i historien. Han har tidligere vunnet to gull, ett sølv og én bronse i OL. De tre andre i den norske båten er alle OL-debutanter.

– Gutta har vært så vanvittig profesjonelle i lang tid. I det OL er over skal jeg ikke kreve noe mer, sier Tufte.

GRÅTKVALT: Olaf Tufte måtte jobbe for å holde tårene tilbake i pressesonen.

Tufte forteller at han har snakket med de tre andre på det norske laget og han ga Erik Solbakken, som overtok Tuftes rolle som «stroke» tidligere i år, en god klem tilbake på land.

– Jeg er opptatt av å ta vare på gutta. De er brødrene mine, det er lagkompiser, det er «kidsa» mine. Uansett hvor hard jeg er, hvor myk jeg er, jeg er glad i gutta, sier Tufte når tårene tar ham på nytt.

NEDTUR: Det ble ingen A-finale for den norske båten. Fra venstre: Martin Helseth, Olaf Tufte, Oscar Helvig og Erik Solbakken.

Den norske dobbeltfireren fikk en sårt etterlenget opptur med andreplass i den siste verdenscuprunden før OL, men har ikke fått det til i OL. I fredagens innledende heat var de langt bak en direkte finaleplass

– Vi ror dårlig. Det er betryggende å vite at vi kan jækla mye bedre enn dette. Men det er desto dårligere å levere slik når vi vet hva vi kan, sa Tufte fredag.

Heller ikke søndag gikk det veien for de norske roerne. Dermed blir det B-finale på tirsdag. B-finalen starter 02.34 og sendes på TVNorge og Discovery+, mens A-finalen starter 02.58.

Les også

 1. Tufte om italiensk rival: – Han skrek for å skremme oss

Publisert:
 1. OL 2021
 2. Olaf Tufte
 3. Martin Helseth
 4. Oscar Helvig
 5. Erik Solbakken

Mest lest akkurat nå

 1. Livsfarlig hundevirus påvist på hund fra Stavanger-området

 2. Kjøpte bygget i 2006 – venter ennå på å få bygge Rema 1000-butikk

 3. Nå er denne gata på Storhaug offisielt åpnet

 4. Slik blir den nye korona­hverdagen fra mandag av

 5. Viking-legendens sønn gjør comeback

 6. – Folk skal kunne spise som en konge med lue­sveis