Fem spørsmål og svar om saken som ryster skiskyttermiljøet

Hva er det egentlig som foregår i internasjonal skiskyting? Her forsøker vi å gi noen svar.

Anders Besseberg etterforskes for korrupsjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Plutselig har den russiske dopingskandalen eskalert til også å omhandle nordmenn. Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), norske Anders Besseberg, er under etterforskning.

Besseberg har altså vært president i IBU i 25 år. På mange måter har han vært en av de viktigste personene til å bygge opp idretten slik den er i dag.

Les mer om det her:

Les også

Dette er korrupsjonsmistenkte Anders Besseberg: Omstridt, mektig og i trøbbel

Spørsmålet er om han har tatt noen snarveier for å bygge opp den populære TV-idretten.

1. Hva er egentlig saken?

Det vi vet om saken, er altså at IBU, da særlig toppledelsen i forbundet, er under etterforskning.

Det etterforskningen skal prøve å finne svaret på, er om Besseberg har hjulpet Russland med å skjule doping blant russiske utøvere.

Dette er det vi vet helt sikkert.

Samtidig er det mange spekulasjoner og sammenhenger som ikke er bekreftet og som altså etterforskes. For eksempel om Besseberg har mottatt penger for å skjule russisk doping. Dette bestrider han.

Den russiske varsleren, Grigorij Rodtsjenkov, uttalte til NRK at IBU hadde fått informasjon om at russiske utøvere hadde svært unormale blodpass (mer om hva blodpass er senere i artikkelen). Utøvere med unormale blodpass skal i utgangspunktet utestenges. Men isteden sendte IBU blodpassene til Russland slik at de kunne gjemmes, hevder Rodtsjenkov.

– For å ikke få noe skyld, tok IBU med seg biologiske pass fra «skitne» russiske utøvere til RUSADA, for at de skulle gjemme dem. Og det ble gjort, sa Rodtsjenkov til NRK.

Grigorij Rodtsjenkov ledet antidopinglaboratoriet i Moskva i en årrekke. Nå er han hovedvitnet om russisk doping.

Ifølge VG dreier det seg om 65 slike blodpass.

Helt konkret dreier politietterforskningen seg om ting som skal ha skjedd i forbindelse med skiskytter-VM i Hochfilzen i 2017, men anklagene går tilbake til 2012.

Alt dette blir nå undersøkt. Videre blir det også undersøkt om Besseberg eventuelt fikk penger for dette. Det er også grunnen til at Økokrim er innblandet i saken. Også russiske utøvere og ledere blir etterforsket.

Her kan du lese mer om rapporten som er bakgrunnen for politiets aksjoner:

Les også

Hemmelig WADA-rapport skal ligge bak etterforskningen av Besseberg

2. Hvorfor er dette en sak for politiet i Østerrike?

IBU har hovedkvarter i byen Salzburg i Østerrike. Etter at WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) gjennom flere år har gjort sin egen etterforskning, har de nå gitt informasjon videre til politiet.

Derfor er det politiet i Østerrike som står for etterforskningen. De har fått med seg norske Økokrim på en aksjon i Norge, men bortsett fra det er det altså i Østerrike det meste foregår.

Selv skjønner ikke Besseberg hvorfor politiet er innblandet:

Les også

Norsk skiskyttertopp kan ikke forstå hvorfor han etterforskes av politiet: – Dette er dopingrelatert

3. Hva er et blodpass?

Saken handler altså om såkalte blodpass som IBU skal ha sendt til Russland for å gjemmes unna der.

Blodpass er noe alle idrettsutøvere på et visst nivå har. Dette er rett og slett en informasjonsbank med en rekke blodprøver tatt over tid. Passene kan da vise når man plutselig har høye verdier av enkelte stoffer i kroppen.

La oss si at en utøver har 15 i hemoglobinnivå (stoffet er ikke så farlig, det er tallet som betyr noe i dette eksempelet). Ved neste test er nivået på 14. Så 17, 13, 15, 14. Alle verdiene er relativt like, og noen variasjoner kan komme av økt treningsmengde eller høydeopphold – såkalte naturlige svingninger.

Dersom utøveren plutselig har 20 på neste test, blir dette betraktet som en mistenkelig test. Hver utøver har et normalområde de må holde seg innfor. Dersom verdiene ikke er innenfor disse verdiene, kan vedkommende bli utestengt for doping – til tross for at utøveren ikke har avlagt en positiv prøve.

4. Hva kan konsekvensene bli for Besseberg?

Østerriksk politi har bekreftet at de etterforsker en korrupsjonssak med mulige bestikkelser for inntil 2,3 millioner kroner.

Strafferammen på dette er inntil fem år i fengsel. Dette er altså i aller ytterste konsekvens.

IBUs hovedkvarter i Salzburg ble aksjonert mot på tirsdag. Her er noen journalister utenfor bygget torsdag formiddag.

Besseberg har allerede varslet at han trekker seg som president i IBU mens etterforskningen pågår. Nordmannen har uansett varslet at han neppe stiller til gjenvalg til høsten.

Besseberg sitter også i styret til det internasjonale antidopingbyrået (WADA), som kraft av sin rolle som IBU-president. Der er det lite trolig at han får lov til å fortsette.

5. Hva kan vi forvente oss fremover?

Flere har tidligere tatt til orde for å skille idretten fra antidopingarbeidet i enda større grad. I internasjonal idrett er det mange ledere som sitter med mange hatter. Besseberg er som sagt styremedlem i WADA samtidig som han er øverste leder av et internasjonalt idrettsforbund.

I dag er det slik at WADA eies 50 prosent av myndigheter og 50 prosent av IOC. Stemmene som mener at skillet mellom idretten og antidopingarbeidet må bli større, kommer trolig til å rope enda høyere i tiden som kommer.

For Bessebergs del vil etterforskningen etter alt å dømme pågå en stund. Det som uansett virker å bli et slags utfall, er at vi får et tydeligere svar på om den russiske dopingvarsleren, Rodtsjenkov, er til å stole på. Han har bistått WADA med opplysninger om IBU og den angivelige russiske dopingen.

Om etterforskningen viser at Rodtsjenkovs uttalelser stemmer, vil det trolig påvirke langt flere enn kun det internasjonale skiskytterforbundet.

Publisert: