Akkurat nå er Tønseth ute av alle OL-distanser

KOMMENTAR: Stafettene var nok et bevis på hvor flott langrenn kan være og hvor unikt ski-NM er.

USIKKER: Didrik Tønseth er nødt til å overbevise de kommende helgene om han skal være sikret plass på en av distansene i OL.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

GÅSBU: Der jeg opplever et fall i interesse og engasjement for cupen i fotball, holder norgesmesterskapet i langrenn stand – så til de grader.

Emil Iversens spurtseier rundet av en gyser av en herrestafett søndag formiddag. Med Varden-seier også blant kvinnene befestet Meråker sin posisjon i norsk langrenn. Med nesten 150 herrelag, 85 lag i kvinneklassen, kongen på plass og et NRK som sender TV-bilder i verdensklasse, ble også årets NM perfekt reklame for langrennssporten. Det viste på ny hvorfor nasjonalidretten er nettopp det.

Les også

Jeg tror Bjørgens svar om Tom Tvedt speiler folkets holdning

Slik ble det selv uten Petter Northug på plass, og til tross for at Johannes Høsflot Klæbo dro allerede etter én dag for å sanke nye verdenscuppoeng i Dresden.

NRKs tilstedeværelse er avgjørende for å opprettholde statusen til ski-NM. Det samme er tidspunktet, at mesterskapet legges midt i sesongen, mens interessen er på topp og det fortsatt er kamp om plassene til mesterskap. NRKs beslutning om også å overføre NM del 2, som går i Alta i april, bekrefter skisportens posisjon. Om ett år er det Meråker som er arrangør for den fremste institusjonen i norsk idrett.

Når festen på Gåsbu nå er over, handler alt om det som skal skje i Sør-Korea om få uker.

Les også

Klæbo er en tikkende bombe for skiforbundet

Mye er allerede klart, men de to neste verdenscuphelgene i Planica og Seefeld vil avgjøre mye om hvem som skal ta de siste plassene på de første OL-distansene. Slik jeg ser det, er Byåsens Didrik Tønseth pr. i dag med i troppen, men ikke blant dem som får gå en eneste distanse.

Heller ikke Niklas Dyrhaug kan føle seg trygg, selv om han tok sølv på NM-tremila lørdag. Johannes Høsflot Klæbo får nok gå det han vil, men jeg tror han dropper 15-kilometeren for ikke å gape over for mye.

Det kanskje mest spennende akkurat nå er hvordan det norske herrelaget blir på åpningsdistansen, skiathlon. Jeg tror både Tønseth, Dyrhaug og Finn Hågen Krogh blir vraket, til fordel for Lyn-løperne Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund. Klæbo og Martin Johnsrud Sundby er bankers, men skal Sundby være gullkandidat, bør han få hjelp, og det er nettopp i den rollen de to Oslo-guttene kan tre inn.

Les også

Vil du egentlig ha flere gull, Petter Northug?

Heller ikke Emil Iversen kan føle seg sikker på at han får gå mange OL-distanser. Jeg har foreløpig kun satt ham opp på sprint.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli

Blant kvinnene er lagene mer opplagt. Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga kjemper om den siste plassen på flere distanser. Som Klæbo får nok Marit Bjørgen velge og vrake i distanser.

Den tolvte plassen i herretroppen er foreløpig relativt åpen. Petter Northug får den, om han skulle vise et eller annet tegn til form i Planica neste helg, men akkurat nå kan for eksempel Daniel Stock bli sistemann på laget om de fyller kvoten.

SJEFEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland fulgte NM-stafettene på Gåsbu søndag. I løpet av den kommende uken skal han velge ut hvem som får bli med til OL.

Her er OL-troppen og de norske lagene på de ulike distansene, slik jeg ser det i dag:

Kvinnetroppen: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kathrine Harsem, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Silje Øyre Slind.

Herretroppen: Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen, Eirik Brandsdal, Simen Hegstad Krüger, Sondre Turvoll Fossli, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Pål Golberg, Daniel Stock.

Skiathlon kvinner: Bjørgen, Østberg, Weng og Jacobsen.

Skiathlon menn: Klæbo, Sundby, Holund og Krüger.

Sprint klassisk kvinner: Falla, Østberg, Weng og Harsem.

Sprint klassisk menn: Klæbo, Iversen, Brandsdal og Fossli.

10-kilometer fristil kvinner: Bjørgen, Haga, Østberg og Weng.

15-kilometer fristil menn: Sundby, Krüger, Holund og Krogh.

Stafett kvinner: Jacobsen, Weng, Østberg og Bjørgen.

Stafett menn: Dyrhaug, Sundby, Krogh og Klæbo.

Lagsprint fristil kvinner: Weng og Falla.

Lagsprint fristil menn: Krogh og Klæbo.

30-kilometer klassisk kvinner: Bjørgen, Jacobsen, Østberg og Weng.

50-kilometer klassisk menn: Sundby, Holund, Dyrhaug og Klæbo.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Petter Northug
 4. Didrik Tønseth
 5. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Bil kom over i motsatt kjørefelt og traff et tre

 2. Dilara (16): – Det var ikke tydelig at jeg skulle bli en av de unge som havnet utenfor

 3. Demonstrerte mot høye strømpriser: Krever makspris på 50 øre

 4. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg

 5. Viking-trenerne om gulldrømmen: – Vi skal være på skuddhold

 6. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg