Denne kjempetabben punkterte kampen: Frankrike til semifinale i VM

Uruguays keeper Fernando Muslera med kjempemiss i kvartfinalen.

TABBET SEG UT: Uruguays keeper Fernando Muslera slipper inne skuddet fra Frankrikes Antoine Griezmann og kvartfinalen i Nizjnij Novgorod er avgjort.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

URUGUAY - FRANKRIKE 0–2

Frankrike er klare for semifinale i VM etter å ha slått Uruguay i Nizjnij Novgorod fredag ettermiddag.

Raphaël Varane headet franskmennene i føringen før pause, og et kvarter ut i andre omgang kom situasjonen som avgjorde oppgjøret.

Antoine Griezmann skjøt hardt fra snaue 20 meter, keeper Muslera klarte på uforståelig vis å slå ballen i eget nett i stedet for å bokse den vekk. Med 2–0 var kvartfinalen avgjort.

I semifinalen tirsdag venter enten Brasil eller Belgia i St. Petersburg. Motstanderen avgjøres senere fredag kveld.

Landslagssjef Didier Deschamps hadde vanskelig for å skjule sine følelser etter at semifinaleplassen var sikret, skriver franske L’Équipe.

– Jeg finner nesten ikke ord. Jeg er svært stolt av mine 23 spillere og stolt av å være fransk, sa Deschamps.

FRANSKE HELTER: Didier Deschamps med keeper Hugo Lloris og midtbaneterrier N’Golo Kanté.

Både Uruguay og Frankrike vant sine grupper i innledningsspillet. Etter å ha slått ut henholdsvis Portugal og Argentina i åttedelsfinalene var de to lagene årsaken til at Cristiano Ronaldo og Lionel Messi måtte reise tidlig hjem fra VM.

– Vi gjorde noe stort mot Argentina, og vi hevet nivået vårt igjen. Nå er vi blant de siste fire lagene. Det blir uansett ikke et mislykket VM, sier Deschamps.

Han var kaptein da Frankrike vant VM i 1998. Nå er laget to kamper unna en ny triumf.

Les også

Les analysen av Frankrike etter kvartfinaleseieren: «Ja, dette laget har det som skal til for å vinne VM»

Stolt av lagkameratene

Luis Suárez og co. hadde ikke mer å by på etter Musleras tabbe, og søramerikanerne må reise hjem etter å ha levert solide prestasjoner helt frem til fredagens kamp.

– Jeg er stolt av mine lagkamerater. De er løver, sa kaptein Diego Godín ifølge L’Équipe.

– Vi er et lag der alle gir alt i kampene og i forberedelsene. Jeg har kun takknemlige ord for mine lagkamerater, sa Atlético Madrid-spilleren.

Han ville ikke legge skyld på den uheldige keeperen Muslera.

– Fernando er en stor keeper. Alle gjør feil. Andre ganger har han reddet oss med utrolige redninger, sa 32-åringen.

Det ville heller ikke landslagssjef Óscar Tabárez.

– Bare den som ikke gjør noen ting unngår feil. Etter kampen sa jeg til alle mine spillere at de kan være stolte og holde hodet høyt hevet. Jeg har ikke noe dårlig å si om dem, sa 71-åringen ifølge NTB.

SKUFFET: Luis Suárez trøstes av Edinson Cavani. Den skadde Cavani var sårt savnet mot Frankrike.
Les også

VM-studio: Marerittkamp for Uruguays største stjerne

Manglet storscoreren

En stor strek i regningen for Uruguay var det at stjernespiss Edinson Cavani ikke ble spilleklar mot Frankrike. Tomålsscoreren fra åttedelsfinalen ble erstattet av Cristhian Stuani. For Frankrikes del var Blaise Matuidi suspendert og ble erstattet av Corentin Tolisso.

Den første målsjansen kom etter et drøyt kvarter. Olivier Giroud headet ballen ned til Kylian Mbappé. Men helten fra Argentina-kampen hoppet for tidlig og headet langt over.

Uruguays første skikkelige mulighet kom da Matías Vecino skjøt fra 20 meter, men Hugo Lloris i Frankrikes mål reddet enkelt.

Frankrike hadde god kontroll på kampbildet etter dette, og laget tok ledelsen etter 39 minutter. Rodrigo Bentancur taklet Tolisso knallhardt, og Frankrike fikk frispark utenfor hjørnet av 16-meteren. Antoine Griezmann slo ballen presist inn i feltet, der raget Real Madrids Raphaël Varane høyest og stanget inn 1–0.

1–0: Raphaël Varane henger i lufta og header inn Frankrikes ledermål.

Uruguay fikk sjansen til å utligne to minutter før pause, men Lloris vartet opp med en mesterlig redning. Et frispark fra Vecino ble headet mot mål av Martin Cáceres. Tottenham-keeperen strakte seg så lang han var og fikk slått ballen vekk fra mål med høyrearmen.

Les også

Hvor mye har videodømming egentlig påvirket utfallet i VM? Vi sjekket

Kjempetabbe

Det var liten tvil om at Uruguay satset mer offensivt i andre omgang. Da trøkket i det første snaue kvarteret etter hvilen ikke ga resultater gjorde trener Óscar Tabárez et dobbeltbytte. Stuani og Bentancur ble erstattet av Maxi Gómez og veteranen Cristian Rodríguez.

Men endringene ble umiddelbart etterfulgt av Musleras giganttabbe.

Kjempemissen av 32-åringen fra Galatasaray kunne minne om Liverpools Loris Karius’ opptreden i mesterligafinalen mot Real Madrid, eller Erik Thorstvedts kjempebrøler i sin Tottenham-debut mot Nottingham Forest i 1989.

FORTVILET: Fernando Muslera fortviler mens Paul Pogba kan løpe bort for å gratulere målscorer Griezmann.

Uansett resulterte det i Griezmanns tredje VM-mål, og med 2–0 etter en times spill syntes kampen avgjort til Frankrikes fordel.

Frankrikes spisstjerne avslo fra å feire sin scoring. Han er klubbkamerat med Uruguays stoppere Diego Godín og José Gimenez i Atlético Madrid.

– Jeg spilte også mot venner, og av respekt for dem fant jeg det rett å avstå fra jubel.

Les også

Les historien om Uruguay og landets legendariske landslagstrener

Tábarez usikker på fremtiden

Frustrasjonen bredte seg i de uruguayanske rekker, og flere av lagets spillere tente på alle plugger da Mbappé falt noe lett i en duell med Rodríguez etter halvspilt omgang.

AMPERT: Det ble diskusjoner mellom dommer Pitana og Uruguays spillere angående Kylian Mbappés oppførsel.

De lyseblå mente 19-åringen filmet, og dommer Néstor Pitana fra Argentina hadde en stund vansker med å etablere sin autoritet. Til slutt endte det med gult kort til begge de to duellantene.

Selv om Uruguay spilte med kniven på strupen mot slutten av oppgjøret, hadde Frankrike god kontroll. Didier Deschamps’ menn holdt på ballen og slet ut et uruguayansk lag som helt klart savnet Cavani sterkt.

Óscar Tábarez har vært Uruguays landslagssjef i 12 år. Han førte Uruguay til VM-semifinale i 2010 og til Copa América-seier året etter. I Brasil for fire år siden ble Colombia for sterke i åttedelsfinalen. Denne gang ble det altså exit i kvartfinalen.

– Vi la ned et stort fysisk arbeid de første 20 minuttene, men vi greide ikke å utnytte problemene vi påførte Frankrike. Så scoret de det første målet, og det er svært viktig i en kamp som denne, sa Tábarez ifølge NTB.

71-åringen er usikker på framtiden etter kvartfinale-exiten.

– Jeg kjenner ikke et eneste eksempel hvor en trener avgjør sin egen framtid. Jeg har fortsatt kontrakt, men det er ikke opp til meg å avgjøre, sa han.

Publisert: