«Den store omkampen»

KOMMENTAR: I juni 2018 inviterer Aftenposten Ronaldo & co. til Oslo slik at de kan prøve å ta revansj.

Norge slo Brasil og Drillo kunne juble sammen med spillerne i Marseille.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er trolig det største øyeblikket i norsk idrettshistorie. Sankthansaften 1998 skyter Kjetil Rekdal straffe på Stade de Vélodrome i Marseille i Frankrike.

Norge slår Brasil 2–1 og er mirakuløst klar for åttendedelsfinalen i VM.

Kanskje blir det for snaut å kalle øyeblikket for idrettshistorie. For dette var i virkeligheten en nasjonal fellesopplevelse som nådde langt ut over de fotballinteresserte.

Lørdag 9. juni neste år arrangerer Aftenposten omkamp på Ullevaal stadion mellom de to lagene fra 20 år tilbake.

Les også

Fortell din historie: Hvor var du da Norge slo Brasil?

TV og øl i hagen

Selv hadde jeg samlet venner til sankthansaften.Til tross for den kjølige sommerkvelden bar vi TV og øl ut i hagen. Det ble en kveld det var lett å holde varmen. I løpet av sekunder skjøt Kjetil Rekdal utenfor mens Ronaldo fikk innlegg på hel volley. I hagen skålte og skrålte vi, men det var ingen naboklager denne kvelden, for det ble hoiet og ropt fra alle andre hager, balkonger og stuer i resten av landet også.

Kjetil Rekdal var en av de store heltene i kampen. Til venstre Henning Berg. Til høyre Vidar Riseth.

Bare i noen minutter stilnet det. Etter 77 minutter gikk det som det måtte. Denilson la inn foran mål og Bebeto kunne enkelt heade inn 1–0 til Brasil.

Så skjedde først det utrolige. Deretter det umulige. Stig Inge Bjørnebye slo til Tore André Flo på venstrekanten. Han rundet Junior Baiano og satte ballen i keeper Claudio Taffarels lengste hjørne. 1–1. Minutter senere ble Flo revet i trøyen av Baiano innenfor 16-meteren.

Les også

Slik var mirakelkvelden i Marseille

Scheie og Rekdal

Situasjonen rundt straffesparket var et helt Netflix-drama i seg selv. I datidens TV-produksjoner var det kun plass til noen få kameravinklinger, og det så virkelig ut som at Norge fikk straffen i ren gave av den amerikanske dommeren. «Er det straffe?», skrek Arne Scheie og besvarte straks sitt eget spørsmål. Jaaaa!

Ronaldo og hele det brasilianske laget var i harnisk. Først to dager senere kom det frem bilder fra et svensk TV-team som tilfeldigvis hadde fanget situasjonen fra en annen vinkel. Det var faktisk straffe.

Så gikk mannen med de gule fotballskoene, Kjetil Rekdal frem og gjorde seg klar til det Arne Scheie, nå nesten uten stemme, beskrev som det viktigste sparket på en fotball i norsk historie.

Arne Scheie (t.v.) og Lars Tjærnås kommenterte kampen for NRK i 1998. De skal kommentere omkampen også.

En sprø idé

En avis som Aftenposten lever av historiefortelling. I diskusjonen om hvordan vi best kan fortelle historien om dette stolte øyeblikket som har 20-års jubileum i juni, kom en kreativ sjel opp med en gal, gal idé som hun hadde tygget på i flere år: Hvorfor ikke gjenforene lagene fra den gangen. Ronaldo, Rekdal, Bebeto, Flo, ja hele kostebinderiet. Hente stjernelagene og fylle Ullevaal stadion til tidenes omkamp av tidenes norske fotballkamp?

Til tider har vi angret på ideen og tenkt at vi burde prøvd oss på noe enklere. Som å gjenforene ABBA eller innføre demokrati i Nord-Korea.

Når vi likevel har gått videre er det fordi absolutt alle har elsket ideen. Ta Ronaldo, datidens største fotballspiller. Den bitreste pillen for Brasil var selvsagt tapet for vertsnasjonen Frankrike i finalen i 1998. Men flauest var tapet mot Norge.

Les også

Norge-Brasil i 1998: – Håper Rekdal skulle bomme

Norske tilskuere i Marseille i 1998.

«Klart vi skal spille omkamp», sa Ronaldo da vi omsider, etter år med forsøk, kom gjennom muren av rådgivere og fikk snakket med ham direkte.

«Klart vi skal spille omkamp», sa Bebeto. Han som scoret Brasils mål, og som fire år før ble herostratisk berømt da han feiret et VM-mål med å lage vuggebevegelser med armene. Han hadde blitt pappa to dager før. Gutten er for øvrig blitt stor og er fotballproff i Portugal.

«Klart vi skal spille omkamp», sa Rekdal, Flo og de andre norske stjernene.

«Klart vi skal spille omkamp», sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen da vi spurte om ikke NRK ville være med å gjøre dette til en etterlengtet nasjonal fotballfest.

«Klart vi skal spille omkamp», sa Arne Scheie og Lars Tjærnås, som satt i kommentatorboksen til NRK.

«Klart vi kan gi Brasil en sjanse til», sa Egil «Drillo» Olsen. Trenerlegenden.

Les også

Aftenposten arrangerer: Ronaldo og Brasil til Oslo for omkamp mot Norge

Resultatet er klart. Norge vinner 2–1 og Drillo går ned i knestående. Bak til høyre: Assistenttrener Bjørn Hansen.

Alle andre er med

Ja, hvorfor ikke? Jeg kan nok se et og annet argument mot at Aftenposten skal gi seg i kast med en så stor oppgave. På den andre siden. Livet er kort. Herrelandslaget har ikke sett snurten av et mesterskap siden EM i 2000. VM-et i 1998 var deres siste.

Sverige, Danmark og, ydmykende nok også vesle Island, er alle kvalifisert til sommerens VM i Russland. Bare vi må være alene hjemme.

Vi trenger noe hyggelig, og tidspunktet virker perfekt, lørdagen før avspark i fotball-VM. Vi samler venner av norsk fotball til fest, mimring, fotball, brasiliansk og norsk mat, musikk og gøy på Ullevaal stadion.

Det tok av i Oslo sentrum etter kampen. Slik var det landet rundt.

Kanskje kan også omkampen inspirere til noe nytt. Frem til kampdagen lørdag 9. juni neste år vil Aftenposten sette søkelyset på kvaliteten på norsk fotball og være en arena for debatten om hvordan den kan bli bedre.

Jeg tror alle husker hvor de var da Kjetil Rekdal satte den straffen.

Hjemme hos oss ble hagen for liten. Vi måtte ut. Det måtte alle andre også. Landet rundt ble gater og puber fylt til en fest hvor ord ikke kunne uttrykke det vi følte. Det måtte musikk til, og denne kvelden ble det kun spilt én låt i nasjonen. «Våre beste menn, skal ut i strid igjen. Vi gir alt, alt for Norge.»

Og dette sier Ronaldo i dag om at Brasil aldri har vunnet mot Norge:

«Heldigvis har vi vunnet en del viktige kamper og turneringer, som gjør at vi har klart å kamuflere faktumet at vi aldri har slått Norge. Og det er jo dessverre et faktum som fortsatt står ved lag.»

Hør Aftenpodden Sport og gjenopplev dramatikken sett fra pressetribunen:

Bla deg gjennom Norges spillere fra 1998-VM:

Bla deg gjennom Brasils spillere fra 1998-VM:

Publisert: