Høgmo: - Plass til både Ødegaard og Dæhli

Martin Ødegaard (15) kan være «boksåpneren» i Høgmos Norge mot Malta og Bulgaria. Gjerne i tospann med Mats Møller Dæhli.

  • Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

ULLEVAAL (aftenposten.no): Tirsdag presenterte landslagssjef Per-Mathias Høgmo troppen til EM-kampene mot Malta og Bulgaria. Ikke overraskende var Strømsgodsets 15 år gamle midtbanejuvel Martin Ødegaard å finne i troppen.

Høgmo har i likhet med de fleste andre latt seg imponere av unggutten denne sesongen, og Ødegaard er i troppen for å bidra.

— Jeg er ikke redd for å bruke ham, heller ikke fra start. Alle som er tatt ut i denne troppen er aktuelle for å spille fra start. Martin er tatt ut på likt grunnlag og er helt jevnbyrdig med resten av troppen. Han er med på grunn av prestasjonene han har lagt ned og modenheten han har vist. Han har vist over flere kamper at han er stabil på et høyt nivå. Han er involvert i mange scoringer for Strømsgodset, og var god i ligalandskampen mot Emiratene, og fulgte opp med en god U21-kamp mot Portugal. Han spiller på seg mer og mer erfaring for hver kamp, og han vokser med oppgavene, sier Høgmo.

Mellomromskompetanse

En av Norges aller beste spillere er Cardiff-unggutten Mats Møller Dæhli. 19-åringen kan få selskap av Martin Ødegaard på Norges midtbane. Selv om de to er relativt like i spillestil og innehar mange av de samme kvalitetene, mener Høgmo det er plass til begge.

— I måten vi tenker fotball på er det det. Vi har ofte kanter som trekker inn i mellomrommet, og vi kan spille med en hengende spiss. Da er det bruk for mellomromskompetanse hos mer enn én spiller . Men så får vi se hvordan vi velger å sette opp laget, sier Høgmo.

- Ser du for deg Ødegaard som en boksåpner?

— Han har en veldig god kompetanse, et verktøy, og det er å åpne opp motstanderen. Det har han vist på en fremragende måte. Den samme egenskapen har også Mats.

Ødegaard spilte ligalandskampen mot Emiratene i Stavanger for en måned siden, så ble han flyttet ned på U21-landslaget til kampen mot Portugal i Drammen. Som Aftenposten kunne fortelle da var planen hele tiden at Ødegaard da skulle hentes inn igjen i A-troppen til møtet med Italia på Ullevaal. Det satte imidlertid en skade en stopper for.

- Ingen problem

Nå er han inne i varmen igjen. Det er ikke så veldig overraskende, mener VGs mangeårige fotballjournalist Knut Espen Svegaarden.

— Det ville ha vært veldig overraskende om det ikke hadde skjedd nå. Høgmo har ikke noe å tape på ta ham ut. Han har vært god i alle kampene. Og han må jo behandles likt med alle andre spillere. Når man i tillegg har kontakt med familien hans for å finne ut om han er mentalt klar, så er det ikke noe problem i det hele tatt, sier Svegaarden til Aftenposten.

- Bør han starte?

— Når han er her og ikke på U21 eller U23, så er han nok veldig aktuell for det. Selv om ikke jeg har tenkt så mye over det. Men hvorfor ikke? Regelen i NFF er jo sånn at hvis han er på A-landslaget og ikke på U-landslag, så er jo det fordi han enten spiller fra start eller er veldig aktuell for å få spilletid. Men så får vi se om det hjelper å ha en spiller som kan sette opp andre og skape ting offensivt. Vi har jo ingen til å avslutte det. Det er et minst like stort problem, sier Svegaarden, og tenker på Norges spissproblem.

Lars Tjærnås synes Høgmo gjorde rett da han tok ut Ødegaard. Av to grunner:

— Han har vist fotballmessig at han fortjener det. Han tar store steg, nesten ukentlig, og har bestått med glans uansett hvilket nivå han er blitt testet på. Og så stoler jeg på de stødige folkene han har rundt seg når de sier han er klar. Men forutsetningen er at de har tenkt til å bruke ham. Ellers er det bedre å fortsette på U21-landslaget, sier Tjærnås.

- Ikke noe unikt

Om Ødegaards unge alder avdramatiserer landslagssjef Høgmo det hele:

— Jeg skjønner at noen er skeptiske til det. Men at en 15-åring er på et høyt internasjonalt nivå i sin idrett er ikke noe unikt hvis man ser på andre idretter og til andre land. Og nå skjer det i Norge.

Troppen til kampen mot Malta borte (10. oktober) og Bulgaria hjemme (13. oktober):

André Hansen - Odd

Rune Almenning Jarstein - Hertha Berlin

Ørjan Nyland - Molde

Mats Møller Dæhli - Cardiff

Omar Elabdellaoui - Olympiakos

Tarik Elyounoussi - Hoffenheim

Per Egil Flo - Molde

Vegard Forren - Molde

Steffen Hagen - Odd

Henning Hauger - Elfsborg

Markus Henriksen - AZ Alkmaar

Tom Høgli - FC København

Stefan Johansen - Celtic

Joshua King - Blackburn

Håvard Nielsen - Eintracht Braunschweig

Håvard Nordtveit - Borussia Mönchengladbach

Jone Samuelsen - Odd

Per Ciljan Skjelbred - Hertha Berlin

Alexander Tettey - Norwich

Martin Linnes - Molde

Martin Ødegaard - Strømsgodset

Les også

  1. Nå er Martin (15) tatt ut på A-landslaget

  2. Nielsen: - Vi gir Martin frihet til å leke og showe

Publisert:
  1. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

  1. 117 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  2. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

  3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

  5. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  6. – Man er ganske alene hvis noe går galt