Dansk sportsredaktør skeptisk til Hareide: - Et konservativt og kjedelig valg

Sportsredaktær mener valget av Hareide er konservativt og noe kjedelig.

NORSK PASS: Åge Hareide må overbevise danskene om at en nordmann kan fungere som sjef for det danske fotballflaggskipet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det har virket helt utenkelig, men i dag skjedde det: Det danske landslaget presenterte en norsk landslagssjef i fotball.

Siden årtusenskiftet har «fjeldaber» vært stempelet danskene har klistret på norske fotball. Nå har begge de danske flaggskipene – «landsholdet» og FC København – norsk styrmann.

— De uvitende synes nok at det vil være en utfordring at han er norsk. De som vet noe om fotball og som kjenner til Hareide tror jeg ikke er bekymret. Mest av alt tror jeg man er klar for forandringer. Nå er man skuffet over ikke å ha kommet med til EM. Jeg tror det er et godt tidspunkt for Åge, sier Allan Gaarde til Aftenposten.

Les også

Her er Hareide på vei til Danmark: - Gleder meg

Dansken som gjennom fire sesonger ble en publikumsfavoritt i Viking, er i dag sportsdirektør i Aalborg.

Han sier skuffelsen er enorm etter at Morten Olsen ikke klarte å lede de røde og hvite til neste sommers fotballfest i Frankrike.

Allan Gaarde var en populær spiller i Viking

— Det er fordi at vi i vår selvforståelse skal være bedre enn Sverige som vi tapte for i playoff, og iallfall bedre enn Albania som slo oss i gruppen, sier Gaarde.Nåløyet for å komme med til 2018-VM i Russland er betydelig trangere enn til neste års EM (kun 13 europeiske lag får plass), men Gaarde sier at når et dansk landslag går til kvalifisering, så forventes det at man tar seg videre.

Konservativt og kjedelig valg

Tirsdag tapte Hareide og Malmö 0-8 for Real Madrid på Santiago Bernabeu. Det tar bare et par sekunder før braknederlaget blir nevnt da vi snakker med Allan Olsen, sportsredaktør i Ekstra Bladet.

— Jeg er usikker. Jeg er sikker på at han er en dyktig trening, og så snakker vi ikke om 8-0, sier han og ler da vi spør om redaktøren tror Hareide er rett man, før han utdyper.

— Han er kanskje ikke den rette for å skape begeistring for det danske landslaget. Jeg synes DBU er i en posisjon hvor man kunne satset og våget noe mer. Det er på en måte et sikkert, konservativt og kjedelig valg.

Olsen er imidlertid klar på at det er resultatene og det danske spillet som nordmannen vil bli målt på.

Les også

Hareide og Malmö tangerte bunnrekord: Tapte med åtte etter Ronaldo-show

Et lag uten selvtillit

At et skandinavisk lag taper for giganten Real Madrid er ikke overraskende. Selv husker danskene hvordan Nordsjælland fikk kjørt seg i enkelte kamper da de yppet seg med den europeiske elite.

Olsen ser i utgangspunktet tre hovedoppgaver som Hareide må ta tak i.

Åge Hareide ledet Malmö til Champions League to ganger.

— For det første har det danske laget en veldig svekket selvtillit. Det er en veldig stak tro på at man kan skape resultater. Så må han selge inn hvordan han ønsker at laget skal spille fotball. Til slutt er det hvilke talenter han vil ta inn på laget og satse på, sier han.Gaarde tror på sin side at det er mange unge, lovende spillere i Danmark som nå fryder seg over byttet av landslagssjef.

— De tenker «Yes, dette er min sjanse». De visste at Morten Olsen spilte med et fast system.

Tror Hareide kan gjøre hva han vil

Redaktør Olsen tror ikke det norske passet vil bli brukt mot Hareide, men det er samtidig skuffende og bekymringsfullt for den stolte fotballnasjonen at de ikke selv har utviklet trenere som er selvskrevne til prestisjejobben.

— Nå har vi jo etter langt om lenge akseptert Ståle Solbakken i København, så da kan vi også like Hareide.

Han tror også at danskene, som med sin ballbesittende stil har distansert seg kraftig fra den mer direkte, norske fotballen, nå er åpne for å spille på en annen måte enn hva som har vært vanlig.

— Vi vil jo gjerne spille fin og flott fotball, men jeg tror Hareide kommer på et godt tidspunkt hvis man ønsker å spille litt mer enkelt. Mange er veldig lei av måten laget spilte under Morten Olsen. Man beholdt ballen, men det skjedde ikke noe. Jeg tror Hareide kan gjøre nesten hva han vil.

Les også

Her hylles Hareide på flyplassen i Madrid etter rekordtapet

Tjærnås: — Det største problemet hans er passet

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås har sett det danske laget i de fleste EM-kvalifiseringskampene. Han mener det er en svak utgave, som spesielt sliter offensivt.

Fotballekspert Lars Tjærnås

— De har litt av de samme problemene som Norge, med at mange av de aktuelle spissene enten sitter på benken eller scorer lite. Men de har en veldig spennende generasjon på gang, og sånn sett er det et godt tidspunkt å overta på, sier Tjærnås.Han tror sjansene er gode for at nordmannen tar danskene til mesterskap, men at han også er prisgitt hva som skjer i spillernes klubbhverdag. Får mennene hans spilletid i gode ligaer, øker også mulighetene for landslagssuksess betraktelig.

Han tror Hareides suksess fra Brøndby fra 2000-2002 er fint å ha med seg i bagasjen når han nå tar over som sjef i Parken.

— Han står for mye av det som danskene dyrker, som gjennombrudd på kant via hurtige backer eller vinger. Det største problemet hans er passet, og at han vil bli forbundet med alt som er norsk når det butter i mot.

Publisert: