Nå herjer outsiderne i fotball-Europa

Flere av landene som topper sine grupper, har aldri deltatt i EM.

SENSASJONEN: Kyle Lafferty feirer scoring mot Færøyene. Nord-Irland er i ferd med å kvalifisere seg til EM for første gang.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

EM-kvalifiseringen har bydd på mange overraskelser så langt. Islands europeiske triumfferd har allerede fått mye oppmerksomhet her til lands, men de er slettes ikke alene om å være en miniputt som ypper til bråk med de store nasjonene.

Les også

«Det er noe vakkert med dette laget. De spiller som én mann.»

Om stillingen i kvalifiseringsgruppene holder seg på stedet hvil de tre siste rundene, vil man stifte flere nye bekjentskaper når EM sparkes i gang i Frankrike neste sommer.

Det er ikke Ronaldo, Messi eller Zlatan som gir unge fotballspillere troen på proffdrømmen. Det er Martin Ødegaard, ifølge forsker. Les mer her.

Her er miniputtene som snart er EM-klare:

Island:

De imponerende resultatene til Lars Lagerbäcks menn kan knapt bli hyllet nok. Øyriket har kun i overkant av 300.000 innbyggere, men topper likevel kvalifiseringsgruppe A foran stormakter som Tsjekkia og Nederland.

Torsdag ble de den første nasjonen som har slått "Oranje" to ganger i en og samme kvalifisering, og med en seier mot Kasakhstan søndag vil de også skrive historie ved å kvalifisere seg til sitt første mesterskap noensinne.

AVGJØRELSEN: Her setter Gylfi Sigurdsson inn straffemålet som avgjorde kampen mot Nederland.

Det til tross for at troppen kun har to spillere som til daglig spiller i en av Europas fem store ligaer — lagets store stjerne, Gylfi Sigurdsson, spiller i Swansea, mens spissen Kolbeinn Sigthorsson spiller i franske Nantes. Ellers spiller en stor andel av laget i nordiske klubber, deriblant Tippeliga-kjenningene Jon Dadi Bödvarsson og Birkir Sævarsson.

Les også

Bjarnason: - Suksessen er helt uvirkelig

Keeper Hannes Halldorsson spilte nylig i Sandnes Ulf, mens både Birkir Bjarnason (Viking) og Vidar Örn Kjartansson (VIF) har en fortid i Tippeligaen.

Lagets største stjerne: Gylfi Sigurdsson

Wales:

Landet som utgjør en del av Storbritannia er svært kjent for de fleste norske fotballsupportere. Storspillere som Ian Rush, Ryan Giggs og Gareth Bale har alle landskamper for "Dragene", og de walisiske klubbene Swansea og Cardiff er begge kjent fra Premier League-sirkuset. På tross av dette har ikke landet med rundt tre millioner innbyggere kvalifisert seg til et mesterskap siden Sverige-VM 1958.

Les også

Kjenner du igjen dette landslaget? Snart kan de bli nummer to i verden

BEDRE ENN NABOEN: Gareth Bale har skutt Wales forbi storebror England på FIFA-rankingen.

Men mesterskapstørken kan ta slutt nå. Wales topper nemlig kvalifiseringsgruppe B over både Belgia og Bosnia, som begge satte farge på fjorårets VM-sluttspill. På veien mot toppen har waliserne nedsablet Belgia, og om de gir Israel samme behandling i Cardiff, kan Wales-spillerne allerede booke billetter til Frankrike sommeren 2016. * Se tabeller fra alle gruppene her.

De imponerende kvalifiseringsresultatene har også gjort at Wales nå er over storebror England på Fifa-rankingen.

Selv om laget er representert med stjerner som Gareth Bale og Aaron Ramsey, spiller 13 av spillerne dagens tropp på nivå to eller tre i England.

Lagets største stjerne: Gareth Bale

Nord-Irland:

At nordirene også kun er et par seiere unna EM er vel så sensasjonelt som at waliserne gjør det. Her snakker vi om et lag hvor Norwich-floppen Kyle Lafferty er den desidert største angrepstrusselen. Likevel har Michael O'Neill ledet nasjonen med 1,8 millioner innbyggere til toppen av kvalifiseringsgruppe F. Der har de i skrivende stund en luke på ett og fire poeng ned til henholdsvis Romania og Ungarn.

STJERNEN: Ikke i fotballens aller øverste sjikt, men på Nord-Irland er Jonny Evans en stjerne.

Så om nordirene slår ungarerne mandag, vil de ta et langt steg mot deres første EM-deltakelse noensinne. Fotballnostalgikere vil imidlertid nikke gjenkjennende til navn som Norman Whiteside og Pat Jennings fra nordirenes deltakelse i VM-sluttspillene i 1982 og 1986. * Se tabeller fra alle gruppene her.

Det ville vært en kjempesensasjon. Laget startet kvalifiseringen som lag nummer 119 på Fifa-rankingen, men har nå hoppet opp til en 49.-plass. Majoriteten av spillerne spiller nedover i divisjonssystemet i England eller i skotsk eliteserie, selv om noen navn også er kjent fra Premier League. Southamptons Steven Davies, West Bromwich-duoen Garath McAuley og Johnny Evans og Manchester United-talentet Paddy McNair er blant disse.

Lagets største stjerne: Jonny Evans

Østerrike:

Østerrike tok et stort steg mot EM lørdag. De tok en ventet seier hjemme mot Moldova med 1-0, mens Russland slo Sverige i Moskva. Dermed økte Østerrike sin ledelse i gruppe G til sju poeng. De har 19 poeng på sju kamper, mens Sverige og Russland har 12 og 11. Dermed nærmer de seg sitt første EM hvor de ikke er automatisk kvalifisert. Østerrike var nemlig vertsnasjon i 2008 sammen med Sveits, men de har aldri spilt seg til et europamesterskap.

LEDER: Østerrike leder sin kvalikgruppe og har alle muligheter til å kvalifisere seg til EM.

De har derimot deltatt i flere VM, hele sju stykker, og har faktisk en bronsemedalje fra mesterskapet i Sveits 1954. Det seneste VM Østerrike deltok i, var i Frankrike i 1998. Da var det Michael Konsel, Andreas Herzog og Toni Polster som var landets store stjerner.Nå har Østerrike fått fram en ny generasjon med nasjonale helter, anført av Bayern München-spiller David Alaba. Store deler av Østerrikes landslag spiller, naturlig nok, i Bundesliga eller 2. Bundesliga, men andre spillere som landslagskaptein Christian Fuchs og midtbanespiller Marko Arnautović tjener sine penger i Premier League for henholdsvis Leicester City og Stoke City.

Sammen har den nye generasjonen i Østerrike ført laget opp på en sterk 13. plass på FIFA-rankingen. En nokså annen posisjon enn da vertsnasjonen Østerrike spilte EM i 2008. Da lå laget nede på 90. plass.

Lagets største stjerne: David Alaba

Slovakia:

Slovakia startet kvaliken med meget sterke seiere mot Ukraina (borte) og en liten sensasjon hjemme mot Spania.

Siden har det gått slag i slag, og før helgen sto slovakene med full pott og seks av seks mulige seiere, og naturligvis toppet de gruppen.

STOR STJERNE: Marek Hamsik spiller til daglig i Napoli, og på landslaget dominerer han.

Men resultatene i lørdagens kamper gikk ikke Slovakias vei: Først vant tredjeplasserte Ukraina hjemme mot Hviterussland, før det ble slovakisk tap borte mot et sterkt Spania, som tok over ledelsen i gruppen.Neste kamp for Slovakia er hjemme mot Ukraina, og med seier der har østeuropeerne en fot i EM. Og selv med tap har laget to kamper mot meget svake Hviterussland og Luxembourg igjen som avrunding på kvaliken. Som selvstendig nasjon har Slovakia kvalifisert seg til ett internasjonalt mesterskap: VM i Sør-Afrika i 2010. I gruppe med Italia gikk de videre til 16-delsfinalen, hvor det ble tap mot Nederland. Blant de mest kjente navnene er Martin Skrtel (Liverpool) og Marek Hamsik (Napoli).

Lagets største stjerne: Marek Hamsik

Blant lagene som i skrivende stund ligger på andreplass i sine grupper, er Albania .

SENSASJON? Lorik Cana og Albania ligger godt an til å kvalifisere seg til EM. Her mot Ukraina i en tidligere kvalik.

Albania, som tradisjonelt har vært et land som har måttet se sine potensielt beste spillere representere andre nasjoner, har nå tatt 11 poeng i gruppe I og har dermed like mange poeng som Danmark , som attpåtil har en kamp mer spilt. Anført av kaptein, stjerne og veteran Lorik Cana ligger de også nå på plassen bak Frankrike på Fifa-rankningen. Makter de å kvalifisere seg (er poenget bak Portugal ), blir det første EM-deltakelse for det lille landet.

KAN NÅ EM: Bibras Natkho (til høyre) og Israel er nær et EM-sluttspill for første gang. Her i kamp mot Sami Khedira og Tyskland.

Israel har med sine 12 poeng et godt grep om tredjeplassen i gruppe B. Landet har deltatt i VM i 1970, men har til gode å kvalifisere seg til et EM-sluttspill etter at nasjonen ble en del av Uefa 1991. Nå ligger de to poeng bak Belgia som per nå er nummer to i gruppen, men tredjeplassen kan, som kjent, også sende laget fra Midtøsten til europamesterskapet. Brorparten av laget spiller til daglig i hjemlig serie, men noen spillere, som Stefan Johansens Celtic-kompis Nir Bitton og CSKA Moskvas Bibras Natkho, også har markert seg i europeiske ligaer.

Publisert: