Kan bli siste håndball-VM for TV 2: – Du kan stole mer på trekkfuglene enn på TV-rettigheter

Harald Bredeli skjelver bak mikrofonen, men det er ikke stemmen som svikter.

Hvem byr mest for håndballen? Amanda Kurtovic og de andre på Norges lag må vente og se til nyåret.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

LEIPZIG: Den stødige kommentatoren tenker på at det kan være siste gang på lenge at TV 2 har rettigheter til å sende ett av de aller gjeveste håndballmesterskapene i verden.

Snart skal det avgjøres hvilke selskaper som får tilslaget på VM i årene 2019 til 2025.

Det meste handler om økonomiske muskler, hvilke selskaper som byr mest.

Nå er Bredeli i Tyskland, der han formidler kampene på direkten sammen med ekspert Bent Svele. Duoen er et radarpar mange er vant til å høre, ikke minst i desember.

Skjønt, som Bredeli poengterer:

– Jeg er ikke helt kald, men jeg har lært meg å leve med at rettigheter kommer og går. Du kan stole mer på trekkfugler enn TV-rettigheter, fordi trekkfuglene som regel kommer tilbake, sier han.

Les også

Veronica Kristiansens draktnummer sier noe om familiens store tragedie

År med berg-og-dal-bane

Han har vært med på å gå fra tiden da TV 2 hadde tilnærmet monopol på denne idretten, til at kanalen hadde alt utenom OL.

– Deretter var alt borte, og så hadde vi plutselig OL, ler han.

Samtidig sier Bredeli at han synes det er trist hvis konkurrenter stikker av med alle mesterskap.

– Ikke akkurat for meg, og ikke nødvendigvis for seerne som vil finne håndball et eller annet sted, men for TV 2. Håndballen er litt av sjelen til TV 2, legger han til.

TV-tallene har vært gode hittil i VM. Millionen er bikket et par ganger. Antall seere i åttedelsfinalen mot Spania vil komme tirsdag formiddag.

Harald Bredeli har aldri opplevd at TV 2 ikke har hatt et internasjonalt mesterskap siden han ble ansatt i 1995. Det kan skje nå.

Ikke lett å holde oversikten

Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund, innrømmer at det er blitt komplekst i håndballens verden.

Han tenker på rettigheter som skifter eiere fort, og det blir stadig dyrere å henge med.

– Vi vet ikke summer, hva rettigheter går for, og får bare beskjed som alle andre hva som blir fasiten. Det vi hører er at det blir dyrere for hver gang mesterskap er ute for salg. Selv om vi ikke er på fotballnivå, har det utviklet seg de siste årene, sier Langerud.

– Hva er viktig for dere?

– Vi er opptatt av at de som får rettighetene gjør maksimalt ut av det. Og vi ønsker at det skal være mest mulig håndball på samme kanal. Samtidig må vi bare samarbeide godt med dem som får rettighetene. Og fordi det er blitt så dyrt, ser vi ofte at det er selskaper som kjøper rettigheter, for deretter å porsjonere dem ut til flere, sier 53-åringen.

Les også

Herrem har opplevd det aller meste med håndballjentene. Her er hennes største triumfer.

Satser på at kvalitet også betyr noe

Håndballpresident Kåre Geir Lio ankom Leipzig mandag. Han liker ikke alltid det spillet som foregår utenom banen, for det blir noen ganger uoversiktlig for brukerne når det blir et virvar av kanaler.

Samtidig har han tro på at en ny generasjon fans finner det de ønsker å se, uavhengig av hvor det er.

– Men vi er vanedyr. I det øyeblikket vi vet at et mesterskap pågår, søker vi til der vi er vant til å finne håndballen.

Han innser at det er pengene som rår.

– Ja, og så er det jo å håpe at det også er noen kvalitetskrav.

TV 2 er selvsagt interessert

I TV 2 blir det aldri kommentert på detaljer rundt rettighetsforhandlinger eller allianser, men redaksjonssjef Christine Espeland sier det slik:

– TV 2 har hatt rettigheter til de aller fleste verdensmesterskapene i håndball siden 1995. Vi er selvfølgelig interessert i mesterskapene som kommer. Det handler om at håndballkvinnene har skapt en tradisjon i desember, mens herrene har etablert seg som nasjonale yndlinger etter VM-finalen mot Frankrike. Håndballforbundet har gjort en strålende jobb og rår nå over to av landets mest populære landslag.

Publisert: