Reagerer kraftig på at Russland er tilbake i varmen: – En parodi

IOC opphever utestengelsen av Russland.

IOC-president Thomas Bach åpner døren for Russland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Først meldte russiske idrettsmyndiheter om nyheten onsdag ettermiddag. I en pressemelding noen timer senere bekreftet også IOC at utestengelsen er opphevet.

Beslutningen var ventet, men sportskommentator Andreas Selliaas reagerer uansett.

– Jeg synes det virker som en parodi, sier Selliaas til Aftenposten.

Les også

Den svindyre OL-arenaen blir snart revet. Det liker flere eksperter.

– Det virker feigt

Det var 5. desember at IOC besluttet å utestenge den russiske internasjonale olympiske komiteen.

I pressemeldingen den gangen beskrev IOCs Russlands dopingjuks som «systematisk manipulasjon av antidoping-regler og -systemer. Thomas Bach kalte det et «angrep på integriteten til OL og idrett».

Drøye tre måneder etter får altså Russland klarsignal fra IOC.

Sportskommentator Andreas Selliaas beskriver IOCs håndtering av Russland-saken som feig.

Hva som har endret seg i mellomtiden, forstår Selliaas lite av.

– Russland har ikke gjort så fryktelig mye siden 5. desember, bortsett fra å betale penger til antidopingarbeid. De har ikke sagt unnskyld eller beklager seg, eller innrømmet noen ting, sier Selliaas, som følger internasjonal idrettspolitikk tett.

Om IOCs håndtering av saken, legger han til:

– Det virker feigt.

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen har et helt annet syn på saken:

– Man kan like eller ikke like det, men det var beslutningen 5. desember som var sanksjonen. Man kan mene at den burde vart lenger, men det var sanksjonen. Nå er OL over, sier Kloster Aasen til Aftenposten.

Hun presiserer dessuten at personer som har hatt tilknytning til dopingkomplottet - for eksempel sportsminister Vladimir Mutko - aldri får akkreditering til OL igjen.

Les også

Ulvang hevder dopingtatte langrennsløpere slapp unna: - En ubehagelig opplevelse

– Har fått alle rettigheter tilbake

Russerne fikk ikke delta i Pyeongchang-OL som nasjon, men enkelte utøvere fikk være med under nøytralt flagg.

To russiske utøvere testet positivt under Pyeongchang-OL: Bobkjører Nadezhda Sergeeva og curling-spiller Aleksandr Krusjelnitski. Ingen av de øvrige dopingtestene av Russlands utøvere er positive, og dette er grunnen til at utestengelsen er opphevet, skriver IOC i pressemeldingen.

Kristin Kloster Aasen i IOC forteller at det er testingen av dopingprøver som har gjort at beslutningen har drøyet til onsdag.

Hun legger dessuten til at de russiske utøvernes oppførsel under lekene har vært utslagsgivende.

– Det var strenge regler for hvordan utøverne skulle oppføre seg. De skulle respektere at de konkurrerte under det olympiske flagget - og ikke det russiske. På lørdag fikk vi en orientering om at Russland hadde fulgt alle de retningslinjene helt.

– I pressemeldingen 5. desember skrev IOC at Russland hadde drevet med "systematisk doping". Russland har ikke erkjent eller beklaget dette. Hvorfor er suspensjonen da opphevet?

– Det var ikke noe krav at de skulle beklage det. Men i rapporten fra OAR implementation group (IOCs invitasjonspanel, journ. anm.), som ble lagt frem lørdag, sto det at den russiske olympiske komiteen har beklaget. Ved å respektere og etterleve innholdet i beslutningen 5. desember, har de også erkjent det, sier Kloster Aasen.

IOC-medlem Kristin Kloster Aasen sier at de russiske utøvernes oppførsel under OL ble utslagsgivende for avgjørelsen.

Putin erkjente enkelttilfeller

En offentlig beklagelse fra øverste politiske nivå i Russland har imidlertid uteblitt.

I desember uttalte Russland-president Vladimir Putin at det var "umulig og utenkelig" at det noensinne hadde eksistert et dopingsystem i Russland.

I januar erkjente Putin riktignok at det fantes enkelttilfeller av doping i Russland - uten å spesifikt kommentere beskyldningene om statsstyrt doping.

Les også

Det var et trist OL for Russland – med to store unntak

Skjønner ikke beslutningen

Russland står stadig uten et dopinglaboratorium som er godkjent av det internasjonale antidopingbyrået WADA.

– Russland har ikke etterkommet noen av kravene til WADA. Hvis IOC ønsker antidopingarbeidet godt, skjønner jeg ikke hvorfor de tar denne beslutningen, sier Andreas Selliaas.

Tidligere denne uken fikk 30 russere klarsignal til å delta i Paralympics - men det arrangementet hører til IPC - ikke IOC.

Publisert: