Fra rødbetefabrikk til England-helt

Rickie Lambert (31) gir oss alle muligheten til å drømme.

EVENTYR: To utgaver av Rickie Lambert. Til venstre som Stockport-spiller mot Luton i 2004 og til høyre som matchvinner for England mot Skottland. Foto: Digitalsport / NTB Scanpix

  • Roy Ellingsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Så sent som for seks år siden spilte han fotball på fjerde nivå. Onsdag scoret han for England.

– Alle mine drømmer er blitt virkelighet, sier Rickie Lambert etter at han scoret seiersmålet mot Skottland med sin aller første ballberøring i landslagsfotball.

Lambert var en hvilken som helst tung angriper i Englands lavere divisjoner. En av dem det går 13 på dusinet av, en som om han blir skadet blir erstattet uten det aller minste skuldertrekk. Han ble sett på som en god spiller i lavere divisjoner, men en som hadde funnet sitt nivå. Ingen trodde han hadde det som skulle til for å stige i gradene.

Rødbeter

Karrieren startet i Blackpool, der han aldri klarte å slå seg inn i planene til manager Steve McMahon. I november 2000 var det slutt. Lambert ble frigitt fra klubben, og Lambert fikk seg jobb på en rødbetefabrikk. Det tok hele fire måneder før noen ville gi ham en sjanse. Macclesfield Town tok ham inn, men lønnen var så skral at Lambert fortsatte å skru lokk på rødbeteglassene ved siden av.

Veien gikk videre mellom klubber som Rochdale og Bristol Rovers, før Southampton tok sjansen på ham i 2009, etter at klubben hadde ramlet ned på «Lambert-nivå»: League One.

Scoret i flere debuter

Siden har det bare gått oppover. Lambert scoret i sin første kamp for Saints og har vært en nøkkelspiller hele veien opp igjen til Premier League. Men det trodde de færreste var mulig.

Da Southampton rykket opp igjen til Championship, var det et genuint spørsmål om han ville takle nivået. Lambert svarte med å bli kåret til årets spiller i hele divisjonen og skyte Southampton opp i Premier League.

Premier League da? Det måtte vel være minst ett skritt for mye for Liverpool-gutten? Neida. Lambert scoret for sikkerhets skyld i sin første Premier League-kamp, mot regjerende mester Manchester City, og ga seg ikke før han hadde plottet inn 15 mål i sin første sesong på øverste nivå.

Celebert selskap

Han var en av guttene på gulvet på fabrikken. Nå står han side ved side med Jimmy Greaves, Paul Gascoigne og Paul Scholes som matchvinner for England mot Skottland!

Målet var av den typen han har scoret bøttevis av, på alle nivåer han har spilt. Det var en suveren heading på en corner.

– Jeg traff godt, kanskje den beste headingen i karrieren. Å se den fly i nettet var fantastisk. Jeg var ikke klar over at det var min første berøring før etter kampen. Jeg prøvde å ta det rolig, men innerst inne ville jeg bare skrike, sier Lambert om målet sitt.

La om livsstilen

Tidlig i karrieren hans hadde Lambert vektproblemer.

– På skolen og i ungdomsfotballen var jeg alltid den dårligst trente av alle. Jeg tenkte bare at det var slik jeg var og alltid kom til å være, sier Lambert.

Det var først da han gikk til Southampton – som 27-åring – at han ble skikkelig proff, innser han nå.

– Jeg var en typisk unggutt. Jeg ville ikke gå glipp av noe. Så gikk jeg til Southampton og fikk et spark i baken. Før det var jeg egentlig ikke profesjonell. Jeg hadde profesjonelle ferdigheter, men jeg var ikke så seriøs som jeg burde ha vært.

Som en unge med nytt leketøy

England-manager Roy Hodgson avslo et tilbud om å kjøpe Lambert da han ledet Fulham, men nå har han gjort Lambert til landslagsspiller.

– Om dette er de eneste 20 minuttene jeg får for England, kunne det ikke ha gått bedre , sier Lambert.

Hodgson sier 31-årige Lambert har vært «som en unge» i landslagstroppen.

– Det er ekstra gøy at seiersmålet var en eventyrhistorie fra Rickie Lambert. Han har vært et friskt pust for oss, så glad for å være i troppen, og for en fantastisk historie det er at han toppet det hele med seiersmålet. Han er så entusiastisk og har vært som et lite barn med et nytt leketøy helt siden han kom til oss, sier Hodgson.

Rickie Lambert hadde et skudd i stolpen og en stor sjanse til i sluttminuttene. Han kunne ha scoret hattrick!

Men det ville kanskje ha vært for mye. Dette eventyret er vilt nok som det er!

Publisert:
  1. Internasjonal fotball
  2. Englands herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

  2. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

  3. Studie: Også Pfizer-vaksinen kan gi økt risiko for blodpropp

  4. Grupper på 500 skal lage folkefest i Melsheia

  5. Situasjonen er ute av kontroll, sier Dyrebeskyttelsen

  6. Dette skjer i OL fredag 30. juli: Norges største stjerne skal i aksjon