Vestlandet inviterer Telemark til OL-samarbeid: – Aktuelt scenario å se på et nasjonalt OL

IOC vil godta et nasjonalt OL i Norge, tror Gerhard Heiberg.

OL på Lillehammer var et kompakt OL. Slik er det ikke sikkert det blir i fremtiden.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mandag kom nyheten om at Telemark ønsker seg OL i 2026. Ifølge NRK skal planene legges frem på en pressekonferanse på tirsdag, men leder av Telemark idrettskrets og tidligere kultursjef i Telemark fylkeskommune, Geir Berge Nordtveit, bekrefter OL-planene.

Samtidig jobbes det på Vestlandet med å få OL til Bergen, Stavanger og Voss. Det gir oss to potensielle scenarioer:

1. Vi kan få en ny norsk kamp om å få arrangere OL.

2. Vi kan få et nasjonalt OL i flere byer.

Særlig det siste er aktuelt, skal vi tro styreleder i «Idrettens olympiade» (selskapet som ønsker seg OL til Vestlandet), Olav Farestveit.

Les også

Slik reagerer idrettspresidenten på Telemarks OL-planer

Aktuelt med et nasjonalt OL

For i kjølvannet av Telemarks planer, tenker Farestveit at det kan være aktuelt å se på et samarbeid mellom Vest- og Østlandet. Det er selvsagt tidlig å si noe om foreløpig, men han forteller om mulighetene som ligger i å arrangere et mer nasjonalt OL.

– Vi ser at vi kan få gode diskusjoner om løsninger. Vi ser at Vestlandet har mye å tilby. Så ser vi at Telemark søker om samarbeid med andre kretser. Det tenker vi at vi også må kanskje gjøre. I utgangspunktet ønsker vi å samarbeide. Det foregår mye utbygging av infrastruktur mellom Vestlandet og Østlandet, sier Farestveit.

I deres opprinnelige planer hadde man sett for seg at hallidrettene for eksempel kunne bli arrangert i Stavanger og Bergen, mens utendørsidrettene kunne arrangeres på Voss. Samtidig vet de at det vil være utfordringer med tanke på hoppanlegg og bakker til alpint. Dermed kan det være positivt med et samarbeid med Østlandet.

– Det er et lite land. Det er ikke så store avstander. Det kan være et aktuelt scenario å se på et nasjonalt OL, sier han.

Les også

Svensk profil om landslagstrenerens Northug-utspill: – Tror han bløffer

OL trenger ikke lenger være kompakt

Æresmedlem i IOC, Gerhard Heiberg, mener det er realistisk å tenke på et OL i Norge som et nasjonalt arrangement, heller enn byene mot hverandre. IOC har generelt vært negative til en slik løsning, men det har endret seg, mener han.

– De er mer opptatt av å få vesteuropeiske byer til å søke. De er villige til å strekke seg langt, som vil gjøre det mer attraktivt å søke. At det ikke trenger å være like kompakt, at det kan spres utover, det betyr at man kan bruke allerede bestående anlegg og investeringene går ned, sier Heiberg til Aftenposten.

Han tror derfor at eventuelt norske søkerbyer har bedre kort på hånden enn hva de har hatt tidligere.

Heiberg er naturligvis glad for at flere potensielle søkerbyer nå kommer på banen, men mener samtidig at man må stå med én sentral søkerby, så kan andre byer være medarrangører.

– Jeg vil ikke si at hele nasjonen skal være med. Men du kan ha en søkerby i midten, så kan du ha innledende øvelser i helt andre deler. Men det må være en by i sentrum av dette, men ikke så kompakt som Lillehammer var. Man vil tillate å bruke allerede bygde anlegg som ligger lenger vekk, sier han.

Les også

Går videre med OL-planene på Vestlandet

Intensiverer vestlands-prosjektet

Også idrettspresident Tom Tvedt har vært positiv til at Telemark ønsker å arrangere et OL.

Heiberg var forrige uke ute og ønsket Lillehammer velkommen til kampen om OL i 2026. Med Telemark og vestlandet sine planer, virker det derfor som om interessen for å få et OL til Norge er stor. Samtidig finnes det også kritiske stemmer.

– Jeg har sluttet å være overrasket over hva folk kan foreslå. Folkene fra Telemark har en manglende respekt for Storting, regjering og ikke minst det norske folk. Og de mangler fullstendig forståelse for hva slags utfordringer man har i Norges idrettsforbund for tiden, sier leder av Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, til VG.

Uansett ønsker nå Vestlandet å intensivere sin OL-prosess.

– Vi ønsket jo egentlig 2030, så ser vi at 2026 er en mulighet. Vi må sette oss ned litt og diskutere. Det selskapet som vi har dannet nå, det vi ønsker er at Idretts-Norge skal ønske dette OL-et. At Idretts-Norge ønsker at vi skal arrangere et OL igjen. Da tenker vi at det kanskje er naturlig at Vestlandet arrangerer denne gangen. Vi har jobbet frem noen prosjekter, så vil vi snakke med idretten, sier Farestveit.

Publisert: