Den gravide OL-stjernen vekker oppsikt: – Trenger ikke bare å sitte stille i sofaen

29-åringen skal føde om bare tre måneder, men fortsetter å konkurrere.

GRAVID: Dana Vollmer under 100 meter butterfly i Rio de Janeiro. Nå er hun gravid sjette måned, men svømmer fortsatt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Man trenger ikke bare å sitte stille i sofaen.

Det sier den amerikanske svømmestjernen Dana Vollmer. I juli skal hun føde sitt andre barn, men det betyr ikke at hun tar livet med ro.

29-åringen står med fem olympiske gull, ett sølv og en bronse. Nå satser hun for fullt mot OL i Tokyo i 2020, og Vollmer har ikke sluttet med å konkurrere selv om hun altså har termin i juli.

Vollmer klokket inn på tiden 27,59 på 50 meter fri i Pro Swim Series i Arizona torsdag. Det holdt til 55. plass – året før svømte hun inn på 25 blank i samme konkurranse.

Les også

Bjørgen ble hyllet foran 10.000: – Dette har vært målet siden jeg ble gravid

– Tiden betyr ingenting, ei heller plasseringen. Det var herlig å være med, og det var hyggelig å møte alle lagkompisene, sier hun til det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press.

I samråd med legen

OL-GULL: Dana Vollmer med OL-gullet på kvinnenes 4 x 100 meter i Rio de Janeiro.

Hun ble mamma for første gang for to år siden etter å ha tatt en pause etter London-OL i 2012. Vollmer stilte i lekene i Rio de Janeiro i fjor sommer, der hun vant tre nye medaljer.

Den andre graviditeten legger heller ingen demper på idrettskarrièren. Vollmer forteller at hun deltok i torsdagens stevne i samråd med legen. Det var hennes første konkurranse siden Rio.

Les også

Hevder dansk håndballtrener krever at spillerne unngår å bli gravide: – Jeg har aldri sagt noe slik

– Å sette barnets helse først, betyr ikke at man bare skal sitte stille i sofaen, sier hun.

Vollmer forteller at det å bli mor har gitt henne et helt nytt syn på livet.

– Jeg har funnet en balanse i livet mitt. Før dreide livet seg utelukkende om svømming og trening, det å måle seg selv på tid. Å ta en pause var godt. Nå er svømmingen blitt mitt fristed. Presset er borte, og det er godt å være sammen med lagkameratene igjen. Nå elsker jeg svømmingen, sier hun.

Les også

Gravid i femte måned - vant NM-finalen

Avslørte barnets kjønn

Vollmer er ikke den første kvinnen som konkurrerer mens hun er gravid. Sommeren 2014 var Alysia Montano deltager på 800-meteren i det amerikanske friidrettsmesterskapet. Da var hun gravid i åttende (!) måned.

En rekke kvinner har også deltatt i OL mens de ventet barn. Dette skjedde ikke i Rio, mye på grunn av frykten for zikaviruset.

Nettsiden til US Swimming Masters skriver at kvinner fint kan fortsette med svømming også når de er høygravide, men at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

For Dana Vollmer var valget enkelt. Hun skulle svømme, og før konkurransen i Arizona hadde hun sagt at hun kom til å avsløre barnets kjønn ved hvilken farge hun valgte på svømmedrakten:

Rosa for jente, grønn for gutt.

Vollmer svømte i grønt – altså venter hun sin andre sønn, skriver BBC.

Publisert: