Spanias store krise gjorde «Beckham-loven» uspiselig. Det ble starten på stjernenes skattetrøbbel.
– Dette er en strategisk jakt fra spanske skattemyndigheter, sier ekspert.
- Daniel Røed-JohansenKommentator, Aftenposten

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar og José Mourinho.
De har det ikke bare til felles at de er blant fotballens mest markante aktører. De har det også til felles at de har havnet i skattemyndighetens søkelys.
Og de er ikke alene. Stadig dukker nye profilerte fotballnavn opp i forbindelse med skattesaker i Spania. Skattejegernes opptrapping har foreløpig resultert i domfellelser og pågående etterforskninger.
- Se oversikt over fotballprofilene som har havnet i skattetrøbbel nederst i artikkelen!
– De siste årene har spanske skattemyndigheter intensivert kontrollen av fotballspillere og deres selskaper, for å sjekke om det finnes skjulte formuer, sier lederen av fagforeningen til spanske skattejegere, Carlos Cruzado til BBC.
- Fikk du med deg denne grundige saken? Bratseth slår alarm om fotballens fremtid: – Blir verre og verre for klubber som Rosenborg
«Beckham-loven» ble innført
Men hvorfor skjer dette nå?
For å finne svaret på det, må vi skru tiden tilbake til sommeren 2005.
I Spania pekte de økonomiske pilene oppover, og det var i dette klimaet en ny lov ble vedtatt. Under denne loven kunne høytlønnede personer fra andre land slippe unna med en artistskatt på 24,75 prosent av deres totale inntekter, rundt halvparten av hva høytlønnede spanjoler måtte betale.
Loven var som skapt for fotballstjerner. Den ble også raskt kjent som «Beckham-loven». Real Madrid hadde kjøpt David Beckham fra Manchester United to år tidligere, og den engelske superstjernen var blant de første som utnyttet det nye lovverket.
Personer som falt inn under loven, slapp i tillegg å skatte av inntekter man vurderte at ble generert i andre land.
Finanskrisen rammet Spania hardt
De økonomiske oppgangstidene skulle imidlertid ikke vare. Finanskrisen traff Spania med full styrke for snart ti år siden, og arbeidsledigheten skjøt i været. At rike fotballstjerner skulle slippe unna med artistskatt, sto i grell kontrast til denne utviklingen.
Et nytt økonomisk klima avlet et nytt politisk klima, og for fotballindustrien resulterte det i følgende:
- I 2010 ble «Beckham-loven» forkastet for personer med en årlig inntekt på over 5,5 millioner kroner, men med ett unntak: De som var kommet til Spania før endringen, kunne fortsatt dra nytte av loven i fem år. Dette var for eksempel tilfellet for Cristiano Ronaldo.
- Spanske myndigheter begynte å ta den voksende gjelden blant fotballklubbene på alvor. I 2012 publiserte myndighetene en rapport som viste at spanske klubber skyldte 752 millioner euro i skatt.
En talsmann for opposisjonspartiet Izquierda Unida sa det mange tenkte, da han pekte på kontrasten mellom de økonomiske vanskelighetene for vanlige folk og fotballklubbenes gigantgjeld:
«Dette er dårlige nyheter for alle som har mistet sine hjem og fått merke nedgangstidene, mens det fortsatt er denne enorme sjenerøsiteten mot fotball.»
Det var ingen tvil om at klimaet virkelig hadde hardnet til. «Beckham-loven» var skrotet, og nå gikk skattemyndighetene aggressivt til verks mot klubbene.
Fem år senere er klubbenes skattegjeld kraftig krympet. Og innen 2020 skal tilbakebetalingsplanen være fullført.
– Strategisk jakt
Mens klubbenes gjeld er blitt redusert, har skattemyndighetene vendt blikket mot spillerne.
Samtidig har lekkasjene «Football Leaks» og Panama Papers økt oppmerksomheten internasjonalt rundt bruken av skatteparadiser.
– Det er en strategisk jakt fra spanske skattemyndigheter. Det er ingen tvil om at «Beckham-loven» var en sentral faktor. Gjennom den hadde spanske klubber et fortrinn for å lokke til seg store stjerner. Siden den forsvant, har man nok forsøkt å finne smutthull for å sørge for at man fortsatt får veldig godt betalt, sier ekspert på spansk fotball, Petter Veland til Aftenposten.
Det er spesielt inntektene fra fotballstjernenes markedsrettigheter som har fanget skattemyndighetenes oppmerksomhet de siste årene. Det vil si inntekter fra kommersielle avtaler.
I disse sakene er selskaper i skatteparadiser en fellesnevner. En annen fellesnevner i mange av sakene, er superagenten Jorge Mendes, som har en stjernetung klientliste. Blant annet er han agent for Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Radamel Falcao, James Rodríguez, Diego Costa og Ángel Di María.
Spillere i Spania har rett til å få deler av lønnen sin utbetalt som markedsrettigheter. Det er lov å selge disse videre til firmaer som er registrert i andre land, men dette må meldes inn til skattemyndighetene, og prisen må samsvare med den faktiske verdien av rettighetene.
– Det virker som det er en ekstremtolkning fra en av partene rundt dette som gjør at alle disse sakene kommer opp nå, sier Veland.
Jorge Mendes
En rekke klienter av verdens mektigste fotballagent, Jorge Mendes har fått skattemyndighetenes søkelys på seg.
Skattemyndighetene ser nærmere på strukturen for Mendes-klientenes markedsrettigheter.
– Det virker åpenbart at samme oppskrift er fulgt for spillerne til Mendes, og det er nok bare et spørsmål om tid før det kommer meldinger om flere etterforskninger, sier Petter Veland.
Mendes forklarte seg sist uke i en spansk domstol. I den forbindelse sendte Mendes-selskapet Gestifute ut en pressemelding.
– Hverken Jorge Mendes eller hans ansatte har vært involvert i å sette opp selskaper for klienter, og de har heller ikke gitt klientene skatteråd, het det.
Cristiano Ronaldo
Kan Cristiano Ronaldo virkelig ende opp i fengsel?
Svaret på det er ja. Men det er en lang vei frem dit. Mendes-klienten er anklaget for å ha unndratt 143 millioner kroner i skatt via selskaper i skatteparadiser. Dette er inntekter fra markedsrettigheter.
«Beckham-loven» er en sentral del av bakgrunnen for anklagene. I desember 2014 skal Real Madrid ha overført store beløp til Ronaldo for markedsrettighetene for perioden 2015–2020. Utbetalingen skjedde kort tid før «Beckham-loven» ikke lenger ville være aktiv. Skattemyndighetene mener timingen ikke var tilfeldig, og at formålet var å lure unna penger.
- Så du denne? Spansk journalist tror Ronaldo blir United-spiller: Dette taler for og imot milliardovergangen
Den portugisiske stjernen er blitt kalt inn for å avgi forklaring 31. juli. Han kan redusere en eventuell straff ved frivillig å tilbakebetale det skattemyndighetene mener han skylder, men foreløpig er det ingenting som tyder på at han vil innrømme skyld. Hvis saken når rettsapparatet, er det ventet at det vil ta flere år før den er ferdig.
Hvis han blir dømt, er det avgjørende om straffen havner på over eller under to års fengsel. I Spania er det vanlig å gjøre fengselsdommer under to år betinget for førstegangsforseelser.
Lionel Messi
Barcelona-stjernen Lionel Messi og hans far, Jorge, ble i fjor dømt til 21 måneders fengsel. Siden det var førstegangsforseelser og straffen var på under to år, ble den gjort betinget.
Nylig ble det åpnet for at hele fengselsstraffen kan bli erstattet med høyere bøter.
Far og sønn Messi ble tiltalt for å ha snytt spanske skattemyndigheter for rundt 40 millioner kroner i årene 2007–2009. I juni 2013 betalte de to 47 millioner kroner i en frivillig «skattekorrigering», men begge har nektet straffskyld.
– Jeg ser aldri på kontraktene jeg skriver under på. Jeg vet ikke hva jeg signerer. Jeg stoler på faren min, som tar seg av disse tingene. Jeg gjør hva han gir meg beskjed om å gjøre. Det eneste jeg sjekker er hvor mye jeg har tjent mot slutten av året, sa Messi i rettssalen i 2013.
Bedrageritiltalte Messi eide selskap i skatteparadis
Her er status for flere av de involverte:
José Mourinho
Manchester United-manageren er anklaget for å ha unndratt skatt mens han var trener for Real Madrid.
Også denne saken handler om markedsrettigheter og selskaper i utlandet.
Mendes-klient Mourinho avviser anklagene.
Neymar
Saken om Neymar skiller seg ut fra resten. Brasilianeren er anklaget for korrupsjon og bedrageri i forbindelse med den kontroversielle overgangen fra Santos til Barcelona i 2013.
Neymar og foreldrene må møte i retten. Også Barcelona-president Josep Maria Bartomeu og forgjengeren Sandro Rosell, i tillegg til Barcelona og Santos som klubber, må i retten.
Saken handler om at det brasilianske investeringsselskapet DIS, som eide 40 prosent av Neymars spillerettigheter, mener at den reelle overgangssummen for Neymar var høyere enn det som ble kommunisert. Slik mener de at penger ble lurt unna dem.
Javier Macherano
I 2016 ble Barcelona-spilleren Javier Mascherano dømt til ett års betinget fengsel.
Også denne saken handlet om inntektene for markedsrettigheter via utenlandske selskaper.
Ángel Di María
Paris Saint-Germain-profilen og Mendes-klienten Ángel Di María har tilstått å ha unndratt skatt mens han spilte i Real Madrid.
Argentineren ble bøtelagt og idømt ett års betinget fengsel.
Andre spillere
Spanske skattemyndigheter har også sett nærmere på Mendes-klientene Radamel Falcao, Fábio Coentrão, Ricardo Carvalho, Diego Costa, Filipe Luis, James Rodríguez og Jackson Martínez.
Kilder: AS, El Confidencial, BBC, The Guardian, ESPN, The Independent.