«Du rakker ikke ned på lagkameratene, Petter!»

KOMMENTAR: Man går ikke inn på jobben og slenger høylytt dritt til kollegene sine. Det var egentlig det Petter Northug gjorde på Instagram mandag kveld.

Publisert: Publisert:

Petter Northug er i hardt vær etter sine siste innlegg på Instagram. Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter mener at skistjernen gikk over streken. Foto: NTB scanpix

 • Kjetil Kroksæter
  Kommentator i Adressa
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Mandag var også dagen den nye landslagskontrakten hans trådte i kraft. I litt overført betydning var det egentlig Petter Northugs første dag på jobb. Ikke rett dag å rakke ned på seks navngitte kolleger på landslaget. Ingen dager er rett for å den slags meldinger.

At andre laget snakkeboblene på bildet er knapt en formildende omstendighet. Når Petter Northug, med sin store følgeskare formidler det på sin konto, gjør han meldingen til sin personlige mening.

Hvis Petter Northug hadde gjort noe tilsvarende i et fotballag, ville han blitt støtt ut i kulden. Det finnes nok av eksempler på spillere som blir straffet, og noen som må finne seg ny arbeidsgiver etter mindre forseelser.

Likedan er det vel i næringslivet? Petter ville blitt kalt inn til sjefen og fått en advarsel. Eller en strengere reaksjon.

Les også

Skiforbundet reagerer: – Vi skal ta opp med Northug måten han omtaler lagkamerater

Petter Northug har alltid likt å utfordre etablerte regler og oppfatninger. At han har gått sine egne veier har vært en av hans styrker - og noen ganger svakhet. I dette tilfellet har han gått for langt.

Det andre stikket i denne Instagram-meldingen er lettere å akseptere. Det går an å le litt av et stikk til ledelsen, i hvert fall hvis man føler seg dårlig behandlet – og med god grunn. Om Northug har god grunn til å reagere så umodent, er en annen diskusjon. Problemet i dette tilfellet er at Northug har holdt på med angrep på sine overordnede i så lang tid at det tar form av mobbing.

NORTHUGS SVAR: Petter Northug ble vraket til verdenscupåpningen i Ruka. Denne Instagram-posten viser tydelig hva han tenker om det. Foto: Skjerdump fra Instagram

Når skiforbundet varsler personalsak så kan det være et forsøk på å stanse mobbingen. I samfunnet vårt skal det være nulltoleranse for mobbing. Petter Northugs omtale av Vidar Løfshus og Tor Arne Hetland fra VM i Lahti og frem til nå, passerer grensen for mobbing med god margin.

Da skiforbundet varslet personalsak mot Petter Northug, var min umiddelbare reaksjon at dette er unødvendig, men ved nærmere gjennomtanke er det kanskje på høy tid å sette ned foten. Da har de ikke så mange andre midler.

Denne saken har atskillig flere dimensjoner enn de som ligger åpnet i dagen og vi skal ha respekt for at argumentasjonen i personalsaker ikke kan føres i det offentlige rom. Samtidig skal Skiforbundet være forsiktig med å misbruke sin maktposisjon. Dette handler om alt fra folkeskikk som maktkamp.

Les også

Northug vs. skiforbundet: Her er oversikten over 11 år med konflikter

Les også

Northugs TV-intervju skapte debatt i skiforbundet

Det som skjer i Kuusamo denne helga påvirker i svært liten grad Petter Northugs OL-sjanser. Han har store deler av den norske opinionen og media i ryggen. Han har de beste skiene, de beste smørerne og alle de fordeler enerne opparbeider seg. Alt er opp til han selv. Går han fort nok, går han alt i OL.

Etter utspillet på Instagram har Petter Northug lagt lista høyt for seg selv. Nå må han ikke bare slå svenskene. Han må slå alle de navngitte kollegene med god margin, og han bør helst vinne atskillig flere renn enn han har gjort de siste to sesongene.

Det er en grense for hvor lenge Petter Northug kan leve på gamle meritter. Det blir en litt trist sorti om vinterens OL ender like dårlig som i Sotsji.

Du må gnu på, Petter! Men bruk energien din der du er best – i skisporet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i fritidsbåt i Jåttåvågen

 2. Tidligere Viking-spiller herjet med Brann

 3. For to år siden slaktet Mattilsynet dyra på gården. Nå kan det skje igjen

 4. Dette huset satte prisrekord i Sola

 5. Nesten som i Syden

 6. Faren ble drept da han var fem. Moren ba ham dra da han var 14 år. Nå bor han på Klepp

 1. Langrenn
 2. Petter Northug
 3. Vidar Løfshus
 4. Mobbing
 5. OL