Irland skrev historie med seier over Italia

Møter vertsnasjon Frankrike i sluttspillet.

Irland-spillerne Robbie Brady, Shane Long og James McClean feirer scoringen mot Italia onsdag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Irland måtte vinne for å ta seg videre i fotball-EM, og etter å ha stanget mot den italienske forsvarsmuren i 83 minutter kjempet irene seg til 1-0 og avansement til cupspillet for første gang noensinne.

Italia var allerede videre fra gruppe E før oppgjøret mot Irland, og det var irene som måtte kaste seg framover mot et reservepreget blått lag i Lille for å gå videre til cupspillet i Frankrike.

På et banedekke som skulle byttes ut umiddelbart etter kampslutt inviterte Irland Italia til mange tøffe dueller, og tilsvarende lite sjanser.

Les også

Sverige utslått av EM: Nedtur for Zlatan i avskjedskampen

Les også

Island-trener etter EM-bragden: - Jeg tror vi må bytte nasjonaldag nå

Les også

Nå er det slutt: Her er Zlatan-øyeblikkene svenskene aldri glemmer

Irland følte seg snytt for en straffe etter 43 minutter, men da dommer Ovidiu Hategan holdt fløyta unna munnen, og irene ikke klarte annet enn å stange mot den italienske forsvarsmuren, så det vanskelig ut.

Men med sju minutter igjen av kampen dukket Robbie Brady opp i feltet og sendte supporterne og alle som elsker Irland til himmels.

Med 1-0-seier går Irland videre som treer, og skal møte vertslandet Frankrike i åttedelsfinalen. Et passivt Italia hadde allerede vunnet gruppa og skal bryne seg på Spania.

Ropte på straffe

Irland sendte i vei et skremmeskudd på jakt etter avansement da Jeff Hendrick fyrte løs etter ti minutter, men skuddet gikk centimeter utenfor keepervikar Salvatore Sirigus høyre kryss.

Daniel Murphy traff mål senere i omgangen, men irene klarte ikke å utfordre PSG-keeperen nevneverdig.

Like før pause kokte det mer på en allerede varm Stade Pierre-Mauroy da James McClean gikk i bakken innenfor 16-meteren etter å ha fått en albue ryggen fra Federico Bernadeschi. Dommer Ovidiu Hategan vinket imidlertid spillet videre.

Les også

Ronaldo stilnet kritikerne og reddet Portugal

Les også

Sikret historisk Island-seier på overtid: - Fantastisk å se ballen i nettet

– Det er et klart straffespark. Han hopper inn i ham bakfra, sa NRK-ekspert Tom Nordlie.

Stolpeskudd for Italia

Over i annen omgang var Juventus-spiss Simone Zaza nære å sende et gjerrig Italia i ledelsen, men headingen gikk over det irske målet etter 52 minutter.

Sirigu var på vei til å gi Irland en gavepakke tjue minutter før slutt, men selv om 29-åringen feilberegnet en innlegg totalt, var det ingen irer på bakre stolpe til å sette ballen i den blanke kassa.

Trener Antonio Conte etterlyste mer intensitet hos sine elever, og satte inn Lorenzo Insigne med et kvarter igjen. Napoli-spilleren kom til et godt skudd på 17 meter, men dessverre for de blå gikk ballen i stolpen og ut.

Med sju minutter igjen fikk Irland en gigantisk mulighet til å sikre seg videre opphold i Frankrike, men etter at Leonardo Bonucci utfordret tre angrepsspillere alene, klarte ikke Wes Hoolahan å score alene med Sirigu.

Men så satt den endelig for irene. Mellom stopperne snek Robbie Brady seg inn og satte inn matchvinnerscoringen for Irland.

(©NTB)

Publisert: