Vrakede landslagsjenter får hjelp av Størmer Steira

Flere profiler går sammen om å danne verdens første profesjonelle kvinnelag.

Kari Vikhagen Gjeitnes (t.v) og Mari Eide (t.h) er blant jentene som er med på laget i Telemark. Også Kristin Størmer Steira får en rolle.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tilbudene har vært flere, men nå har Mari Eide og Kari Vikhagen Gjeitnes bestemt seg for hvor de skal satse videre.

Les også

Reagerer på nedprioritering: - Kvinnene blir dobbelt straffet

De har sagt ja til verdens første profesjonelle lag for langrennskvinner: Team Telemark. Der er tidligere langrennstjerne Kristin Størmer Steira sentral i etableringen, sammen med Ella Gjømle Berg, tidenes mestvinnende langrennsutøver fra Telemark.

Dette i tråd med idrettens ønsker om flere kvinner i trener— og lederroller i norsk idrett.

Norges Skiforbund hadde ikke plass til Eide og Gjeitnes, som sto frem i Aftenposten for kort tid tilbake, sammen med Marte Kristoffersen, for å si at mange av Norges nest beste løpere faller mellom to stoler i langrenn.

- Jeg var skremt over hvor mange kvinner fra andre idretter som har opplevd det samme , sier Mari Eide.

I flere idretter fortalte kvinnelige topputøvere at de diskrimineres, at de faller utenfor, ofte fordi idretten satser mest på menn. Også i langrenn er det mange flere menn enn kvinner som får landslagsplass. Kari Vikhagen Gjeitnes måtte ut av elitelaget, selv om hun kom til VM-finalen i det siste mesterskapet i Falun.

Men da kom nystartede Team Telemark på banen, der det et lag for kvinner og menn.

Les også

Bli med inn i Johaug og stjernenes eksklusive lekegrind

Har fått med toppnavn

Det private laget har fått med internasjonale stjerner som Steiras mann Devon Kershaw fra Canada og Andrew Young fra Storbritannia. Supertalentet Mikael Gunnufsen og Ånund Lid Byggland, som har sølv fra NM-sprinten, er to av telemarkingene, akkurat som Jostein Vinjerui. Han er trener, sportslig ansvarlig og initativtager.

Laget skal ha tung kvinnesatsing, og av andre som er med er Silje Øyre Slind, søsteren til landslagets Kari Øyre Slind. De internasjonale ambisjonene er store, og det innebærer verdenscupen, Tour de ski og VM i Falun. Laget skal utvides med flere løpere, men har per nå 12. — Jeg valgte å gå for dette teamet, sier Mari Eide, og hun legger til: - Mye på grunn av jentene. Jeg syntes at totalpakken var så god, forklarer løperen som i flere sammenhenger har representert Norge. 26-åringen har vunnet lagsprinten i verdenscupen sammen med Maiken Caspersen Falla, og har sjetteplass individuelt som best.

Eide ante ikke at det skulle bli så stort, da hun, Vikhagen og Kristoffersen fortalte at de var misfornøyde med den politikken som Norges Skiforbund har.

— De signalene forbundet sender, forteller at det ikke er noen vits for de nest beste kvinnene å satse, sa Eide, og fikk masse støtte. Ikke bare fra langrennsutøvere, men utøvere fra en rekke andre idretter, som opplever det samme.

— Dette skjer tydeligvis ikke bare ikke i langrenn. Jeg er veldig glad for at såpass mange valgte å stå frem. Det var bra at vi kom i gang med en slik dialog.

Ønsker Steira og Gjømle velkommen

Eide synes også det er fint at det nye, private laget satser for fullt, med en blanding av yngre, lokale gutter, og mer erfarne utenfra.

— Og så gleder det meg veldig at Kristin Størmer Steira og Ella Gjømle Berg skal være med i ledelsen, sier Eide.

Størmer Steira var på landslaget i en årrekke og fikk blant annet med seg VM- og OL-gull i stafett. Ella Gjømle Berg er Telemarks mest kjente langrennsløper gjennom tidene.

Kvinnelaget til Team Telemark vil være Norges nest beste lag etter landslaget. Alle løperne ville vært selvskrevne på ethvert annet landslag. Samtlige har medaljer fra NM og har gått flere verdenscuprenn.

— For Team Telemark var det selvsagt å satse like mye på både damer og herrer. Når herrelaget likevel er større, har det den enkle forklaringen at det er flere herreløpere på høyt nivå i Telemark, sier trener Jostein Vinjerui.

Han har trent flere lag tidligere, som Team Nord Norge og Team Synnfjell, og har i Team Telemark valgt å trekke inn store navn for at yngre løpere skal ha noen forbilder og rollemodeller.

— For Team Telemark var det selvsagt å satse like mye på både damer og herrer. Når herrelaget likevel er større, har det den enkle forklaring at det er flere herreløpere på høyt nivå i Telemrak, sier han.

Vinjerui har valgt å trekke inn store navn for at de yngre skal ha gode forbilder og rollemodeller, som også de unge jentene kan la seg inspirere og lære av.

— Team Telemark vil tilby hospitering på samlinger og treninger, og la de beste jentene i Telemark få delta tett inn mot teamet.

Allerede på samling

Allerede denne uken foregår den første samlingen i Gaustablikk på Telemark. Team Telemark har tatt ut 12 løpere, som skal utvides med inntil 1-2 faste løpere og 2-3 faste hospitanter den neste måneden.

Vinjerui understreker også at Team Telemark skal være mer enn «kun» et privatlag på ski, men et felles prosjekt som hele Telemark kan stille seg bak – både idretten, næringslivet, frivillige organisasjoner og offentlig forvaltning. I tillegg skal Team Telemark samarbeide med en ideell organisasjon, og bidra til veldedige prosjekter i hjemfylket.

Daglig leder blir Hans Christian Lahus. På spørsmål om hvor stort budsjettet er, svarer han:

— Det er ikke offentlig foreløpig.

Les også

 1. Landslagssjefen innrømmer: - Jeg er bekymret for kvinnesiden i norsk langrenn

 2. Bjørndalen parkerte Northug

 3. Bjørgen og Johaug får skirenn utenfor stuedøren

 4. Langrennsjenter ut mot forbundet: - Forteller at det ikke er noe vits for oss å satse

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil­sjåføren har forklart at han ikke så rulle­ski­løperen før døds­ulykken i Strand

 2. Hytte brant ned i Sandnes

 3. Gutt hentes av luft­ambulanse etter å ha falt ut i foss i Lyngdal

 4. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 5. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken

 6. Blir trigga av EM-exit: – Ikkje siste gong de ser meg i meisterskap