Ida Marcussen legger opp: – Det er vemodig

Ida Marcussen (31) dominerte norsk sjukamp i en årrekke og deltok i ti internasjonale seniormesterskap på rad. Etter årets NM legger hun opp.

Publisert: Publisert:

Ida Marcussen, her avbildet under Beijing-VM i 2015, har bestemt seg for å legge opp. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Åge Harald Drangsholt
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det er litt vemodig og veldig spesielt at jeg nå er inne i min siste precamp, sier Ida Marcussen til Fædrelandsvennen.

Hun og trener Lukas Udelhoven befinner seg for tiden utenfor Joensuu i Finland hvor de forbereder seg til friidretts-NM på Hamar. 2.–4. august skal hun hoppe lengde og tresteg. Så er karrieren slutt.

Les også

Bislett Games direkte: Nordmann åpnet med «verdensrekord»

– Utrolig takknemlig

– Det føles veldig naturlig. Jeg har vært med i veldig mange år, og opplevd utrolig mye. Jeg er utrolig takknemlig for hele reisen, og jeg ville ikke gjort noe annerledes. Men det er en tid for alt, og nå venter nye spennende utfordringer, sier Marcussen – som fra slutten av august skal være trener og ta seg av administrative oppgaver i Våg Friidrett.

Foran 2017-sesongen la Ida Marcussen om fra sjukamp til tresteg. Her trener hun og Lukas Udelhoven på Gimlebanen i 2016. Foto: Thomas Hegna

Etter at Marcussen la sjukamp-satsingen på hylla høsten 2016 og i stedet satset på tresteg, har det vært stille rundt 31-åringen. Gjennom to sesonger i tresteggropa var hun aldri nærheten av samme prestasjoner som hun oppnådde som mangekjemper.

NM-bronse etter et sprang på 12,53 meter i Sandnes i 2017 er hennes beste resultat før årets NM.

– Jeg skal avslutte med å ha det moro. Jeg vet hva jeg kan, og jeg har hatt en drøm om å nærme meg 13 meter eller kanskje til og med passere. Men jeg setter ikke det som et mål. Men jeg skal jobbe for en NM-medalje, sier Kristiansand-jenta – som har tatt en bachelor i idrett/ernæring parallelt med satsingen.

Les også

Løke på vei til Vipers: Derfor vraker hun Larvik

Ida Marcussen befinner seg for tiden på «precamp» utenfor den finske byen Joensuu – hennes aller siste precamp i karrieren. I august deltar hun i NM på Hamar, deretter setter hun punktum for en innholdsrik karriere. Foto: Lukas Udelhoven

Den nye Carolina Klüft

I årene før hun la om satsingen mot tresteg, var det definitivt ikke stille rundt Marcussen.

Som 18-åring vant hun sølv i junior-VM i Beijing, og året etter smalt hun til med norsk rekord og 11.-plass i VM i Osaka. 6226 poeng er fortsatt norsk rekord.

Les også

Ida Marcussen foran trestegdebuten: - Minner om den gode følelsen jeg hadde før VM i 2007

Under Osaka-VM i 2007 fikk Ida Marcussen sitt store internasjonale gjennombrudd med norsk rekord og 11. plass – som 19-åring. Foto: Tore-Andre Baardsen / Nica

Fra og med Osaka-VM i 2007 til og med Beijing-VM i 2015 deltok hun i imponerende ti internasjonale mesterskap – EM, VM og OL – på rad. Hun gikk ikke glipp av et eneste.

Men etter gjennombruddet, da mange så for seg at Marcussen skulle bli den nye Carolina Klüft – den svenske mangekampyndlingen som vant seks gull i EM, VM og OL – begynte likevel resultatene å butte.

Ropene om endringer i treningsopplegget ble stadig sterkere, og etter et mislykket London-OL i 2012 kom Friidrettsforbundet med tilbud om en ny trener som innebar at hun måtte vrake Udelhoven.

– Stolt over det jeg har fått til

Marcussen valgte sin belgiske trener, og duoen holdt fast på sine uortodokse treningsmetoder – utenfor landslaget. De var heller aldri redde for å si sine meninger, og Udelhoven angrep flere ganger norsk idrett for bruken av astmamedisin.

Noe av kjennetegnet til Lukas Udelhoven og Ida Marcussen har vært uortodokse treningsmetoder – som vedhogst utenfor huset til Udelhoven ved Ålefjær. Foto: Bjelland, Kjartan

– Vi har satset litt «oldschool» uavhengig av et system og et støtteapparat, noe du ikke lenger finner på et internasjonalt nivå. Jeg føler meg stolt og privilegert over å ha fått se hva som er mulig når man har en plan. Jeg er et eksempel på at det er mulig å nå langt med bare trening, sier Marcussen.

– Fikk du ut potensialet ditt?

– Ja, jeg føler jeg har gjort det jeg kunne med mine muligheter. Jeg er stolt over det jeg har fått til. Jeg kunne kanskje ha «makset» slik eller slik, men det er også en del av idretten. Det er sjeldent man får full klaff.

– Hennes beste sesong

Lukas Udelhoven hadde i starten en høy stjerne i Norges Friidrettsforbund, men mistet anseelse etter hvert som resultatene dabbet samtidig som han kritiserte norsk idrett, blant annet for bruk av astmamedisin og for å legge unødvendig mye press på utøverne.

Lukas Udelhoven har aldri vært redd for å si sine meninger, ikke minst har han kritisert bruken av astmamedisin i idretten. Foto: Kollstad, Reidar

På spørsmål om han fikk ut potensialet av Marcussen, i lys av at hun presterte sin beste sjukamp allerede som 19-åring, svarer han:

– Jeg synes 2013-sesongen var den beste. I Osaka overpresterte hun den andre dagen, men i 2013 hadde hun flere sjukamper over 6000 poeng, sier Udelhoven om sesongen der hun oppnådde 6214 poeng som best og ble nummer 18 i VM med 5996 poeng.

– Det er mulig vi aldri fikk hundre prosent klaff, men husk at vi snakker om mennesker, og at vi alltid har nektet å være med på det overvitenskapelige nivå, legger Udelhoven til på karakteristisk vis.

– Tar med alle gode minner

Han beskriver karrieren slik:

– Jeg er så stolt. Det har vært et eventyr på alle måter. Hun har vært med på så mye, inkludert to OL. Høydepunktet vil jeg si var at hun kvalifiserte seg for ti mesterskap på rad under høyt press.

– Barna er framtida vår, og jeg kan godt tenke meg å jobbe videre med å spre idrettsglede blant barn, sa Ida Marcussen i 2013. Etter NM er det nettopp det hun skal gjøre – i en prosjektstilling på 50 prosent i Våg Friidrett. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

Men nå er det snart slutt. NM på Hamar i august setter punktum.

– Det er spesielt. På den ene siden er det veldig trist i lys av at idretten har gitt meg så mye. Samtidig vet jeg godt at toppidrett ikke er noen dans på roser. Det er beinhard jobbing. Jeg er mer takknemlig over alt jeg har fått oppleve enn trist over at det er over. Nå skal jeg ta med meg alle gode minner, sier Ida Marcussen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  1. Ida Marcussen
  2. Lukas Udelhoven
  3. Friidrett