Fredheim Holm: - Fotball-Norge trenger et Oslo-derby

Lyn-supporterne på tribunen gjorde sitt for å sende 2.-divisjonslaget videre i cupen. Men Vålerenga er fortsatt storebror i Oslo.

Vålerenga hadde få problemer med å senke byrival Lyn onsdag kveld.
  • Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

ULLEVAAL (aftenposten.no): Kjetil Rekdals eliteseriegutter hadde full kontroll på Lyns hardtkjempende 2. divisjonslag og tok seg greit til 4. runde i norgesmesterskapet.

VIF vant komfortabelt 5-1 i Oslo-derbyet etter mål av Morten Berre, Sivert Heltne Nilsen x 2 og Vidar Örn Kjartansson x 2. Daniel Fredheim Holm, i servitørrollen mot Lyn, savner oppgjørene mot Lyn.

— Det er selvfølgelig gøy å slå dem, og ikke minst viktig. Nå er vi ett skritt nærmere cupfinalen. Det var bra stemning på tribunen, så det var kult å få en slik kamp igjen. Men jeg skulle ønske at det hadde vært enda flere tilskuere her. Kampen burde vært hypet opp enda mer, slik det var i gamledager, for det blir nok en stund til vi møter Lyn igjen.

Og legger til:

— Vi skulle gjerne hatt Lyn i eliteserien. Eller andre Oslo-lag. For et Oslo-derby i serien er viktig for hele Fotball-Norge, ikke bare for Oslo. Det er oppgjør som trekker over 10.000 tilskuere hver gang, så jeg håper vi får et Oslo-lag til opp igjen, sier Fredheim Holm.

- Ekstra spenning

Vålerenga-kaptein Christian Grindheim samtykker.

— Jeg savner disse kampene. Det er litt ekstra spenning før slike kamper. Og dette var faktisk første gang jeg er med på å slå Lyn. Det var på tide, sier VIF-kapteinen.

— 3. runde i cupen er ikke så stort i Norge, og heller ikke når vi møter et lag fra 2.-divisjon. Hadde dette vært en semifinale i cupen hadde det nok vært 20.000 her. Men uansett, vi spilte en god kamp og jeg synes vi kjørte over dem i 1. omgang. Vi rullet opp angrep etter angrep, så vi er fornøyde, sier Grindheim.

Det er også VIF-trener Kjetil Rekdal.

— Jeg slo Lyn med Molde i cupfinalen i 1994, og vi har slått dem i en treningskamp, og nå her, så det er bra, sier han og flirer.

— Men den rivaliseringen mellom lagene henger ikke jeg meg opp i. Det er artig å spille fotballkamper, artig å vinne fotballkamper, men det er klart at rammen rundt kampen gjør noe med oss. Vi spilte en god kamp her i dag, vi leverte mye bra, og det burde vært flere mål mellom lagene, sier VIF-treneren.

- Hva gledet deg mest?

— Starten på kampen. Da naglet vi Lyn fast på 30 meter og fikk avslutninger, innlegg fra siden, spill i mellomrommet, gjenvinninger. Men vi ble litt sløve etter 3-0. Fotballen vi spilte her var underholdende og artig og vi har noen flotte spillertyper som får vist seg frem mer og mer for hver kamp vi spiller, sier Rekdal.

Gammel fotballfeber

Det var snev av gammel fotballfeber i hovedstaden før møtet mellom de to gamle erkerivalene. Inne på stadion, lenge før kampen startet, holdt Lyn-supporterne det i gang med sanger som «søpla vinner aldri». Klanen, som også hadde mobilisert bra til byderbyet, svarte med «Vi som er Vål'enga. Best i by'n, hater Lyn, vi er Vål'enga».

For på tribunen var det ikke mulig å si hvem av lagene som til daglig holder til i eliteserien og hvem som spiller i 2. divisjon.

Det var nesten som i «gamle dager», bortsett fra at det da ofte var over 20.000 tilskuere på Ullevaal. Det var det ikke i går.

To kjappe

Vålerenga tok tak i kampen umiddelbart, og åpningsminuttene foregikk for det meste inne på Lyns banehalvdel. Et par saltoinnkast fra Kim Holmen skapte litt trøbbel foran VIF-keeper Michael Langer, men ikke mer enn Kjetil Rekdals menn klarte å ordne opp i.

Etter et kvarters spill kom kveldens første mål, og ikke uventet var det VIF som scoret først. Morten Berre fikk enkelt skli inn 1-0 etter pasning fra Rasmus Lindkvist.

Fem minutter senere kom nummer to. Denne gang var det Niklas Gunnarsson som fikk lagt inn fra høyre. Klareringen havnet rett på vristen til Sivert Heltne Nilsen, og på hel volley banket han inn 2-0 til Vålerenga.

«Stille på altanen», sang Klanen, og vinket mot VG-svingen der Lyn-fansen holdt til.

Oppgjøret ble aldri spesielt spennende, for det var stor forskjell på lagene, og Vålerenga hadde full kontroll. Laget skapte også klart mest.

Lyn gikk konkurs i 2010, etter flere år med store økonomiske problemer. Derfor startet laget fra Oslo vest 2011-sesongen i 4. divisjon. Og har spilt seg oppover i systemet, og ligger nå på 11. plass i sin 2. divisjonsavdeling, under Finn Bredo Olsens ledelse.

Doffen-farvel

2. omgang fortsatte der 1. omgang slapp, og Daniel Fredheim burde sendt VIF opp i 3-0 tidlig i 2. omgangen. Men avslutningen gikk utenfor.

Det gjorde den ikke da VIFs islandske målmaskin Vidar Örn Kjartansson etter 69 minutter satte bredsiden til etter at VIF spilte ut Lyn-forsvaret. 3-0. Men Lyn skulle få sin redusering. 14 minutter før slutt fikk innbytter Finn Badou Jor en ball i bakrom, og i duell med VIF-keeper Langer klarte han å krangle med seg ballen. Dermed kunne han trille inn Lyns trøstemål foran egne fans.

Men Vidar Örn Kjartansson sørget for å drepe all spenning da han la på til 4-1 med sitt andre for kvelden, ti minutter før slutt.

Sivert Heltne Nilsen la på til 5-1 med sitt andre rett før slutt, før Markus Cham reduserte til 5-2 på et frispark.

 

Cupkampen ble også et farvel med Kristofer Hæstad. Den tidligere VIF-kapteinen ble nylig enig med klubben om å avslutte kontrakten. VIF sparer penger i en økonomisk knalltøff periode, og Hæstad, som har vært langt unna Kjetil Rekdals førsteellever i år, står fritt til å velge seg ny klubb når overgangsvinduet åpner. Trolig står det mellom å legge opp eller å gå tilbake til Start — hvis klubben vil ha ham.

Hæstad fikk et kvarter i sin siste VIF-kamp.

7387 tilskuere så oppgjøret på Ullevaal.

Publisert:
  1. Fotball-NM
  2. Vålerenga Fotball
  3. SFK Lyn

Mest lest akkurat nå

  1. Rogfast kan bli utsatt to år: Mange vil bygge tunnelen nordover fra Randaberg

  2. Arbeidsulykke i Sandnes

  3. Rekord­smitte til tross: – Det skal mye til før vi an­befaler fritids­karantene

  4. Prinsesse Ingrid Alexandra får foto av Jærkysten i myndighets­gave

  5. Har jobbet i Viking – blir ny daglig leder i Bryne

  6. Betalte 30.000 kroner for verdiløst teppe