Krise for nordnorske trenere

De siste årene har Nord-Norge fått fram mange topptrenere. Felles for mange av dem, er at de sliter. Eller har sluttet.

Trond Sollied, Per-Mathias Høgmo, Agnar Christensen og Ivar Morten Nordmark
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

TROMSØ: Landsdelen har en stolt trenertradisjon med spydspisser som Per-Mathias Høgmo og Trond Sollied.

Mange tror Høgmo må forlate jobben som landslagssjef, dersom Norge ikke slår Tsjekkia borte i kveld. Men gratangsværingen er langt fra den eneste som sliter i sportslig motgang.

Status for den nordnorske topptreneren november 2016 er langt fra lystig lesning.

  • **LES OGSÅ:
Les også

– Trenerrollen vurderes nådeløst hver eneste uke

(krever innlogging)**

1) Per-Mathias Høgmo (56)

OL-gull med damelandslaget i 2000. Var en stor trenersuksess i TIL. Først da han gjorde et topplag av klubben i 2004, men salgene av Morten Gamst Pedersen og Peter Kovacs bidro sterkt til at det til slutt bare ble 4.-plass. Høgmo ble så hentet til Rosenborg, der han satte sammen en stall og et lag som tok seriegull. Da var imidlertid Høgmo allerede sykemeldt og valgte å gi seg etter sesongen.

I hans andre TIL-periode ledet han klubben til medaljer (bronse 2010, sølv i 2011), selv om han aldri vant det trofeet han og laget hadde så lyst på. Var også nær å føre TIL til Europa Leagues gruppespill i 2009, men en fransk dommer ville det annerledes.

Senere var også Høgmo med på å berge et Djurgården i krise.

Hva har skjedd?

Skulle føre landslaget til EM med en spennende generasjon, men det raknet fullstendig i playoffen mot Ungarn. Har fått en verst tenkelig start på VM-kvaliken og Norge er nå på 81.-plass på FIFA-rankingen – bak Curacao, Færøyene og St. Kitts and Nevis ... Har kniven på strupen før kvalikkampen borte mot Tsjekkia i kveld.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er Høgmos beskjed til spillerne før skjebnekampen

2) Steinar Nilsen (44)

Et stort nordnorsk trenertalent – som to ganger berget TIL fra nedrykksstriden (i 2005 og 2006), og utviklet laget videre til å ta en sterk bronse i 2008. Hva har skjedd?

Steinar Nilsen ble hentet til Brann foran 2009-sesongen. Der gikk det «rett åt skogen». Brann gikk på et forsmedelig cuptap mot lillebror Fyllingen, og Nilsen var ferdig i Brann i mai 2010. Tilbake i TIL var han med på å føre klubben til opprykk i 2014, men i fjor fikk han sparken etter en svak start på sesongen og murring i spillergruppa. Nå er han daglig leder i Tromsø Taxi – og anser seg som ferdig som fotballtrener, i alle fall i TIL.

LES OGSÅ:

Les også

«TIL må gjøre et forsøk på å hente denne Glimt-spilleren nordover»

3) Rune Skarsfjord (46)

Gikk gradene i Rosenborg-systemet, og ble i 2006 hentet til Haugesund. Der hadde han brukbar suksess, inkludert en cupfinale i 2007, som riktignok ble tapt mot Lillestrøm. Steinar Nilsen hentet han til Brann i 2009, og i november 2010 overtok Skarsfjord som hovedtrener.

Hva har skjedd?

Det gikk egentlig ganske bra i starten, men så raknet det fullstendig. Havnet i konflikt med enkelte i spillergruppa, og fikk et tøft søkelys på seg av en hissig bergenspresse.

Skarsfjord forlot jobben tre år senere. Siden tok han over Hønefoss – som med rykket ned fra 1.-divisjon i 2015. I desember ble det kunngjort at narvikværingen var ferdig i klubben.

4) Roger Finjord (44)

Øksfjordingen hadde i mange år en høy stjerne i NFF-systemet. En del av trenerteamet til Even Pellerud som ledet damelandslaget til EM-sølv i 2013 – og mange vil huske ham for hans karismatiske pauseintervju på NRK.

Hva har skjedd?

Sommeren 2015 ble han forfremmet til hovedtrener for fotballdamene. Sportslig gikk det OK. Han fikk Norge til EM, men mislyktes i å ta Norge til OL. I september var han ferdig, etter sigende fordi han hadde mistet tilliten hos deler av spillergruppa. Men Finfjord begrunnet avgangen med at antall reisedøgn ble for mye. Nå er han tilbake som daglig leder i Finnmark fotballkrets.

LES OGSÅ:

Les også

Roger Finjord ferdig som landslagssjef: - Spillerne har ikke vært fornøyde

5) Trond Sollied (57)

Har en rikholdig CV med masse suksess. Rykket opp med Bodø/Glimt i 1992, som ble cupmestere året etter. Etter fine år i Bodø, ble han hentet til Rosenborg der det ble mer gull og heder. Dro så til Belgia, der det ble mer suksess i klubber som Gent, Brugge og Heerenveen. Hadde også en periode i Olympiakos.

Hva har skjedd?

Har ved flere tilfeller vært koblet til en retur til Rosenborg – og landslaget, men «alt har handlet om timing», slik han selv har uttrykt det.

De siste årene har vært preget av kortvarige trenerjobber og suksessen har avtatt. I 2011 startet han sin tredje periode i Gent, men fikk sparken i oktober 2012. Sommeren 2013 ble ranværingen ansatt av tyrkiske Elazığspor, men i oktober var det slutt etter fem tap på rad. Er uten trenerjobb.

6) Bård Flovik (52)

Var på 1990-tallet og starten av 2000-tallet engasjert i ulike roller i TIL, med vekslende suksess. I 2005 ble han hentet til Norges Fotballforbund. I likhet med Finjord fikk Flovik en høy stjerne i NFF-systemet og ble der i ni år. Flovik var med på å foredle en rekke gode aldersbestemte årganger på guttesiden. Før 2014-sesongen ble han hentet som assistenttrener i TIL av Steinar Nilsen. Det første året var en suksess. Duoen Nilsen/Flovik ledet TIL til opprykk på første forsøk.

Hva har skjedd?

2015 ble et tøft fotballår for TIL. Klubben havnet tidlig i bakleksa, og Steinar Nilsen fikk sparken i august 2016. Flovik fikk først overta midlertidig, før det noen uker senere ble klart at han skulle lede TIL ut 2016-sesongen. Floviks mandat var å berge TIL fra nedrykk, noe han klarte. I februar i år fikk andværingen forlenget kontrakten med TIL ut 2018-sesongen. Hans første hele år som hovedtrener har så langt vært vrient. Mange trodde at TIL hadde berget plassen etter å ha slått Lillestrøm 2–1 den 16. september. Men etter en god prestasjon i kvartfinalen mot Rosenborg, som endte med straffekonk-tap, tapte TIL fire seriekamper på rad og på nytt havnet «Gutan» i nedrykksstrid. Berget plassen i siste serierunde.

LES OGSÅ:

Les også

Flovik har planen klar for denne TIL-duoen

7) Per Joar Hansen (51)

«Perry» startet som juniortrener i Rosenborg, men ledet også andre lag i Trøndelag før han ble hentet over grensa av GIF Sundsvall. Gjorde det bra der, før han valgte å gi seg i 2003. Ble så assistent til Ola By Rise i RBK foran 2004-sesongen, og ble forfremmet da By Rise fikk sparken samme år. 2005 ble et katastrofeår og «Perry» valgte å gi seg i august. Siden fikk karrieren en oppsving i Aalesund, Sundsvall og Ranheim. Ble i 2011 ansatt som U21-landslagssjef, som han tok til EM. I desember 2012 fikk han igjen jobben i Rosenborg.

Hva har skjedd?

Fikk det tøft i RBK – igjen. Ledet laget til sølv i 2013-sesongen, noe som ikke var godt nok for seiersvante trøndere. I i juli året etter fikk han sparken. Har i løpet av et drøyt år besøkt en rekke klubber – på oppdrag fra Norsk Toppfotballsenter. Konklusjonen hans var klar: «Norsk fotball er akterutseilt på de fleste områder».

LES OGSÅ:

Les også

NFFs talentsjef etter «Perrys» ramsalte kritikk: - Vi har ingen tro på topping i ung alder

8) Agnar Christensen (47)

Var med på å lede damelaget til Medkila til et sensasjonelt cupgull i 2003. Ble hentet til TIL i 2006 og ble Ivar Morten Normarks assistent. Normark røk fort ut – men Agnar fortsatte som assistent med suksess under Steinar Nilsen og etter hvert Per-Mathias Høgmo.

Hva har skjedd?

Christensen fikk hovedtrenerjobben etter Høgmo i 2013. Han ansatte Jonathan Hill som assistent og fikk en god start i TIL. Den sommeren solgte TIL Ruben Yttergård Jenssen og siden gikk det i bratt nedoverbakke. Plutselig var ikke Hill lenger assistenttrener og TIL havnet etter hver i nedrykksstriden. Riktignok førte Christensen «Gutan» til Europa Leagues gruppespill. Men dette var svært krevende for en tynn spillerstall og påvirket resultatene i serien negativt.

Først forsøkte man å hente inn Steinar Nilsen som assistent (!) til Christensen. Da heller ikke det hjalp, fikk grovfjordingen sparken.

Christensen ble etter hvert vikartrener i Harstad IL, men sa nei til å fortsette etter et halvt år. Siden valgte pedagogen å gå over i en jobb utenfor fotballen – i en lederstilling på Norges brannskole.

9) Aasmund Bjørkan (43)

Startet trenerkarrieren i Bodø/Glimt med ansvar for andrelaget 2006. Fikk så hovedtrenerjobben i Alta tre år senere. Tok klubben til en kruttsterk sjetteplass i 1.-divisjon – Altas beste plassering noensinne. Ble i 2011 hentet til Trøndelag og Ranheim, før han etter hvert ble hentet tilbake til Bodø/Glimt – som assistent for Jan Halvor Halvorsen – foran 2013-sesongen.

Hva har skjedd?

Halvorsen/Bjørkan førte Glimt til opprykk i 2013. Etter 2015-sesongen takket Halvorsen for seg, og Bjørkan fikk hovedtrenerjobben. Årets sesong ble som ventet tøff. En svært tung høst, endte med at Glimt rykket ned med 1-2-tap på Lerkendal.

10) Ivar Morten Normark (53)

En som skal ha stor del av æren for at Aalesund er en etablert klubb på det norske fotballkartet. Narvikværingen sjarmerte presse og supportere med artige uttalelser og uortodokse væremåte og var åpenbart en dyktig trener.

Normark ledet klubben for første gang opp i eliteserien i 2002 og på nytt to år senere. I 2005 rykket Aalesund ned igjen og Normark mistet jobben.

Hva skjedde?

Normark fikk jobben som hovedtrener i TIL foran 2006-sesongen. Han ga unge spillere som Ruben Yttergård Jenssen og Jo Nymo Matland sjansen, men ungdomssatsingen forsvant tidlig i takt med dårlige resultater. Før juli var omme, fikk Normark sparken. Senere ble han trener i Mjølner, men lyktes ikke å ta klubben opp på nivå to i norsk fotball. Dro etter hvert tilbake til Ålesund, der han fikk jobb utenfor fotballen – I Personalhuset Staffing Group.

Publisert: