Hockeypresidenten skjønner ikke hvorfor Stina (10) og Malin (12) føler seg urettferdig behandlet

Stina Pernille (10) og Malin Marie (12) i Storhamar hockey synes det er urettferdig at jenter ikke har like regler som gutter i ishockey. Derfor dro de til Oslo for å be hockeypresidenten endre reglene.

Stina Pernille (10, i midten) og Malin Marie (12) intervjuet ishockeypresident Gerhard Nilsen om hvorfor det er ulike regler for gutter og jenter.
  • Mari Lund Wictorsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Denne saken er hentet fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge.

ULLEVAAL STADION: – Jeg er så spent på hva han kommer til å si, sier Malin.

– Kanskje det går opp for han at det faktisk ikke er greit at jenter ikke får takle i hockey, sier Stina.

Jentene, som spiller på Storhamar hockey i Hamar, er på vei inn døren til Norges Ishockeyforbund i Oslo. Aftenposten Junior har ordnet det sånn at de skal få stille hockeypresidenten spørsmål.

– Er du enig i at jenter ikke skal få takle?

– Ja. Grunnen er at vi ønsker færrest mulig skader i idretten vår. Årsaken til at jentene ikke får takle, er at det som regel er stor forskjell i alder på dem i et lag, sier hockeypresident Gerhard Nilsen.

Les også

Jentene reagerer: – Det er urettferdig at vi ikke får takle, når gutta får lov

Spiller med eldre

I Norge spiller rundt 7000 gutter og 1000 jenter hockey. For at jenter skal få spille på et lag med andre jenter fra samme klubb, må de ofte spille med jenter som er eldre enn dem.

– Hvis takling hadde vært tillatt, er vi redd for at de som er yngst ville fått skader når de spiller med spillere som er eldre enn dem. Vi følger de internasjonale reglene.

– Det er kjønnsdiskriminerende at jenter ikke får takle, synes vi. Hva synes du?

– Jeg skjønner at dere sier det. Det bør være mest mulig likt. Men vi mener at denne regelen reduserer antall skader. Det er av hensyn til dere vi gjør det.

– Bør takling egentlig forbys for gutter også?

– Nei, for ishockey er en kampsport og nivåforskjellen mellom guttene er ikke så stor som hos jentene fordi man på guttelag kun kan benytte 3 spillere som er eldre enn spillerne på resten av laget. Men reglene må gjerne skjerpes inn i Norge for min del, for eksempel ved at gutter må vente enda ett år før de får takle.

Les også

«Hvis jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke kunne takle i fotball, hadde jeg bare ristet på hodet og ikke skjønt bæret»

Aftenposten tirsdag 21. mars.

– Men hvis gutter tåler å bli takle, hvorfor kan ikke jenter det da?

– Jenter tåler å bli taklet, så lenge de er ca. like gamle og like store.

– Gutter får også skader. Hvorfor bør ikke takling forbys for gutter og?

– Fordi vi er en del av en internasjonal hockeyfamilie. Hvis det blir slutt med taklinger på alle nivåer, blir det en helt annen sport. Dessuten har ingen kommet med ønske om å endre reglene. Jeg tror ikke det er så mange andre enn dere som ønsker takling for jenter.

– Kommer du til å ta opp saken med det internasjonale hockeyforbundet?

– Norge kommer ikke til å gjøre det på egen hånd. Hvis vi skulle ha gjort det, måtte det først ha kommet innspill fra en av våre 100 klubber i Norge. Og så må flertallet av klubbene være enige. Det har aldri tidligere kommet noe ønske fra klubbene eller landslagsspillerne om å endre denne regelen. Hvis et flertall av ishockeyklubbene i Norge og landslagsspillerne ønsker det, kan vi vurdere å foreslå en regelendring.

– Skjønner du at vi synes vi blir urettferdig behandlet?

– Egentlig ikke. Jeg synes det er veldig flott at dere tar det opp og at temaet blir diskutert. Jeg er veldig imot kvinnediskriminering, men vi mener det er mindre ille at jenter ikke får takle enn å få uønskede skader.

Stina og Malin lover å fortsette å kjempe for at reglene blir endret.

– Vi skal snakke med trenerne våre for å høre hva vi kan gjøre videre. Vi skal også snakke med trenere og spillere på andre lag i Norge som vi møter, sier de.

Publisert: