- Taper Celtic denne kampen, vil fansen aldri tilgi Ronny

Ronny Deilas Celtic er nødt til å gå seirende ut når det gamle hatderbyet i Glasgow i dag gjenoppstår fra de døde.

James McDowell og Alan Cochrane har vokst opp i grønneste Celtic-land, og de sier selv en to-tremålsseier i dagens derby vil bli sett på som et for dårlig resultat.
 • Helle Skjervold
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

GLASGOW (Aftenposten): Glasgow har stålsatt seg til kamp. De grønne og blå flaggene vaier, legevaktene er i ekstra beredskap, tappekranene fylt opp og politiet går dør til dør for å hindre familievold.

Som Celtic-trener Ronny Deila sa til BBC:

— Du kjenner det på atmosfæren i byen. Akkurat nå føles dette som det aller viktigste i hele verden.

Skotske fotballeksperter mener Deila har lite å vinne, og fryktelig mye å tape i dagens kamp.

Etter at Rangers ble slått konkurs og sendt ned i fjerdedivisjon har ikke Celtic og Rangers møttes. Men nå barker Glasgow-rivalene i ligacupens semifinale, for 400. gang i historien. Og etter nesten tre års ventetid er nervene i høyspenn.— For å være helt ærlig gleder jeg meg bare til dette er over, sier Celtic-fan Alan Cochrane (50).

Han og barndomskameraten James McDowell (46) har vokst opp i Celtics kjerneområde, Calton, et steinkast fra St. Mary-kirken der fotballklubben ble stiftet som et veldedighetsprosjekt for den irske diasporaen på slutten av 1800-tallet.

— Det er mye, mye verre i år enn før tidligere oppgjør. Det er en giftig stemning i hele byen, du merker rent hat hos enkelte, sier James.

Nervekamp

Glasgow er i høy beredskap før dagens cupkamp. Frykten for at vold og hat utenfor banen skal boble over er merkbar.

— Det virker nesten som om ingen gleder seg til disse oppgjørene, hverken supportere, spillere eller trenere, sier Richard Wilson, som er mangeårig fotballskribent og forfatter av boken Inside The Divide.

Stephen Riley driver en av Celtics mest populære puber, og han stenger ekstra tidlig i dag, for sikkerhets skyld.

Old Firm er også et historisk klasseoppgjør, de englandstro protestantene mot den katolske minoriteten, og dagens oppgjør utgjør en potensielt enda større kruttønne enn tidligere. Flere av derbyhistoriens kamper har havnet fullstendig i skyggen av bråk på tribunen og i byen.— Mange i Skottland føler en slags skyldfølelse for Old Firm, og dens mørke elementer. Man føler nesten dårlig samvittighet for å glede seg til kampen, sier Wilson.

Offisielle polititall lagt frem i 2011 viste at voldskriminaliteten i Vest-Skottland øker to og en halv gang i helgene med Old Firm. Også familievolden går kraftig opp, og politiet har satt inn ekstra mannskap for å sjekke at alt står bra til i kveld hos tidligere familievoldsdømte personer.

Celtic-kameratene James og Alan jobber som drosjesjåfører, og parkerer bilene langt unna for å unngå knuste ruter.

— Det er helt for jævlig, og det er ikke bare fans mot fans, det er fans mot koner og uskyldige, sier Alan, som selv ramlet over et gjerde på stadion da cupoppgjøret i 1980 utviklet seg til et storstilt masseslagsmål.

Delt by

I en av Caltons mange fotballpuber er pubeier Stephen Riley i ferd med å fylle opp lageret med så mye drikkevarer han får tak i. Han har doblet sikkerheten ved døren. Flere store pubkjeder har valgt å vise kampen, for å være på den sikre siden.

— Dette blir årets travleste helg, uten tvil. Det kommer fly fra verden over, busslaster fra London og ferger fra Irland, og alle kommer rett hit, sier han, og viser stolt frem de tre store, innrammede fotografiene som pryder veggen: et bilde for hver av de tre målene Celtic scoret sist gang de møtte Rangers.

Celtic-fansen vet å godte seg, på veggen henger bilde av tre forrige målene scoret mot nettopp byrival Rangers.

Et par hundre meter lenger øst i byen, i Rangers-land Bridgeton, er de irske flaggene skiftet ut med Union Jack som henger ut av vinduene.— Også vi forventer at det blir skikkelig stygt i dag, og en del som har billett til kampen har bestemt seg for å bli hjemme å se kampen på TV isteden, sier William McGinty (56) før han drar opp buksebenet og viser frem Rangers-tatoveringen.

— Det er definitivt mye hat, spesielt fordi vi ikke har møtt hverandre på mange år, men de fleste av oss er da vokst opp litt siden sist.

Deilas dag

Wilson trekker frem at det skotske samfunnet er langt mer integrert i dag, og at de som skaper bråk rundt Old Firm-derbyene bruker kampen som anledning til å få ut sin aggresjon.

— Skottland har tross alt utviklet seg mye siden disse klubbene ble etablert, og man kan ikke lenger si at Old Firm gir et presist speilbilde av samfunnet vårt. Men dessverre ser symbolismen knyttet til Old Firm ut til å ha gått i motsatt retning, sier Wilson.

Det største spørsmålet ser ut til å være hvorvidt dagens oppgjør blir et nytt kapittel i Old Firms voldelige historiebok. På banen er det ingen tvil om hvem som er storfavoritt. Den norske treneren er ventet å valse over byrivalen, i det som blir Ronny Deilas første – og kanskje siste Old Firm.

— Presset er enormt. Alle forventer at Celtic vinner, det ligger ingen ære i det for Ronny. Men taper Celtic denne kampen, vil fansen aldri tilgi ham, og Ronny vil ha satt seg en veldig vanskelig posisjon.

Wilson tror nordmannen vil bli tatt på sengen når han ankommer stadion i dag.

— Spillerne kommer ikke til å høre ham fordi det bråker sånn. Ronny har kommet hit som en outsider, og spørsmålet er om han virkelig tar inn over seg Old Firm-rivaliseringen. Men en ting er sikkert; han vil aldri oppleve noe som kan måle seg med det han i dag vil være vitne til.

Celtic-Rangers vises kl. 14.30 på TV 2 Sportskanalen søndag.

Les også

 1. Nå er Deilas følelsesladde Godset-tradisjon populær i Skottland

 2. Deila og Celtic økte serieledelsen

 3. Deila nekter å gi opp å hente Ødegaard

 4. Tre på rad for Deila

 5. Ronny Deila får gjennomgå av managerkollega

 6. Deila fikk ødelagt juleutflukt med døtrene

Publisert:
 1. Internasjonal fotball
 2. Celtic FC
 3. Ronny Deila

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 2. Viking-talent klar for ny klubb

 3. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 4. Norsk kollaps – svenskene knuste EM-drømmen

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. Evaluering: «Fellesfyrverkeriet i kommunen var svært vellykket»