Tallknuserne: Wales snyter Ronaldo for EM-finalen

Sjekk Norsk Regnesentrals dom før semifinalene, og stem på hvem du tror vinner EM.

SENDER UT RONALDO: Gareth Bale og Wales er favoritter mot Portugal, mener Norsk Regnesentral. Foto: Carl Recine, Reuters

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Frankrike, Tyskland, Portugal eller Wales. En av disse nasjonene vinner fotball-EM.

Tallknuserne i Norsk Regnesentral (NR) har tatt en siste oppsummering før semifinalene. Og det er bare å konkludere med én ting: Dette blir jevnt og spennende!

La oss starte med den første semifinalen mellom Portugal og Wales i Lyon onsdag. Portugal har utrolig nok ikke vunnet en eneste EM-kamp etter 90 minutter, men likevel er de i semifinale. Nå venter sensasjonslaget Wales, som tok skalpen til Belgia i kvartfinalen.

— Wales er bedre

Ifølge NR er det 56,2 prosent sannsynlighet for at Wales tar seg til finale på bekostning av Cristiano Ronaldo og Portugal.

– Wales er et antatt bedre lag enn Portugal. Det skyldes Wales’ gode resultater, mens Portugals forretningsidé ser ut til å være uavgjortkamper, noe modellen ikke verdsetter like høyt, mener tallknuserne.

Torsdag kveld barker storkanonene Tyskland og Frankrike sammen i Marseille. Mange har tyskerne som EM-favoritt etter at de beseiret Italia i kvartfinalen, men hjemmehåpet Frankrike viste muskler i 5-2-nedsablingen av Island.

Ifølge våre tallknusere er det duket for enda mer neglebiting, og kanskje ekstraomganger. Regnesentralen mener at det er 50,6 prosent sannsynlig at Tyskland kniper finalebilletten.

FAVORITT: Joachim Löw og Tyskland har allerede slått ut Italia. Nå venter Frankrike. Foto: Denis Balibouse, Reuters

Tyskland hårfint foran

Lille Wales er altså størst favoritt til å nå finalen, men i en eventuell finale blir Chris Colemans lag en outsider.

– Vinneren av Portugal – Wales møter et antatt mye bedre lag i finalen. Derfor er vinneren av Tyskland – Frankrike klar favoritt til å vinne EM. Sannsynligheten for at enten Tyskland eller Frankrike vinner EM er 68 prosent, mener NR.

Tyskland var favoritt til å ta EM-gull før mesterskapet, og er det fortsatt med 34,5 prosent. Frankrike gis 33,5 prosent, Wales 19,3 og Portugal 12,6 prosent.

Før EM innhentet 100 % Sport resultattips fra ti fotballeksperter. Modellen er en syntese av ekspertenes forhåndstips og kampene som lagene har spilt så langt i EM. Wales er den store overraskelsen blant de antatt svakere lagene.

 • PS : Finalen spilles søndag kveld.
Publisert:
 1. Fotball-EM
 2. Tysklands herrelandslag fotball
 3. Frankrikes herrelandslag fotball
 4. Wales' herrelandslag fotball
 5. Portugals herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. 59 nye smittede på Nord-Jæren siste døgn

 2. Mye smitte i skolene: – Liten tvil om at vi må gjøre noe med skolesituasjonen

 3. Det var advokat Tor Kjærvik som ble funnet drept på Røa i Oslo

 4. Nå koster Guns N’ Roses-billettene 3600–10.000 kroner

 5. Familien Thorstvedt ler av «sønn av Siv»-begrep: – Det der er helt sykt

 6. Var full­vaksinert: – Hadde alvorlige under­liggende syk­dommer