Endring i landslaget: Johaug fikk ønsket sitt oppfylt

Pål Gunnar Mikkelsplass var Therese Johaugs trener da hun var utestengt. Nå er han ansatt av Norges Skiforbund.

Therese Johaug trener på snøen på Sognefjellet i et aldeles praktfullt vær. For første gang er hun på ski sammen med landslaget etter utestengelsen.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

SOGNEFJELLET: Det var ikke et ultimatum, men en henstilling fra Therese Johaug. Da hun kom tilbake til landslaget, ville hun svært gjerne ha med seg sin trener og viktige støttespiller fra de 18 månedene hun var utestengt fra sporten. Pål Gunnar Mikkelsplass har stått last og brast med Johaug. Han skulle med.

Kravet var ikke så veldig vanskelig å etterkomme for sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus. Nå er Mikkelsplass på lønningslistene til Norges Skiforbund som teknikkonsulent for damelandslaget.

– Det er veldig godt og trygt at han er med nå. Han kjenner meg så godt, og han har vært med gjennom hele prosessen fra dag én, sier Therese Johaug etter en treningsøkt i maksværet på Sognefjellet.

Les også

Her trener Kalla og Johaug sammen: – De er maskiner

Solfylte dager

Hun er tilbake blant sine egne nå. Hun storkoser seg med harde treningsøkter på det som er igjen av snø på Sognefjellet. Solen henger appelsingul over Smørstabbreen, og norske langrennsløpere blir Syden-brune i en fei mens de går runde etter runde.

Therese Johaug i typiske klyv opp en av motbakkene på Sognefjellet onsdag.

– Etter den situasjonen hun har vært i og etter de to årene som vi har vært sammen, føler Therese at det er viktig å videreføre den tryggheten som vi har fått til det vi har gjort. Er det noe som er viktig i toppidrett, så er det å være trygg på at en gjør de riktige tingene i treningsarbeidet noe av de viktigste. Da bruker man mindre energi på å lure på hva som er riktig og galt å gjøre, sier Pål Gunnar Mikkelsplass.

Ole Morten Iversen er på sin første samling med de norske landslagsløperne, og han er veldig glad for at han får med seg den tidligere norske langrennshelten i treningsteamet på deltidsbasis.

– At Pål Gunnar når er med, gir meg en trygghet. Jeg kjenner han godt fra før og en jeg kan spille på som trener for Therese.

57-åringen Mikkelsplass fra Bromma har tidligere vært med på landslaget som teknikkonsulent. Han vil, i tillegg til å ha ansvar for Therese Johaug, også gi sitt bidrag til teknikktreningen til de andre løperne på damelandslaget.

Les også

Johaug skuffet over ny FIS-beslutning: – Jeg synes det er synd

Ingen tvil hos sjefen

Vidar Løfshus var heller aldri i tvil om at han skulle imøtekomme ønskene til Therese Johaug.

– Jeg håper at dette gir Therese en ekstra trygghet. Det var ryddig at han ikke var med landslaget da han var Thereses trener under utestengelsen, men det var ikke vanskelig å engasjere ham, sier Vidar Løfshus.

Therese Johaug er kommet tilbake til et landslag i forandring. Borte er Marit Bjørgen. Borte er trener Roar Hjelmeset. Inn kommer nye løpere og ny trener, Ole Morten Iversen. Det er ikke bare negativt, mener hun.

– Det er jo et annerledes lag, men på mange måter er det jo en fordel også. Vi kan alle sammen starte med blanke ark.

Johaug føler på mange måter at hun stiller med nettopp blanke ark. Ifølge lagvenninne Ragnhild Haga var hun som en førsteklassing på første skoledag da hun kom på den første samlingen etter utestengelsen.

Les også

Johaug knuste landslagsvenninnen: – Hun er ekstremt rå

Som i en skoddesky

Hun er lykkelig over at det er over nå. Periode fra hun fikk den tøffe beskjeden om at hun hadde fått i seg forbudte stoffer har vært tøff.

– De to årene har vært som å leve i en svær, diger skoddesky der alt har vært mørkt. Jeg kan ikke plasserer meg inn hvor jeg har vært i denne skyen. Herregud, de har vært lange de to årene, men de har samtidig gått sykt fort. Det har vært så rart, men nå er jeg tilbake her. Det er deilig, sier 29-åringen fra Dalsbygda.

Publisert:
 1. Therese Johaug
 2. Vidar Løfshus
 3. Langrenn

Mest lest akkurat nå

 1. FHI: Bedre for full­vaksinerte å bli smittet nå enn senere

 2. Slik ble serie­voldtekts­mannen avslørt av en spesial­gruppe i Sør-Vest politi­distrikt

 3. Skal minnes Thore Pettersen: – Han var en sol av et menneske

 4. Oppussingen av huset ved Breiavatnet blir tre ganger dyrere enn planlagt

 5. Turist på fiske­tur tipset om lokalt tal­ent. Nå skal han prøve seg i uten­landsk klubb

 6. Trafikkulykke på E39 ved Solasplitten