Ingen russiske utøvere i Paralympics

Russlands anke av utestengelsen fra Paralympics har blitt avslått av Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Russland er utestengt fra Paralympics. Her er det russiske laget i sittende volleyball i aksjon mot England i Paralympics i 2012.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

– Vi er svært fornøyde med at CAS har fastholdt IPCs enstemmige avgjørelse om å holde Russlands olympiske komité ansvarlig for medlemmenes ansvarsområder og forpliktelser, sier president i Den internasjonale paralympiske komité (IPC), Philip Craven.

IPC suspenderte tidligere i måneden Russland for ikke å ha oppfylt sine forpliktelser som medlemsland, og særlig for systematisk doping og juks med dopingprøver.

Avgjørelsen betydde i klartekst at russerne ikke fikk delta i Paralympics i Rio 7.-18. september.

Russland valgte å anke beslutningen, men de fikk ikke medhold i CAS. Dermed går lekene av stabelen uten russiske utøvere.

– Dagens avgjørelse understreker vår sterke tro på at doping absolutt ikke har noen plass i paralympisk idrett. Videre blir det lettere for oss å sikre en retteferdig konkurranse for utøvere i hele verden, sier Craven.

For IPC starter nå jobben med å fylle opp de 267 plassene som var forbeholdt russiske utøvere.

McLaren-rapport

Bakgrunnen for suspensjonen er avsløringen av det statlige dopingprogrammet i den såkalte McLaren-rapporten. Den påviste at 35 positive dopingprøver fra russiske paralympiske utøvere i perioden 2012 til 2015 var forsvunnet. I tillegg er det påvist at det under Paralympics i Sotsji i 2014 ble bedrevet omfattende juks med russiske dopingprøver.

– Det er en tøff og modig beslutning. Vi skal ikke ha juks og fanteri i internasjonal idrett, og vi stiller oss 100 prosent bak avgjørelsen, sa Norges idrettspresident Tom Tvedt til NTB da utestengelsen først ble kjent.

– Dette er ikke til å tro. Det er en uhørt avgjørelse, og jeg forstår ikke hva den er basert på, sa Russlands sportsminister Vitalij Mutko.

278 OL-utøvere

Mange ønsket at Den internasjonale olympiske komité (IOC) skulle treffe tilsvarende sanksjon mot Russland for sommer-OL i Rio, men IOC overlot til det enkelte særforbund å avgjøre russernes skjebne.

Det endte med at 278 russere fikk delta i OL. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) valgte på sin side å utestenge samtlige russiske utøvere. (©NTB)

Publisert: