Sveitser var nær bragd, men sykkelsportens «vidunderbarn» viste ingen nåde

Marc Hirschi var på vei til å bli første sveitsiske etappevinner siden Fabian Cancellara etter en dag alene i tet.

Tadej Pogacar jublet over målstreken.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tadej Pogacar var sterkest i spurten og vant den niende etappen i Tour de France søndag. Han tapte 1,21 til konkurrentene i kampen om sammenlagtseieren på fredagens etappe, men har slått tilbake og er nå nummer sju, 44 sekunder bak førsteplassen.

– Jeg ville ha så mye som mulig i sammendraget, men på slutten tenkte jeg at seier også gir ti sekunder. Jeg er fornøyd så langt, selv om den ene etappe var en tabbe, sa han i seiersintervjuet.

Adam Yates overtok den gule ledertrøyen i Tour de France på den femte etappen etter en tabbe av Julian Alaphilippe. Briten har uttalt at han ikke satser på å vinne sammenlagt i år, men heller vinne enkeltetapper. Han fikk sykle fire dager som leder – for denne gang.

På søndagens etappe mellom Pau og Laruns tapte han 54 sekunder i sammendraget til Primoz Roglic, som er ny leder i sammendraget.

Les også

Kommenterer Tour de France fra en «bunker» i Oslo: – Vi savner sirkuset og følelsen av å være en del av det

Sveitser ledet

Mange ryttere ønsket å komme seg med i dagens brudd, men etter over 60 kilometer med hardkjør var det kun sveitsiske Marc Hirschi som fikk en luke til feltet. På det meste hadde han nærmere fem minutters ledelse. Hirschi satt alene i brudd i mange timer og ledet over toppen av det siste fjellet. Han så ut til å kunne bli den første sveitseren med etappeseier i Tour de France siden legenden Fabian Cancellara vant i 2012.

I utforbakkene frem mot mål økte han først avstanden til kvartetten, men ble tatt igjen da det flatet ut. Dermed skulle fem stykker gjøre opp om etappeseieren.

Hirschi var ikke slått og var den som prøvde seg først i spurten, men Pogacar, lagkamerat med Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen, var sterkest og snek seg forbi i mål foran Roglic, Hirschi, Bernal og Landa. Sloveneren tok sin aller første seier i Tour de France.

Dermed leder Primoz Roglic sammenlagt etter ni etapper, foran Egan Bernal og Guillaume Martin.

Vidunderbarnet

Pogacar er 21 år gammel og ifølge Tour de France´s Twitter-konto den yngste etappevinneren etter år 2000.

«Vidunderbarn», sier TV 2s ekspert Mads Kaggestad om sloveneren som ble nummer tre i fjorårets Spania Rundt, der landsmannen Roglic for øvrig vant. Pogacar tapte mye i sammendraget på den sjuende etappen, men er nå nummer sju, 44 sekunder bak lederen.

– Han kan holde ut lenge, sa Thor Hushovd i TV 2s sending.

Publisert: