Boasson Hagen tapte idrettshistoriens jevneste duell. Hans unike psyke imponerer ekspertene.

To ganger har Edvald Boasson Hagen tapt med minst mulig margin i årets Tour de France. Hva gjør det med hodet hans?

Edvald Boasson Hagen tapte med det som kanskje er den minste marginen i idrettshistorien på den syvende etappen av årets tour.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

3/10.000-dels sekund. Tre titusendels sekund. Det er så langt Edvald Boasson Hagen var bak Marcel Kittel på den syvende etappen av Tour de France. Litt mindre enn fem millimeter, og det etter 213 kilometer på sykkelsetet. I ettertid har seiersmarginen blitt omtalt som en av de minste marginene i idrettshistorien.

Fem dager senere: Boasson Hagen dundrer først ut på oppløpet i Pau på den 11. etappen, men har startet spurten litt for tidlig, og ender en sykkellengde bak Marcel Kittel i mål.

Tirsdag, for tre dager siden: Edvald Boasson Hagen kommer som ei kule de siste hundre meterne og har størst fart av alle, men har startet to tiendedeler for sent – i mål er han 57 centimeter bak vinneren Michael Matthews.

Tre etapper. 582 kilometer. To og en halv meter unna etappeseier. Man kan trygt si at Edvald Boasson Hagen har hatt stang ut til nå i Tour de France.

Les også

Kristoff «ser ut som han tapte en slåsskamp». Men han fikk én god nyhet etter målgang.

Edvald Boasson Hagen har to annen- og to tredjeplasser i årets Tour de France. Fredag har han en ny mulighet.

Ligger ikke våken

– Edvald er nesten unik når det gjelder å legge ting bak seg og se fremover, sier Fredrik Mohn, Boasson Hagens trener, som har fulgt årets Tour de France fra sidelinjen.

– Han er ikke typen som ligger og slår seg ihjel om natten. Han gjør seg ferdig med etappen og ser fremover.

Tidligere Tour de France-rytter Atle Kvålsvoll sier det handler om nullstilling.

– Skal du gå og tenke på etappene du har syklet i tillegg til den du skal ut på, og bruker nettene til å gå igjennom etappen centimeter for centimeter, da har du tre ganske lange uker i vente, sier Kvålsvoll, som tror alle episodene med stang ut har gjort Boasson Hagen enda mer innbitt.

Gjør ikke som Cavendish

Brian Smith, Boasson Hagens tidligere sjef i Qhubeka – senere omdøpt til Team Dimension Data – mente tidligere i uken at Edvald ikke er tøff nok i hodet.

– Nå er det jo fryktelig lett å stå på sidelinjen og si hva som skulle vært gjort annerledes, da, sier Kvålsvoll.

– Det er utrolig hektisk i sluttfasen av en Tour de France-etappe – hadde Edvald vært for snill, hadde han jo aldri vært så langt fremme som han er.

– At han har vært så langt fremme er egentlig nesten mer enn vi kan be om, for Edvald har aldri vært noen fantomspurter av Cavendish- eller Kittel-format, sier Mohn.

Nå er både Kittel og Cavendish ute av touren. Det samme er Peter Sagan.

– Hvis Edvald er i en situasjon som han opplever som for farlig, så går han ikke inn i den på samme måte som Mark Cavendish. Hvis du ser på veltene Edvald har vært innblandet i de siste årene, er det alltid andre som har veltet Edvald.

– Er i kjempeform

Gino van Oudenhove var sportssjef for Edvald Boasson Hagen i kontinentallaget Joker Icopal frem til 2007.

– Edvald har funnet litt tilbake til sin egen rolle etter at Cavendish forsvant ut av touren. Han ser at han har muligheter som han ikke har hatt på lenge. Han hadde kanskje gitt opp massespurter litt, og det gjør at han mangler noe av rutinen til de beste toppspurtene, de som har kriget om seiere år inn og år ut, sier Van Oudenhove.

Med Kittel, Cavendish og Sagan ute av touren, øker sjansene for Edvald Boasson Hagen. Fredag er det en etappe hvor nordmannen kan være med å kjempe om seieren. Kanskje vil et brudd gå hele veien til mål, men det kan også bli en spurt mellom de som er igjen av spurterne.

– Edvald er i kjempeform nå, og alle i feltet er slitne etter fjelletappene. Jeg blir ikke overrasket over om han er med helt i toppen denne helgen. I tillegg kommer Dimension Data til å gjøre absolutt alt de kan for å ta en etappe nå, sier van Oudenhove.

Publisert: