Langrennssjefen sa at alle unntatt Klæbo har signert utøveravtalen. Han glemte én kvinne.

Birgit Skarstein har fortsatt ikke signert utøverkontrakten med Norges Skiforbund. Akkurat som Johannes Høsflot Klæbo er hun i forhandlinger.

Publisert: Publisert:

Langrennssjef Espen Bjervig, her i samtale med Kåre Høsflot og Haakon Klæbo under Tour de Ski, mangler fortsatt signaturen til Johannes Høsflot Klæbo på forbundets utøverkontrakt. Birgit Skarstein på paralandslaget har heller ikke signert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • Anne-Marit Dahl
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det må han stå for selv, men jeg regner meg som en del av laget. Jeg har ikke signert noen utøveravtale, sier Birgit Skarstein om at langrennssjef Espen Bjervig har sagt at alle løperne unntatt Klæbo har signert utøverkontrakten for neste sesong.

Parautøveren er Norges store medaljehåp i både langrenn og roing. Paralangrenn ble lagt inn under Norges Skiforbund sist sesong.

– Spesiell situasjon

Espen Bjervig forklarer uttalelsen slik:

– I Holmenkollen svarte jeg på spørsmål om andre løpere på laget har signert. Jeg tenkte da ikke på Birgit og hennes spesielle situasjon knyttet til to forbund, og det må gås opp grenser på når hun er roer og når hun er skiløper. Trodde dette var løst, men da tok jeg visst feil, skriver Bjervig i en SMS.

Han er på ferie og henviser til landslagskoordinator Ulf Morten Aune for spørsmål om Skarsteins kontrakt.

– Det er sånn at vi har god tid siden hun er i rosesong. Jeg skal ikke gå inn på detaljer i dialogen, men det handler om alt fra utstyr, tilrettelegging og markedsrettigheter. Det er ikke komplisert eller dramatisk, sier Aune som ser utfordringene Skarstein står i som utøver i to idretter.

Birgit Skarstein åpnet verdenscupen i roing med seier i Polen sist helg. Foto: Estela Re-Ma/Norges roforbund

Les også

Skarstein med drømmestart i Polen. Testet OL-taktikk i sterk vind.

– Birgit er en stor profil i norsk idrett. Det sier seg selv at hun er viktig for oss, sier han om Skarsteins posisjon.

Martin Sletten er Skarsteins samboer og den som fører dialogen med Norges Skiforbund siden Gro Eide, Skarsteins manager er ansatt i Skiforbundet.

– Det er to punkter vi har dialog rundt. Det handler om god avklaring om premissene for avtalen, og det handler når Birgit skal tilhøre hvilket forbund gjennom året, sier Martin Sletten.

Blant de fem mest populære

I februar ble Birgit Skarstein målt til å være Norges femte mest populære aktive idrettsutøver av analyse- og rådgivningsselskapet Sponsor Insight. Johannes Høsflot Klæbo tronet på toppen.

Klæbo forhandler på overtid av fristen som ble satt for å komme til enighet, mens Skiforbundet og Skarstein har gitt selv frist til starten av juli på å bli enige, ifølge Sletten.

– For Birgit er rosesongen i gang, og hun er nødt til å fokusere å vinne medaljer nå. Vi skulle gjerne hatt avtalen i boks tidligere, men har respekt for at det har tatt tid for Skiforbundet å sammenfatte dokumentene, sier Sletten.

Les også

Bakgrunn: Klæbo ser ut til å leke med skiforbundet

Les også

Johaug har signert landslagsavtalen: – Jeg har tatt mine kamper

Skarstein fikk kontraktforslaget fra Skiforbundet 3. juni.

– Jeg tror vi blir enige, men det handler om forventningsavklaring. Jeg må fokusere på målet mitt som er å ta gull i Tokyo. Det blir kanskje mitt siste Paralympics, sier Skarstein.

– Skulle gjerne hatt avtalen tidligere

Å være aktiv i to særforbund skaper ekstra logistikk for Skarstein som må forholde seg til begge forbundenes samarbeidspartnere. Samtidig krever den sportslige satsingen stor grad av egenfinansiering, noe som innebærer oppfølging av private avtaler for å få satsingen til å gå rundt.

Birgit Skarstein ble norgesmester i sprint under NM i Meråker i vinter. Hennes neste mål i langrennssporet er ski-VM på Lillehammer i 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hverken i roing eller paralangrenn er det startpenger, premiepenger eller prestasjonsbonuser.

– Jeg får 10.000 kroner fra Sparebank1 for hver måned jeg er tilknyttet Skiforbundet, og jeg har toppidrettsstipend fra Olympiatoppen via roforbundet. Det er ikke synd på meg – jeg driver ikke med idrett for å bli rik – men jeg har to idretter jeg skal prestere i og er avhengig av å planlegge, sier Skarstein.

– Rikker ikke

Akkurat som Klæbo må hun forholde seg til Skiforbundets krav om blant annet bransjeeksklusivitet blant sponsorer.

– Jeg er fleksibel, og det er viktig for meg å levere godt markedsmessig. Samtidig er kvalitet i treningshverdagen helt nødvendig for å nå målet om gull i Tokyo om 14 måneder, sier Birgit Skarstein som akkurat som de andre langrennsstjernene stilte opp på Skiforbundets sponsorer under markedsdagene i april.

– Vi må ha en felles forståelse av hva som skjer på sommertid og på vintertid og når Birgit tilhører hvilket forbund. Vi må finne gode løsninger. For Birgit er det viktig å kunne nå de sportslige målene sine. Hun rikker ikke på det, samtidig som hun vil levere det som forventes av sponsorene til både Skiforbundet og Roforbundet. Dette kommer nok til å løse seg, mener Sletten som beskriver dialogen med Skiforbundet som god.

Sist helg var Birgit Skarstein i aksjon under verdenscupåpningen i polske Poznan. Søndag vant hun finalen i singlesculler.

– Jeg skal vite at jeg gjorde alt jeg kan for å levere maksimalt i Tokyo 2020 og så forhåpentlig under ski-VM på Lillehammer i 2021. Det er jeg helt sikker på at vi kan få til innenfor rammene av avtalene, sier Birgit Skarstein.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Birgit Skarstein
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Langrenn
 4. Espen Bjervig
 5. Roing