Uefa har innkalt til pressekonferanse: I dag forventer norsk fotball svaret de lurer på

Fotballtoppene i Europa skal komme med en avgjørelse om internasjonale kamper og turneringer. I verste fall kan Norge miste hjemmebanefordelen i kampen om en EM-billett.

Det er lenge siden forrige landskamp for Norge. Her fra Norges seier mot Færøyene i november.
 • Bernhard Veland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Uefas styremedlemmer samles i dag for å diskutere hvordan den europeiske fotballhøsten blir. Etter at koronapandemien stengte ned fotballen, måtte både Champions League og Europa League ta pause før turneringene var ferdigspilt, i tillegg til EM-kvalikkamper.

Det er ventet at Uefa kommer med en rekke beslutninger i etterkant av møtet, avgjørelser som også vil legge klare føringer for resten av den norske fotballsesongen og muligheten til å kvalifisere seg til neste sommers utsatte EM-sluttspill.

Norge kan miste hjemmebanefordelen både mot Serbia i semifinalen og i en eventuell finalekamp. Landslagssjef Lars Lagerbäck har som kjent aldri tapt på Ullevaal, og det vil jo faktisk svekke Norges EM-sjanser ganske kraftig om kampene spilles i et annet land.

Les også

Haalands fetter og Jim Solbakkens sønn signerte for Molde

Lang saksliste

Her er de mest sentrale punktene på Uefas saksliste:

 • Gjennomføringen av Champions League for menn. Lagene var i gang med åttendedelsfinalene da turneringen ble utsatt. Flere medier har allerede meldt at det er aktuelt å spille resten av Champions League i Portugal.
 • Europa League. Ble avbrutt samtidig som Champions League, og Tyskland er lekket som mulig vert for et eventuelt sluttspill. Felles for både Champions League og Europa League, er at noen av klubbene kun hadde spilt én av to åttendedelsfinaler. Dermed mister klubbene som hadde spilt borte i første kamp hjemmebanefordelen i kamp to.
 • Champions League for kvinner. Resten av turneringen skal ifølge BBC spilles i Nord-Spania.
 • Omspillet i EM-kvaliken. Datoene for de siste kampene i EM-omspillet blir trolig avgjort. Norge er to kamper unna EM og skulle møtt Serbia hjemme i juni, og enten Skottland eller Israel med seier over Serbia, også det på Ullevaal. Nå kan løsningen bli en annen, med kamper på nøytral grunn.
 • EM 2021. Mesterskapet ble utsatt til neste år. Hvilke byer som skal arrangere kampene, ventes å bli klart i dag.
 • Spilleplan for gruppespillet i Uefa Nations League, U 21-EM, U 17-EM for jenter og U 19-EM for menn skal også drøftes.
Les også

NFF varsler gjennomgang etter at tilskuere satt og sto for tett

– Avgjør mye

Oppsettet for kampene i internasjonale turneringer får følger for de nasjonale ligaene, også Eliteserien. Foreløpig er bare de sju første rundene satt opp.

– 17. juni (Uefa-styremøtet) bestemmer mye. Det kan gjøre at det blir mulig å spille nasjonale serier i Europa. Kanskje blir europeisk fotball (stengt mer ned og at det ikke blir så mange internasjonale perioder. Det kan gjøre at det blir mulig å spille nasjonale serier. Det kan jo kanskje også gi noen åpninger for cupen som vi ikke kjenner i dag, sa direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, til NTB tidligere i juni.

Uefas styremøte er todelt (onsdag og torsdag) og foregår digitalt. Onsdag ettermiddag er det ventet at det vil bli offentliggjort en hel rekke datoer for kampaktivitet på en pressekonferanse med Uefa-president Aleksander Ceferin.

Cupen kan i verste fall falle bort denne sesongen, og helt sikkert vil det bli en barbert utgave med færre runder enn vanlig.

(NTB/100 % Sport)

Publisert:
 1. UEFA
 2. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Viking2312564440441
4Kristiansund2212372925439
5Rosenborg22115645291638
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 2. Elleville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 3. – Dette blir en attraksjon for hele byen

 4. Mark Zuckerberg vil at vi skal legge mobil­telefonen og pc-en ned i kjelleren ved kassett­spilleren og plate­spilleren

 5. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig

 6. Folkefest i Sandnes – nå starter konsertene